Oruç ile ilgili merak edilen sorular
İslam'ın beş şartından biri oruçtur. Tam bu noktada mübarek Ramazan ayı ile ilgili merak edilen ve akıllarda soru işareti olarak kalan birçok mevzu vardır. Örneğin krem sürmek, parfüm sıkmak orucu bozar mı? İşte, oruç ile ilgili merak edilen tüm soruların ve cevapları...
Giriş Tarihi: 16.03.2024
11:30
Güncelleme Tarihi: 20.03.2024
10:21
Üç ayların (Recep, Şaban, Ramazan aylarının) aralıksız olarak oruçla geçirilmesinin dinî hükmü nedir?
🔹 Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamber'in diğer aylara oranla daha fazla nafile olarak oruç tuttuğu ikinci bölümde beyan edilmişti.
🔹 Ancak Recep ve Şaban aylarında Hz. Peygamber'in aralıksız oruç tuttuğuna dair sahih kaynaklarda herhangi bir rivayet bulunmamaktadır. Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilip Ramazan ayına eklenerek peş peşe üç ay oruç tutulmasının dinî bir dayanağı yoktur
Kaza oruçlarının aralıksız olarak tutulması gerekir mi?
🔹 Kaza oruçlarının aralıksız tutulması hakkında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla, kazaya kalan oruçlar oruç tutulması mekruh olan günler dışında, ardı ardına veya ayrı olarak tutulabilir.
Uçakla seyahat edenler iftar zamanlarını nasıl belirlerler?
🔹 Seyahate çıkan Müslümanın , imsak ve iftarını bulunduğu yerin takvimine göre yapması gerekir. Uçakla seyahat eden oruçlu kişi de, aynı prensibe göre uçuş esnasında uçağın üzerinde bulunduğu yere göre imsak ve iftar yapmalıdır.
Orucun farzları nelerdir?
Nafile oruç tutan bir Müslüman bir yemeğe davet edildiği zaman orucunu bozabilir mi?
🔹 Müslümanın davetine icabet etmek dinî bir görevdir. Bu itibarla bir yemeğe davet edilen Müslüman , davete katılıp orucunu bozabilir, hatta bozması daha uygun olur. Sahabe-i kiram'dan Peygamberimizin yanında nafile orucu bozanlar olmuştur.
(Tirmizî, "Savm", 34-35)
Güneşin hiç batmadığı veya gece ve gündüzün oluşmadığı yerlerde yaşayan Müslümanlar nasıl oruç tutarlar?
🔹 Vakitleri güneş veya ayın hareketlerine göre belirlenen namaz, oruç ve hac gibi belirli vakitlerde yerine getirilen ibadetler, vakitlerin normal oluştuğu beldeler dikkate alınarak düzenlenmiştir.
🔹 Güneşin hiç batmadığı ve şafağın hiç kaybolmadığı veya gündüzün 24 saatten fazla devam ettiği yörelerde yaşayan Müslümanlar vaktin normal olduğu en yakın beldeyi esas alarak oruçlarını tutarlar.