Arama

Oruç ibadetinin fazileti

Müslümanlar, ayet ve hadislerde oruç tutmaya teşvik edilmiş, oruç tutanlar övülmüş, onlara Allah'ın rahmeti, rızası, sevap ve mükafatı vaad edilmiştir. Oruç ibadetinin faziletini beyan eden birçok hadis bulunmaktadır. Allah katında orucun mükafatı yüksektir çünkü, riyanın en az karışacağı ibadet olarak görülen orucun fazileti de sınırsızdır. Oruç ibadetinin faziletlerini nelerdir? Orucun faziletlerini ayet ve hadisler ışığında sizler için hazırladık.

  • 4
  • 10
Oruç, Sevabı Çok Olan Bir İbadettir
Oruç, Sevabı Çok Olan Bir İbadettir

Oruç riyanın en az karışacağı bir ibadet olduğu için sevabı en fazla olan ibadetlerden sayılmıştır. Yüce Allah, ibadetlere on katından yedi yüz katına kadar sevap verir. Oruç ibadetine ise Allah'ın verdiği sevap, sınırsızdır.

Ademoğlunun her ameline on katından yedi yüz katına kadar sevap verilir. Yüce Allah; 'Oruç hariç, çünkü oruç benim içindir, onun mükafatını da ben vereceğim. Çünkü oruç tutan kimse yemesini, içmesini ve şehvetini benim için terk etmektedir' buyurmuştur. (Müslim, "Sıyâm", 164; Tirmizî, "Savm", 55)

⚫ Biri oruç ibadetinin sırf Allah için yerine getirildiği yani bu ibadette riyanın olmayacağı, diğeri ise ihlas ile tutulan orucun Allah katındaki sevabının çok olmasıdır. Oruç ibadetine çok sevap verilmesinin gerekçesi olarak kişinin yemesini, içmesini ve şehvetini sırf Allah için terk etmesi, samimiyetle başka bir çıkar gözetmeksizin Allah rızası için oruç tutması zikredilmiştir.

⚫ Gerçekten namaz, zekat ve hac gibi başkaları tarafından ifa edildiği bilinebilen ibadetlere riya karışabilir. Ama oruç, kişi ile Allah arasında olan bir ibadettir. Gerçekten kişinin oruç tutup tutmadığını ancak Allah bilir.

  • 6
  • 10
Ramazan Orucu Günahlara Kefaret Olur
Ramazan Orucu Günahlara Kefaret Olur

Kişi, çoluk - çocuğu, malı ve komşusu sebebiyle günaha girebilir. Namaz, oruç ve zekât bu günahlara kefaret olur." (Buhârî "Savm", 3)

Kim inanarak ve sevabını umarak Ramazan orucunu tutarsa Allah o kimsenin geçmiş günahlarını bağışlar." (Buhârî, "Sıyâm", 6)

⚫ Hadiste, günahların küçük veya büyük olduğu beyan edilmeden mutlak olarak oruç tutan kimsenin bağışlanacağı bildirilmektedir. Ancak Kur'ân ve sünnet bütünlüğü içinde konuyu ele aldığımız zaman içki içmek, kumar oynamak, hırsızlık yapmak ve namaz kılmamak gibi büyük günahlardan ve kul hakkı içeren günahlardan kurtulmak için şartlarına uygun tövbe etmek, hak sahibine hakkını ödemek ve helalleşmek gerekir.

  • 7
  • 10
Cennetin Reyyân Kapısı, Oruç Tutanlara Mahsustur
Cennetin Reyyân Kapısı, Oruç Tutanlara  Mahsustur

⚫ Sahih bir hadiste bu husus şöyle bildirilmektedir:

"Cennette Reyyân adında bir kapı vardır ki buradan kıyamet gününde sadece oruç tutanlar cennete girer, onlarla birlikte bu kapıdan başkaları girmez. (Cennet kapılarında) oruç tutanlar nerede diye seslenilir. (Oruç tutanlar gelir) bu kapıdan cennete girerler, sonuncuları girdiği zaman kapı kapanır, artık bu kapıdan kimse cennete girmez." (Müslim, "Sıyâm", 166)

Buhârî'nin konu ile ilgili olarak rivayet ettiği hadis ise şöyledir:

Kim Allah yolunda bir çift mal infak ederse cennet kapılarından, "Ey Allah'ın kulu! Bu bir hayırlı iştir" diye nida edilir. Namaz kılan Müslüman namaz kapısından çağrılır. Allah yolunda cihat yapan kimse cihat kapısından çağrılır. Oruç tutan kimse Reyyân adlı kapıdan çağrılır. Zekât veren kimse zekât kapısından çağrılır.

⚫ Ebû Bekir, — "Anam - babam sana feda olsun ey Allah'ın Elçisi! Bu kapıların hepsinden çağrılan Müslüman olacak mıdır?" diye sorar. Hz. Peygamber de, — "Evet, senin onlardan biri olmanı umarım" buyurur. (Buhârî, "Savm", 4)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN