Namaza hazırlık olarak abdest ibadeti
Hadis-i şeriflerde abdest ibadeti namazın, namazda cennetin anahtarı olarak tanımlanır. Maddi ve manevi bir arınmayı simgeleyen abdest, namaz gibi ayrı bir ibadet olarak da ele alınır. Her gün yerine getirmemiz gereken 5 vakit farzın öncesinde olmazsa olmaz bir husus olan bu ibadet, müminlerin itibari ve görünmeyen kirlerden temizlenmeyi sağlayarak kulu Rabbinin huzuruna çıkmaya hazır kılar.
Giriş Tarihi: 27.02.2023
17:06
Güncelleme Tarihi: 27.02.2023
17:07
➤ Abdest, tıbbi olarak vücudun dirençli kalmasını sağlayacak olan namazı tamamlar nitelikte bir ibadettir. Başlı başına maddi temizlik sağlamasının yanı sıra namaz gibi birçok tıbbi fayda da taşır.
➤ Vücut doku ve hücrelerinin iyi beslenebilmesi için kan dolaşımını sağlayan damarların esnekliklerinin korunmasında ve damar sertlikleri ile tıkanmalarının önlenmesinde abdestin rolü büyüktür.
Tıp hakkında 25 iyileştirici gerçek
➤ Abdest aynı zamanda günlük meşgaleler içerisinde zihnen ve fikren yorulan insana yerine getirmek istediği ibadetin azamiyetini hatırlatan bir uyarıcıdır . Abdestle namaz bilincini edinen insanın Hak Teala'nın huzurunda samimi ve huşu içerisinde olması daha kolaydır.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Müslüman veya mü'min bir kul abdest alır ve yüzünü yıkarsa, gözleri ile bakarak işlediği her günah abdest suyu veya suyun son damlası ile yüzünden çıkar. İki elini yıkadığında, elleriyle tutarak işlediği her günah abdest suyu veya suyun son damlası ile ellerinden çıkar. Ayaklarını yıkadığı zaman, ayaklarıyla yürüyerek işlediği her günah abdest suyu veya suyun son damlası ile ayaklarından çıkar. Neticede o mü'min kul günahlardan temizlenmiş olur. " (Müslim, Tahâret 32 - Tirmizî, Tahâret 2)
Tövbe nedir, nasıl edilir?
➤ İnsan her ne kadar hata yapmamaya ve günah işlememeye güç yetiremese de Cenab-ı Hakk'ın huzuruna tövbe ederek, günahlarından sıyrılarak çıkmak ister.
➤ Resulullah'ın (SAV) hadis-i şeriflerinde belirttiği üzere namazın hemen evvelinde şart olan abdest ibadeti de kulun bu manevi arınmasına vesile olan rabbani bir lütuf tur.
Tövbe sadece pişman olmak mı?
➤ Tüm bu noktalar ele alındığında namazın sağlığı ve Cenab-ı Hak katında makbuliyeti bu ibadetin ayrılmaz bir parçası olan abdest ile doğru orantılıdır . Bir ibadet yapıyor olmanın bilincinde olarak yerine getirilen abdest kula sonsuz lütuflar bahşedilmesine vesile olmaktadır.
➤ Aynı zamanda alınan abdesti muhafaza etmek , kılınacak namazın huşu ve samimiyetine mani olan günahların işlenmesine karşı biz kulların demir birer zırhı, manevi birer kılıcıdır.
Peygamber Efendimiz ve sahabilerin hayatından örneklerle samimiyet