Oruç ve sabır arasındaki ilişki
Ramazan ayının yegane ibadeti olan oruç, Müslümanları hem dünyevi hasletlere hem de içindeki nefsani duygulara karşı koruyan bir kalkan gibidir. Sabır ırmağının durgun aktığı rahmet mevsimi Ramazan insana bu yönüyle tahammül etmeyi, dayanmayı ve nefse lezzet veren varlıklardan Hak rızası için vazgeçebilmeyi öğretir. İşte, Ramazan ayının ibadeti oruç ve sabrın arasındaki ilişki...
Giriş Tarihi: 04.04.2024
13:59
Güncelleme Tarihi: 04.04.2024
15:01
"Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır."
Bakara Suresi 183-184
Bakara Suresi 183-184 Ayeti dinlemek ve okumak için tıklayın
Bakara Suresi 183-184 Tefsiri
◼ Oruç Allah'ın buyruğunu yerine getirmek için veya farz yahut vâcip olmamakla birlikte O'nun hoşnutluğunu kazanmak için nâfile ibadet niyetiyle müminin, belirli bir süre zarfında her türlü yemeyi, içmeyi ve cinsî ilişkiyi terketmesidir. İslâm'ın getirdiği oruç, zamanı, süresi, şartları, hangi fiillerle ve davranışlarla bozulduğu, tanınan kolaylıklar bakımından daha önceki dinlerde ve milletlerde gör.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
◼ Müslümanlar Ramazan ayında en çok Allah Teala 'nın emir lerine itaat etmeye alışırlar. Bu yönüyle oruç insan nefsinin kırılması, zevk ve hevadan uzaklaşmak için önemli bir öğreticidir.
◼ İnsan oruçlu kaldığı zaman zarfında kendisini kötülükten uzak tutar ve iyiliklere yönelme çabası içinde olur. Bu çaba en çok sabır alanında kendini gösterir.
◼ İtidal üzere olmak, tahammül göstermek, ezaya katlanmak ve dertlere karşı mukavemet göstermek olarak anılan sabır, Müslümanın nişanelerinden bir nişanedir.
◼ İmam Nevevi , "Sabır, nefsi emredilen şeyleri yapmaya mecbur kılmaktır. Bu da ibâdetlerin meşakkatlerine, belâlara ve günah dışındaki zararlara tahammülle gerçekleşir" sözleriyle sabrı izah eder.
Oruç ve Düşünce: Bir Terbiye ve Tâlim Yöntemi Olarak Açlık
◼ İslam uğruna en çok çile çeken şüphesiz ki Allah Resulü Efendimiz Hz. Muhamme d (SAV) Mustafa'dır. Resul-i Ekrem (SAV) tüm eziyet ve saldırılar karşısında davasından vazgeçmez.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"İşittiği bir sözün eziyetine karşı, Allah Teala'dan daha çok sabreden yoktur. Zira müşrikler O'na çocuk nisbet ediyorlar da O yine onlara afiyet ve rızık vermeye devam ediyor."
(Buharî, Edeb 71)
◼ Oruç ibadetinin içindeki sabır bir kimseyi hakiki manada mümin yapabilecek denli büyüktür. Çünkü insanın Allah Teala 'nın rızası için dünyevi lezzetlerden vazgeçmesi onda manevi kapıların açılmasına vesile olur.
◼ Orucun en önemli hikmetlerinden birisi de budur: Oruç kişiyi adeta bir sabır taşı haline getirir. Onu dilinden, belinden ve elinden emin bir Müslüman kılar.