Arama

Orta Asya'nın kalbi: Buhara

Orta Asya'da bulunan Buhara, İslam medeniyetinin adeta surete bürünmüş hali. Yedi yüze yakın eseri bünyesinde barındıran şehir güzelliği ile göz kamaştırıyor. Kubbetü'l İslam şehirlerinden biri olarak anılan Buhara, tarih boyunca yüzlerce alim, şair ve bilim insanının yegane ikamet merkezi oldu.

  • 13
  • 15

◾ Buhara'nın en önemli sembollerinden biri Kalon (Büyük) Minaresi, şehirdeki en yüksek yapı olarak yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. Yaklaşık 47 metre yüksekliğindeki minare, adını Özbek dilinde "büyük" anlamına gelen "Kalon" kelimesinden alıyor.

◾ Kalon Minaresi'nin, 1127 yılında Karahanlı hükümdarı Arslan Han tarafından Bako adlı bir mimara yaptırıldığı belirtiliyor. 105 basamaklı minare, 13 kuşaktan oluşuyor. Her kuşakta farklı desen ve şekiller yer alıyor. Buhara'nın en görkemli ve yüksek minaresi olan yapının bazı kesimleri turkuaz çinilerle işlendi ve minarenin gövdesinin orta kısmı kufi yazıyla süslendi.

İslam mimarisinin çekirdek kavramı: Mekan

  • 14
  • 15

Poi Kalon Meydanı'nda yer alan Mescid-i Kalon'un tam karşısında bulunan Mir-i Arap Medresesi 16. yüzyıl ortalarına doğru Ubeydullah Han tarafından Abdullah Yemeni adına yaptırıldı. "Arapların reisi" anlamına gelen "Mir Arap", halk arasında Abdullah Yemeni için kullanılan bir lakap olarak biliniyor.

Kur'an'daki 114 sureyi temsilen 114 oda ve iki kattan oluşan medresenin alt katı derslik, üst katı ise yatakhane olarak kullanılıyor. Mir-i Arap Medresesi, 5 asırdan bu yana, Sovyet işgali de dahil olmak üzere Buhara'da eğitimine devam eden tek medrese olarak yerini alıyor.

Ahlat ilçesi, Afganistan'ın Belh şehri ile birlikte Kubbet-ül İslam (İslam'ın Kubbeleri) unvanına sahip 3 şehirden biri olan Buhara ve çevresinde sayılanların haricinde çok sayıda tarihi yapı bulunuyor.

İslam tarihindeki büyük gizem

  • 15
  • 15

◾ Köklü tarihinin yanı sıra bir dönem ilim ve sanatın önemli merkezlerinden Buhara, çok önemli alim, şair, bilim ve devlet insanı da yetiştirdi.

◾ Modern tıbbın babası Batı'da "Avicenna" olarak tanınan İbn-i Sina, ünlü muhaddis İmam Buhari, Türk-İslam dünyasında "Yedi Pir" diye bilinen Abdülhalık Gucdevani, Muhammed Arif er- Rivegeri, Mahmud Encir Fağnevi, Ali Rametani, Muhammed Baba Sammasi, Seyyid Emir Külal ve Bahauddin Nakşibend gibi birçok isim Buhara'da yetişti.

◾ Senede 3 milyon turisti ağırlayan Buhara'ya, uçak seferleri ile 4,5 saatte ulaşmak mümkün.

Bu içerikte Anadolu Ajansı'ndan veriler ve cümleler kullanılmıştır.

Batı'nın karanlık sureti

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN