Namaza hazırlık olarak abdest ibadeti
Hadis-i şeriflerde abdest ibadeti namazın, namazda cennetin anahtarı olarak tanımlanır. Maddi ve manevi bir arınmayı simgeleyen abdest, namaz gibi ayrı bir ibadet olarak da ele alınır. Her gün yerine getirmemiz gereken 5 vakit farzın öncesinde olmazsa olmaz bir husus olan bu ibadet, müminlerin itibari ve görünmeyen kirlerden temizlenmeyi sağlayarak kulu Rabbinin huzuruna çıkmaya hazır kılar.
Giriş Tarihi: 27.02.2023
17:06
Güncelleme Tarihi: 27.02.2023
17:07
Resulullah (SAV) buyurdu:
" Şüphesiz ki benim ümmetim, kıyamet gününde, abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaktır . Yüzünün nûrunu artırmaya gücü yeten kimse bunu yapsın" (Buhârî, Vudû' 3 - Müslim, Tahâret 35)
➤ Her ne kadar sadece maddi bir ibadet gibi görünse de abdest , kendisini yaratan ve binlerce nimetler ihsan eden Rabbine karşı şükrünü ifade edeceği namazda , kulun manevi kirlerinden arınmış ve her anlamda tahir bir surette huzura çıkmasına vesiledir.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Kim güzelce abdest alırsa, o kimsenin günahları tırnaklarının altına varıncaya kadar bütün vücudundan çıkar." (Müslim, Tahâret 33 - Nesâî, Tahâret 84 - İbni Mâce, Tahâret 6)
Şükretmenin en kapsamlı ifadesi: Namaz
➤ Namazın dışında, Kur'an'a dokunmak, Kâbe'yi tavaf etmek ve tilavet secdesi yapmak gibi ibadet ve ameller için de gerekli olan abdest ibadeti, müminleri kötülüklerden ve kötü niyetli insanlardan koruyan bir zırhtır.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Kim abdestli olduğu hâlde yeniden alırsa, Allah Teâlâ bu sebeple kendisine on hasene yazar" buyururdu. (Tirmizî, Tahâret, 44/58, 59)
Kur'an-ı Kerim okumanın faziletleri
➤ Namazın huşu ve huzur dolu atmosferine zihni, bedeni ve ruhsal bir hazırlanma olarak da tanımlayabileceğimiz abdest , psikoloji ve sosyoloji bilimlerinin de tasdiki ile kişinin ruhsal olarak da namaz ibadetine hazırlanmasını sağlar.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Kim güzelce abdest alırsa , o kimsenin günahları tırnaklarının altına varıncaya kadar bütün vücudundan çıkar." (Müslim, Tahâret 33 - Nesâî, Tahâret 84 - İbni Mâce, Tahâret 6)
Maddi ve manevi temizlik nedir?
➤ İslam'ın en önemli değerlerinden olan ve dinin direği olarak tabir edilen namaza anahtar olan abdest ibadeti, tıpkı namaz gibi müminleri haramlardan, günahlardan ve kötülüklerden korumaya da vesiledir.
"Kitaptan sana vahyedilenleri oku, namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz hayâsızlıktan ve kötülükten meneder. Allah'ı anmak her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir. " (Ankebut Suresi 45. Ayet)
Namaz insanın ahlaki gelişimine nasıl katkı sağlar?
➤ Abdest, tıbbi olarak vücudun dirençli kalmasını sağlayacak olan namazı tamamlar nitelikte bir ibadettir. Başlı başına maddi temizlik sağlamasının yanı sıra namaz gibi birçok tıbbi fayda da taşır.
➤ Vücut doku ve hücrelerinin iyi beslenebilmesi için kan dolaşımını sağlayan damarların esnekliklerinin korunmasında ve damar sertlikleri ile tıkanmalarının önlenmesinde abdestin rolü büyüktür.
Tıp hakkında 25 iyileştirici gerçek