Namazın faziletleri hakkında ayet ve hadisler
Namaz; insanın ruhu, bedeni, aklı, yüreğiyle yani bütün varlığıyla Allah'a yönelişinin sembolüdür. Bir manada dünyayı kenara bırakarak mukaddes yolculuğa çıkmaktır. Nitekim yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de de "Kitaptan sana vahyedileni oku ve namazı dosdoğru kıl. Kuşkusuz namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar." buyurur. Namazın faziletleri hakkında ayet ve hadisleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 12.11.2021
15:18
Güncelleme Tarihi: 12.11.2021
15:21
Osman b. Affân'ın (ra) işittiğine göre Resûlullah (sav) şöyle demiştir: Bir Müslümanın, – büyük günah işlemediği takdirde – vakti gelen farz namazları, abdestini, rükûunu ve huşûnu güzelce yerine getirerek kılması, geçmiş günahlarına kefâret olur. Bu, bütün sene için böyledir.
(Müslim, Tahâret, 7)
🔊 Fikriyat podcastlerde yer alan aşr-ı şerif okumaları için tıklayın
Ebû Mûsâ'dan (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav): İki serinlik namazını (sabah ve ikindi namazlarını) kılan kimse, cennete girer, buyurmuştur.
(Buhârî, Mevâkît, 26; Müslim, Mesâcid, 215)
🔍 5 vakit namaz tablosu
Ebû Züheyr b. Umâre b. Rüeybe'nin (ra) işittiğine göre Resûlullah (sav) şöyle demiştir: Güneş doğmadan ve batmadan evvel namaz kılan (yani sabah ve ikindi namazlarını kılan) kimse, cehenneme girmez.
(Müslim, Mesâcid, 213)
Cündeb b. Süfyân'dan (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle demiştir: Sabah namazını kılan kimse, Allah'ın koruması altındadır. Ey Âdemoğlu, Allah korumasına karşılık sizden bir şey de istemez.
(Müslim, Mesâcid, 261-262)
📒 Peygamberimizin Hayatı
Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle demiştir: Melekler gece ve gündüz, nöbetleşe yanınıza gelir giderler. Sabah ve ikindi namazlarında toplanıp nöbet değiştirirler. Sonra geceyi yanınızda geçiren melekler, Allah'ın huzuruna çıkarlar. Allah da bildiği hâlde meleklere sorar: "Kullarımı ne hâlde bıraktınız?" (Melekler de) "Yanlarından namaz kılarlarken ayrıldık, yanlarına geldiğimizde yine namaz kılıyorlardı." cevabını verirler.
(Buhârî, Mevâkît, 16; Müslim, Mesâcid, 210)