Arama

Orta yolu tutmak: İtidal

İslam ümmetinin öne çıkan özelliklerinden biri ölçü ve denge hassasiyetine sahip olmaktır. Bu da müminleri orta yolu tutmaya, itidal ve istikamet üzere olmaya sevk eder. İslam aşırılıktan uzak, mutedil hayat düzeni ile öne çıkar. Dinimizin düşmanlıktan uzak, insanlığı bir olmaya çağıran, vicdan ve sağduyu yüklü mesajı, insanlığı itidal ile buluşturmayı gaye edinir. Sırat-ı müstakim üzerine itidalli bir hayat düzeni Müslümanların sorumluluğudur.

Senin yanında hak yola dönenlerle birlikte, sana buyurulduğu gibi dosdoğru ol! Siz de azıp sapmayın. Allah, yaptıklarınızı çok iyi görmektedir.

Hûd Suresi 112. Ayet

Hûd Suresi 112. Ayeti dinlemek ve okumak için tıklayın

Hûd Suresi 112. Ayet Tefsiri

◾ Senin yanında hak yola dönenlerle birlikte, sana buyurulduğu gibi dosdoğru ol! Siz de azıp sapmayın. Allah, yaptıklarınızı çok iyi görmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Resulullah'ın (SAV) hayatı daima itidal üzere olmuştur. O (SAV), nübüvvetten önce de sonra da daima ölçü ve denge içinde örnek bir hayat sürmüştür.

◾ Zira bir hadis-i şerifinde Allah Resulü (SAV), "Dinde aşırılıktan sakının. Muhakkak ki sizden öncekileri dinde aşırılığa gitmek helak etmiştir." buyurarak itidalli olmaya dikkat çekmiştir.

(Nesai, Menasikü'l-hac 217)

KULU DİRİ KILAN EYLEM: ZİKİR

İtidal konusunda ideal olan Resul-i Ekrem (SAV) dini hayatı yaşama ve müminlere örnek olma hususunda da zor ve çetrefilli bir yol değil aksine kolay olanı tavsiye etmiştir.

Allah Resulü (SAV) bu hususta şöyle buyurmuştur:

"Din kolaylıktır. Bir kişi takatinin üstünde ibadete kalkışırsa din karşısında âciz kalır. Bunun için aşırıya kaçmayın, dosdoğru yolu tutun..."

(Buhari, İman 29)

Fıtrata en uygun olan dini yaşantı, kolay ve kolaylaştırıcı olandır. Bu aynı zamanda süreklilik, istikrar ve itidal kavramlarının da anahtarıdır. Aşırılık; devamlılığı en az olan, insanı ibadetlerden uzaklaştıran bir eylemdir.

Resulullah (SAV) dini noktada bizlere itidali öğreterek İslam ile olan bağlarımızı sıkılaştırmanızı istediği gibi devamlı bir dini yaşantı içinde olmamızı arzulamıştır.

SONSUZ BİR YAŞAM: AHİRET HAYATI

  • 10
  • 10

Resul-i Ekrem Efendimizin (SAV) dini hayat hususundaki bu ince hassasiyeti en çok sahabe üzerinde tesirli olmuş ve sonraki kuşaklar bu anlayış üzerine yetişmiştir.

◾ Böylece İslam'ın itidalli hayat nizamı asırlar boyunca yaşatılmıştır. Öncekilerin bu hassas tavrı dinimizin günümüze dek gelmesinde önemli rol oynamıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN