Nesilleri ihya eden alimler: Şems-i Tebrizi, Akşemseddin, Şems-i Sivasi
İslam tarihinde bazı şahsiyetler, yaşadıkları dönemde ilim ve bilgelikleri ile toplumları aydınlattı, öğütleri, örnek davranışları ile insanları yönlendirdiler. Onlar sayesinde İslam devletleri galip geldi ve yeni nesiller ihya oldu. Peki, İslam tarihindeki parlak zamanların arkasındaki üç şems kimdir?
Giriş Tarihi: 27.03.2022
16:50
Güncelleme Tarihi: 28.03.2022
10:31
Mevlana ile Şems-i Tebrizi’nin dostluğu
◼ Tebrizi, ilâhi hakikatlerin idraki için şeyh ve dervişleri şeriat dairesinin bazı sorularla imtihan ederdi. Mevlânâ'yı da Hızır - Mûsâ kıssasını hatırlatır gibi bu surette imtihan etmek istedi. Fakat Mevlana'daki mânevî istidadı ve yüksek irfanı keşfedince kısa zamanda dostluğuna kabul etti.
İlahi aşka adanmış bir ömür: Mevlana Celaleddin Rumi
Şems-i Tebrizi’nin akıbeti
◼ Şems-i Tebrizi 'nin akıbetine dair farklı rivayetler bulunur. Bu rivayetlerden birisinde Şems, Mevlana'nın oğlu Alaeddin tarafından kıskançlık dolayısıyla suikaste uğrar. Bir nara atarak, yere birkaç damla kan damlamasıyla ortadan kaybolur.
◼ Bir diğer rivayette ise Şems'in, 1247 yılında öldüğü, Emîr Bedreddin'in yanına defnedildiği belirtilir.
Mevlana algısı: Şair mi, yaşam koçu mu, veli mi?
Şems-i Tebrizi’nin şemsliği
◼ Şems-i Tebrizi, dünyaca şöhret-şiar olmuş Mevlana'nın dostu ve bir cihette de şeyhiydi. Mevlana'ya ulaştığı büyük ilim ve maneviyatta yoldaşlık eden Tebrizi, aynı zamanda halkın da ilim tahsiline vesile oldu. Tebriz, Dımaşk (Şam), Halep, Kayseri, Aksaray, Sivas, Erzurum ve Erzincan'dan topladığı ilmi ve hasenatı, Konya'nın ve Anadolu'nun sinesine bereketle saçtı.
Mevlana'nın Mesnevi-i Şerif'inin ilk 18 beyiti
◼ Asıl adı Şemseddin Muhammed b. Hamza olan Akşemseddin , Akşeyh olarak da anılır. Akşemseddin 1390 yılında Şam 'da doğdu.
◼ Henüz yedi yaşında iken babasıyla birlikte Anadolu'ya gelerek o zaman Amasya'ya bağlı olan Kavak ilçesine yerleştiler.
◼ Burada tıp ve hafızlık üzerine tahsil gören Akşemseddin , kısa bir sürede Osmancık Medresesi 'ne müderris oldu.
İlim ve irfanda yol gösterici âlim Akşemseddin
Akşemseddin’in manevi süluku
◼ Akşemseddin manevi yolculuğuna ehemmiyet verir ve bir gün rüyasında boynunda bir ip olduğunu ve bu ipin Hacı Bayram-ı Veli tarafından tutulduğunu görür. Bu rüya üzerine Hacı Bayram-ı Veli intisap eder.
◼ Sıkı bir riyâzet ve mücahede vererek şeyhinin takdirine mazhar oldu ve şeyhinden hilafet aldı. Hacı Bayrâm-ı Velî'nin vefatından sonra da onun yerine, irşad makamına geçti.
◼ Hacı Bayram-ı Veli vasıtasıyla padişahlarla tanışan Akşemseddin , İstanbul'un fethinden önce iki defa Fâtih'in yanına Edirne'ye gider. Kuşatmanın en sıkıntılı anlarında gerek padişahın gerekse ordunun mânevî gücünün yükseltilmesine yardımcı olur.
Akşemseddin kimdir? Akşemseddin'in İslam ve bilim tarihimiz açısından önemi...