Arama

Osmanlı Devleti'nin ilk Şeyhülislamı

Osmanlı Devleti'nin ilk şeyhülislamı olan Molla Fenari, hayatını ilme adamış büyük bir alimdi. İslam coğrafyasının bir bölümünde ders okuyup, bir bölümündeyse ders veren Fenari, Osmanlı adalet sisteminin oturtulması için büyük bir çaba gösterdi. Yetiştirdiği talebeler ve yazdığı kitaplar yoluyla adını günümüze dek ulaştıran Molla Fenari, Osmanlıların ilim bahçesinde açan ilk gülüydü.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

MOLLA FENARİ'NİN ÖĞRENCİLERİ

Telif eserlerle çokça uğraşan Fenari aynı zamanda büyük bir müderristir. Hayatı aldığı büyük sorumluluklar boyunca ders vermeyi ihmal etmeyen Fenari, pek çok talebe yetiştirir.

İbn-i Hacer el Askalani

1372 - 1449 yılları arasında yaşayan meşhur hadis alim ve hafızı İbn-i Hacer el Askalani, bir dönem Molla Fenari'den ders okur.

Ebu Abdullah Muhyiddin b. Süleyman b. Mesud el Kafiyeci

1386 - 1474 yılları arasında yaşayan Ebu Abdullah Muhyiddin b. Süleyman b. Mesud el Kafiyeci, Kafiye isimli kitabı çok okutması sebebiyle "Kafiyeci" sıfatıyla tanınır. Fenari'nin talebelerindendir.

Emir Buhari

1368 - 1429 yılları arasında yaşayan Emir Buhari'nin tam adı Şemseddin Muhammed'dir. Aynı zamanda Sultan Yıldırım Bayezid'in damadı olan ve Bursa'da Emir Sultan olarak tanınan Şemseddin Muhammed, Molla Fenari'den Konevi'nin "Miftahu'l Gayb" eserinin icazetini alır.

Kara Yakup ve Sarı Yakup

Karaman'da kaldığı sürede Molla Fenari'den ders alan iki Yakup Efendi için Molla fenari, "Bu iki Yakup benden ders okudular" diyerek övgüyle bahseder.

(X) İSLÂM ÂLİMİ KİMDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

GÖNLÜ TOK BİR ALİM

◾ Molla Fenari, Osmanlı sarayının ve devlet erkanının hatta halkın da yoğun teveccüh ve yardımlarına rağmen sade, mütevazı bir hayat sürmeyi tercih etti.

◾ Geçimi için Bursa'nın geleneksel tacirliği olan ipekçiliği tercih eden büyük alim, geniş bir servete sahip oldu. Lakin bu serveti kendinden ziyade vakıflar eliyle halk için harcadı.

(X) OSMANLI'NIN HAYAT SUYU VAKIFLAR

TEŞVİK EDİCİ BİR ALİM

◾ Yaşamı boyunca beş Osmanlı padişahı gören Molla Fenari, Osmanlı'nın ilim sahasındaki yüzü olarak tebarüz eder. Sultan II. Murad tarafından hayatının geç döneminde getirildiği şeyhülislamlık görevi boyunca Osmanlı adaletinin haritasını oluşturur.

◾ Etrafında bulunanları ilmi hususlarda teşvik eden Fenari aynı zamanda Osmanlı vakıflarının tanzimi ve tesisi noktasında yaptığı icraatlar sebebiyle halkın büyük bir teveccüh ve ilgisine mazhar olur.

(X) AVRUPALILARIN HAYRAN KALDIĞI OSMANLI YARGI SİSTEMİ

MOLLA FENARİ'NİN ESERLERİ

🔘 Aynül a'yan

Fatiha Suresi'nin tefsiri olan eser işari tefsir ekolünün en bilindik eserlerindendir. Eserin mukaddimesi tefsir usulü ilmine dair önemli bir kaynaktır. Molla Fenari kitabı Karamanoğlu Mehmed Bey'e ithaf eder. İşte Molla Fenari'nin en bilinen eserleri...

(X) İşari tefsir nedir?

Kalbe doğduğu kabul edilen işaretler aracılığıyla yapılan tefsir türüdür.

🔘 Füsulü'l bedayi

Fıkıh usulüne dair olan eser Molla Fenari'nin en meşhur kitaplarından biridir. Füsus'ta Hanefi alimlerinin görüşlerini izah eden Fenari, bunu yaparken pek çok ilim dalından faydalanır.

(X) FİKRİYAT'TAN MUTLAKA OKUNMASI GEREKEN KİTAP LİSTESİ

🔘 Taʿlîkāt ʿalâ evâʾili'l-Keşşâf

El-Keşşâf adlı tefsirin Fâtiha sûresi ile Bakara sûresinin bir bölümüne yazılmış ta'lîkāttır.

🔘 Şerhu'l-Ferâʾiżi's-Sirâciyye

Hanefî fakihi olan Secâvendî'ye ait eserin en nadide şerh örneklerinden biridir

🔘 El-ʿİşrûn kıtʿa fi'l-ʿişrîne ʿilmen

Müellifin oğlu Mehmed Şah tarafından Şerhu Manzûmeti'l-elġāz li'l-fârih adıyla şerhedilmiştir.

🔘ʿAvîşâtü'l-efkâr fi'htibâri üli'l-ebşâr

Kelam, ferâiz, fıkıh ve âdâb olmak üzere dört bölümden meydana gelen kitabıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN