Oruç ne zaman farz kılındı?
Ramazan ayı ile bütünleşen ve birlikte anılan oruç, Farsça kökenli bir kelimedir. Bu ibadet hakkında birçok husus merak edilmektedir. Örneğin; oruç ne zaman farz kılındı? Oruç tutulmaya ne zaman başlandı? Oruç çeşitleri neler? İşte, oruç ilgili öğrenilmek istenen her şeyi sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 11.03.2024
16:43
Güncelleme Tarihi: 20.03.2024
10:18
ORUÇ NE ZAMAN BAŞLIYOR 2024?
KUR'AN-I KERİM'DE ORUÇ
🔹 Allah (CC), Ramazan ayında oruç tutmayı farz kılmış, Resul-i Ekrem Efendimiz (SAV), Allah'a (SAV) inanarak ve karşılığını Allah'tan (CC) bekleyerek Ramazan orucunu tutan kimsenin geçmiş günahlarının bağışlanacağını müjdelemiştir.
"…(Bu ayda) kim hasta veya yolcu olur (da oruç tutamazsa) tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun (kaza etsin). Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidâyete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir"
(Bakara suresi, 185. ayet)
RAMAZAN NE DEMEK?
🔹 Ramazan , Arapça kökenli bir kelimedir. Bu sözcük, ramaz sözcüğünün türemesiyle ortaya çıkar. Bu kelimenin lügat manasıysa "Arabî ayların şâban ve şevval arasında kalan ve devâmı boyunca oruç tutulan dokuzuncu ayı" dır.
🔹 Ramazan'ın fazileti ile birçok hadis bulunur. "Her şeyin bir zekâtı vardır. Bedenin zekâtı da oruçtur... Oruç sabrın yarısıdır."
(İbn Mâce, Sıyâm, 44)
ORUÇ NE ZAMAN FARZ KILINDI?
RAMAZAN İLE İLGİLİ HADİSLER
🔹 11 ayın sultanı Ramazan, Müslümanlar için rahmet ve mağfiret dönemidir. Peygamber Efendimiz (SAV), "Kim Allah'a inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır." buyurmuştur.
🔹 Ramazan ayının fazileti, mahiyeti, başlangıcının ve sonunun nasıl tespit edileceğine dair Peygamber Efendimiz'in (SAV) hadis-i şerifleri bulunmaktadır.
↪ Amr b. Âs'tan (RA) rivayet edildiğine göre Resûlullah (SAV) : Bizim orucumuz ile Ehl-i Kitab'ın orucu arasındaki fark, sahur yemeğidir, demiştir.
(Müslim, Sıyâm, 46)
HADİSLERDE ORUÇ
🔹 Sahâbî Selmân b. Âmir ed-Dabbî'den (RA) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: Sizden biri hurma ile, onu bulamazsa su ile iftar etsin. Çünkü su temiz ve temizleyicidir.
(Tirmizî, Savm, 10; D2355 Ebû Dâvûd, Sıyâm, 2)
🔹 Enes'ten (RA) rivayet edildiğine göre o, şöyle demiştir: Resûlullah akşam namazından evvel birkaç taze hurma ile iftar ederdi. Eğer taze hurma bulamazsa, birkaç kuru hurmayla iftar eder, onu da bulamazsa, birkaç yudum su içerdi.
(Tirmizî, Savm, 10; D2356 Ebû Dâvûd, Sıyâm, 21)
KUR'AN-I KERİM UYGULAMAMIZDAN MUKABELE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN CÜZ, MEAL, SURE, AŞR-I ŞERİF DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN