Arama

Orucu bozan ve bozmayan şeyler

Fıkıh ve ilmihal kitaplarında zikredilen orucu bozan ve bozmayan şeyler Ramazan ayında yine sıkça merak edilen konulardan biridir. Teknoloji ve tıbbın ilerlemesiyle birlikte birçok yeni tedavi yöntemi ortaya çıkmış ve önceden kabul edilen yöntemlerin orucu bozup bozmayacağı konusunda fıkıh kıstaslarına göre yeniden değerlendirilmeleri gerekmektedir. Bu nedenle, bazı muayene ve tedavi yöntemlerinin orucu bozup bozmayacağı hususunda yeniden incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Tüm bunların cevaplarını sizler için hazırladık. Orucu bozan şeyler neler? Orucu bozmayan şeyler nelerdir?

  • 6
  • 10
Orucu bozmayan şeyler
Orucu bozmayan şeyler

◼ Bilerek ve isteyerek yapılması halinde orucu bozan şeyler unutarak yapıldığında oruç bozulmaz. Bu konuda Ramazan orucu ile diğer oruçlar arasında fark yoktur.

◼ Unutularak yapıldığında bu eylemler sırasında oruçlu olduğunu hatırlayan kimse derhal oruca aykırı olan işi terk edip oruca devam eder. Oruçlu olduğunu hatırlar ve yine devam ederse bilerek ve isteyerek orucunu bozmuş olur.

◼ Orucu bozmayan şeyleri maddeler halinde sıralarsak;

a-) Oruçlu olduğunu unutarak yemek, içmek, cinsel ilişkide bulunmak. Hz. Peygamber (SAV) "Kim oruçlu iken unutarak yerse orucunu tamamlasın. Çünkü ona Allah yedirmiş ve içirmiştir" (Buhârî, "Savm", 26) buyurmuştur. (benzeri için bk. Tirmizî, "Savm", 26)

◼ Unutarak yiyen içen kimse, oruç tutmaktan aciz değil ise oruçlu olduğunu kendisine hatırlatmak gerekir, hatırlatmamak mekruhtur. Eğer oruç tutmaktan aciz ise hatırlatmamak daha iyidir.

Ramazan ayı ile ilgili ayet ve hadisler

b-) Yıkanmak, yüzmek.

c-) Göze sürme çekmek. Hz. Peygamber (SAV) Ramazanda oruçlu iken sürme kullanmıştır. (Tirmizî, "Savm", 30)

d-) Düşünmek veya bakmak sureti ile menisini getirmek. Ancak böyle yapan kimse günahkar olur.

e-) Dişlerin arasından çıkan ve mideye ulaşmayacak kadar küçük olan kırıntıyı yutmak.

f-) Eşini öpmek. (Tirmizî, "Savm", 31)

g-) Vücuduna koku sürünmek.

h-) Ağzı çalkaladıktan sonra ağızda kalan yaşlığı tükürükle birlikte yutmak, genizden burun içine gelen akıntıyı yutmak.

ı-) Boğaza ve genze kaçırmamak kaydıyla ağzı çalkalamak, burna su çekmek.

i-) Diş fırçası veya misvak kullanmak.

j-) İradesi dışında ağız dolusu kusmak.

k-) İsteyerek ağız dolusu kusmak ve isteyerek kusmuğu yutmakla oruç bozulur ve kaza gerekir.

l-) İsteyerek ağız dolusundan az kusmak.

m-) Cünüp olarak sabahlamak.

n-) İhtilam olmak.

o-) Boğaza duman ve toz gibi şeylerin girmesi. Çünkü bunlardan sakınmak mümkün değildir.

  • 10
  • 10

◼ Buraya kadar fıkıh ve ilmihal kitaplarında zikredilen orucu bozan ve bozmayan şeyleri kısaca zikrettik. Ancak tedavi amaçlı eylemlere ve bunların orucu bozup bozmadıkları konusunda adı geçen kaynaklarda yer alan görüşlere değinmedik. Çünkü teknoloji ve tıbbın gelişmesi ile hem pek çok yeni tedavi yöntemi ortaya çıkmış, hem de öteden beri başvurula gelen yöntemlerin orucu bozup bozmayacağı noktasından fıkıh kıstaslarına göre yeniden değerlendirilmeleri imkânı doğmuştur

◼ Bu bakımdan orucu bozup bozmamaları bakımından bazı muayene ve tedavi yöntemlerinin yeniden ele alınıp değerlendirilmesi gerekmiştir.

Kaynak: DİB Oruç İlmihali

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN