Arama

Oruç ne zaman farz kılındı?

Ramazan ayı ile bütünleşen ve birlikte anılan oruç, Farsça kökenli bir kelimedir. Bu ibadet hakkında birçok husus merak edilmektedir. Örneğin; oruç ne zaman farz kılındı? Oruç tutulmaya ne zaman başlandı? Oruç çeşitleri neler? İşte, oruç ilgili öğrenilmek istenen her şeyi sizler için derledik.

  • 4
  • 10
ORUÇ NE ZAMAN BİTİYOR 2024?
ORUÇ NE ZAMAN BİTİYOR 2024?

ORUÇ NE DEMEK?

🔹 Sahur kelimesi, Arapça kökenlidir ve seher sözcüğünden türemektedir. Sahurun iki karşılığı vardır. Bu kelime, "Ramazan ayında geceleyin oruca başlama zamânı olan imsakten, yâni tan yerinin ağarmasından önce yenen yemek, temcit yemeği" manasına gelmektedir.

KUR'AN-I KERİM UYGULAMAMIZDAN MUKABELE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
CÜZ, MEAL, SURE, AŞR-I ŞERİF DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 5
  • 10
ORUÇ NE ZAMAN BAŞLAR?
ORUÇ NE ZAMAN BAŞLAR?

RAMAZAN NE DEMEK?

🔹 Ramazan, Arapça kökenli bir kelimedir. Bu sözcük, ramaz sözcüğünün türemesiyle ortaya çıkar. Bu kelimenin lügat manasıysa "Arabî ayların şâban ve şevval arasında kalan ve devâmı boyunca oruç tutulan dokuzuncu ayı"dır.

🔹 Ramazan'ın fazileti ile birçok hadis bulunur. "Her şeyin bir zekâtı vardır. Bedenin zekâtı da oruçtur... Oruç sabrın yarısıdır."

(İbn Mâce, Sıyâm, 44)

  • 6
  • 10
ORUÇ NE ZAMAN FARZ KILINDI?
ORUÇ NE ZAMAN FARZ KILINDI?

RAMAZAN İLE İLGİLİ HADİSLER

🔹 11 ayın sultanı Ramazan, Müslümanlar için rahmet ve mağfiret dönemidir. Peygamber Efendimiz (SAV), "Kim Allah'a inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır." buyurmuştur.

🔹 Ramazan ayının fazileti, mahiyeti, başlangıcının ve sonunun nasıl tespit edileceğine dair Peygamber Efendimiz'in (SAV) hadis-i şerifleri bulunmaktadır.

Amr b. Âs'tan (RA) rivayet edildiğine göre Resûlullah (SAV) : Bizim orucumuz ile Ehl-i Kitab'ın orucu arasındaki fark, sahur yemeğidir, demiştir.

(Müslim, Sıyâm, 46)

  • 7
  • 10
ORUÇ NE ZAMAN TUTULACAK?
ORUÇ NE ZAMAN TUTULACAK?

HADİSLERDE ORUÇ

🔹 Sahâbî Selmân b. Âmir ed-Dabbî'den (RA) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: Sizden biri hurma ile, onu bulamazsa su ile iftar etsin. Çünkü su temiz ve temizleyicidir.

(Tirmizî, Savm, 10; D2355 Ebû Dâvûd, Sıyâm, 2)

🔹 Enes'ten (RA) rivayet edildiğine göre o, şöyle demiştir: Resûlullah akşam namazından evvel birkaç taze hurma ile iftar ederdi. Eğer taze hurma bulamazsa, birkaç kuru hurmayla iftar eder, onu da bulamazsa, birkaç yudum su içerdi.

(Tirmizî, Savm, 10; D2356 Ebû Dâvûd, Sıyâm, 21)

KUR'AN-I KERİM UYGULAMAMIZDAN MUKABELE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
CÜZ, MEAL, SURE, AŞR-I ŞERİF DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 8
  • 10
ORUÇ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
ORUÇ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

ORUCA NİYET

🔹 Her türlü oruç için mümkün oldukça, sabah vakti girmeden önce veya geceden niyet etmek en faziletli olanıdır. Çünkü bu suretle hem mezheplerin bu konudaki ihtilâflarının dışında kalınmış, hem de niyet ibadetin başlama vaktiyle aynı zamana getirilmiş olur.

🔹 Nitekim niyetin hangi vakitte yapılacağı konusu mezhepler arasında ihtilâflı olduğu gibi, niyetin vakti açısından oruç türleri arasında da fark gözetilmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN