Orta Asya'nın kadim şehri: Merv
Binlerce yıllık geçmişiyle tarihi bir şehir olan Merv, Abbasiler ve Selçuklular devirlerinde altın çağlarını yaşadı. Büyük Selçukluların bir dönem başkentliğini üstlenen şehir, bünyesinde barındırdığı kütüphane ve medreselerle ilmi bir merkez oldu. Moğol istilasında harap olan Merv bir de büyük kıtlığa maruz kalınca ahalisini kaybetti. Sizler için Büyük Selçukluların başkenti Merv'in tarihini araştırdık.
Giriş Tarihi: 30.12.2023
18:20
Güncelleme Tarihi: 30.12.2023
18:58
◾ Selçuklulardan evvel de Merv, tarımsal faaliyetlerin yapıldığı, bereketli arazilerin ortasında ve stratejik açıdan çok kıymetli bir noktada bulunuyordu.
◾ Şehrin tarihi Alp er Tunga'dan İskender'e Emeviler'den Harzemşahlara dek uzanıyordu. Maveraünnehir'in bu kadim şehri bugün Bayramalı şehr i sınırları içerisinde bulunuyor.
◾ Öyle ki Sasaniler'in son kralı III. Yezdicerd , İslam orduları tarafından mağlup edildiğinde Merv şehrine geçti. Burada hazır bir garnizon bulunmaktaydı.
Sasaniler kimdir?
226 - 651 yılları arasında yaşayan Sasani İmparatorluğu, geniş bir coğrafyada hüküm süren bir Pers hanedanıydı.
◾ Merv, İslam ordularının akınları karşısında daha fazla dayanamadı ve küfrün karanlığından imanın berrak, beyaz ve temizleyici nuruna gark oldu.
Medeniyetin kökleri: Şehirler
◾ Hz. Osman 'ın (RA) Basra valisi Abdullah b. Amir tarafından fethedilen Merv, Horasan bölgesinin başşehri olarak uzun yıllar boyunca Müslümanlara hizmet etti.
Abdullah b. Amir kimdir?
626 – 679 yılları arasında yaşayan Abdullah b. Amir, Hz. Osman (RA) ve Muaviye dönemlerinde Basra valiliği yapar.
◾ İlk dönemlerden itibaren zaman zaman karışıklıklar ve kaos a sahne olan Merv, her türlü olumsuzluğa rağmen daima bir islam beldesi olarak Horasan'ın merkezi oldu.
◾ Şehrin ilk camileri ise Benî Mahân Camii ve Mescid-i Atîk . Abbasilerin tarih sahnesine çıkarak ele geçirdikleri ilk şehir olan Merv, Abbasiler için önemli bir merkez di.
İslâm sanatında değişim rüzgârı: Abbasiler
◾ Merv'in mamur bir şehir olarak tarih sahnesine çıkışı ise Abbasi halifesi Me'mun dönemine rastladı. Başşehir olarak Merv'i seçen Me'mun, şehri Maveraünnehir'e açılan bir kapı olarak kullandı.
◾ Böylece şehir o istikamet yönünde büyüme gösterdi. Belli bir müddet sonra Me'mun'un Bağdat'a dönmesi üzerine şehir uzun yıllar boyunca Tahirî Hanedanlığı tarafından yönetildi.