Müslümanların ilk savaşı: Bedir Muharebesi ne zaman gerçekleşti?
Bedir Savaşı Hz. Peygamber'in Mekkeli müşriklerle olan mücadelelerinde önemli bir yer işgal ediyor. Hz. Peygamber'in askeri dehasını, strateji ve taktik kabiliyetini gösteren Bedir Savaşı, Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında gerçekleşen ilk savaş ve Müslümanların Mekkeli müşriklere karşı kazandığı ilk zaferidir. Peki, Bedir Savaşı kimler arasında ve ne zaman gerçekleşti? Bedir Savaşı'nın tarihi, önemi, sebep ve sonuçları nelerdir?
Giriş Tarihi: 16.10.2019
16:12
Güncelleme Tarihi: 22.06.2021
10:15
BEDİR SAVAŞI'NI KİM KAZANDI?
🔸 Savaş mübârezelerin sonuçlanmasından sonra başladı ve ikindiye doğru Müslümanların kesin zaferiyle sona erdi. Başta İslam'ın ve Hz. Peygamber'in en büyük düşmanı Ebû Cehil olmak üzere yetmiş müşrik öldürüldü, yetmiş kişi de esir alındı.
🔸 Buna karşılık Müslümanlar sadece on dört şehid verdiler.
🔸 Hz. Peygamber şehidlerin namazını kılarak onları defnettirdi; Kureyş'in ölülerini de gömdürdü. Müslümanların bu savaşta meleklerin yardımıyla desteklendiği Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça ifade edilmektedir. (Âl-i İmrân 3/123-125; el-Enfâl 8/9-12, 17)
İSLAM'A YAKLAŞMALARINA VESİLE OLACAK İKAZ
🔸 Buna mukabil İslamiyet'e karşı ısrarlı bir direniş gösteren Kureyşliler'in de Allah tarafından cezalandırıldığı anlaşılmaktadır.
🔸 Nitekim Duhân sûresinde yer alan "batşe-i kübrâ" (44/16), yani "şiddetli yakalayış" tabiriyle Bedir Savaşı'nın kastedildiği müfessirlerin çoğu tarafından kabul edilmektedir.
🔸 Bu etkileyici ikaz Kureyş mensuplarının, Müslümanlara karşı takip ettikleri siyasete olan güvenlerini sarsacak ve İslam'a yaklaşmalarına vesile olacaktır.
VIDEO
BEDİR SAVAŞI'NIN SONUÇLARI NELERDİR?
🔸 Esirlere karşı iyi davranılmasını emreden Hz. Peygamber onlardan sadece ikisini, Ukbe b. Ebû Muayt ile Nadr b. Hâris'i, vaktiyle Müslümanlara yaptıkları işkenceye karşılık ölüme mahkum etti; diğer esirlere yapılacak muamele hususunda da ashabın görüşünü aldı.
🔸 Hz. Ömer ve Sa'd b. Muâz gibi bazı sahâbîler bunların en yakın akrabaları tarafından öldürülmesini, Hz. Ebû Bekir ise fidye karşılığında serbest bırakılmalarını teklif etti.
🔸 Hz. Peygamber ikinci teklifi benimseyerek esirlerin mali durumlarına göre 1000-4000 dirhem arasında para ödemelerini şart koştu.
🔸 Bazı esirlerin karşılıksız olarak, okuma yazma bilenlerin ise on Müslümana okuma yazma öğretmeleri şartıyla serbest bırakılmaları kararlaştırıldı.
🔸 Taksim sırasında ihtilâfa düşülmemesi için bütün ganimetler bir araya toplanarak savaşa katılanlar arasında eşit şekilde bölüştürüldü. Hz. Peygamber, Zeyd b. Hârise ile Abdullah b. Revâha'yı zaferi haber vermek üzere Medine'ye gönderdi, kendisi de ramazan sonu veya şevval başında ordusuyla birlikte Medine'ye döndü.
🔸 Savaşı kaybettiklerini büyük bir üzüntüyle haber alan Mekkeliler Ebû Cehil'in yerine başkanlığa getirdikleri Ebû Süfyân ile birlikte Müslümanlardan intikam almak için yemin ettiler.
BEDİR SAVAŞI'NIN ÖNEMİ NEDİR?
🔸 Bedir Gazvesi, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) askeri dehasını, strateji ve taktik kabiliyetini gösterdi. İslam Devleti'nin başta Medine olmak üzere bütün Arap yarımadasında büyük bir itibar kazanmasını sağladı.
🔸 Peygamber Efendimiz İslamiyet'i tebliğ için daha geniş imkanlara sahip oldu. Bedir Savaşı'na katılanların günahları Allah tarafından bağışlandı.