Arama

Osmanlı'da Kurban Bayramı gelenekleri

İslam tarihinin en mühim günlerinden biri olan Kurban Bayramı, Osmanlı İmparatorluğu'nda ayrı bir coşku ile eda edilirdi. Arefe gününden başlayan hazırlık ve kutlamalar bayramın dördüncü gününe kadar aynı hevesle sürerdi. Peki, Osmanlı'da Kurban Bayramı'na has gelenekler nelerdi?

SARAYDA KURBAN BAYRAMI

🔸 Padişah, bayramın ilk günü öğle namazından ikindiye kadar olan süre içerisinde annesinin elini öper, ardından hanımı ve çocukları padişahın elini öperdi.

🔸 Sabah namazını Hırka-ı Saadet Dairesi'nde kılan padişah, bayram namazı için camiye bayram alayı eşliğinde giderdi. Kurban Bayramı namazı Osmanlı'da bir gelenek olarak her daim Sultanahmet Camii'nde kılınırdı.

Osmanlı bayram merasimlerinin temeli: Arife tahtı

KURBAN KESİMİ

🔸 Saray'daki kurbanlık ihtiyacı Saya Ocağı denilen bir teşkilat tarafından karşılanırdı. Bu ocağın yetiştirdiği koçlar, öncesinde Topkapı Sarayı, sonrasında ise Dolmabahçe ve Yıldız Sarayı avlusuna getirilir ve padişah kesim sırasında bizzat hazır bulunurdu.

🔸 Hırka-i Saadet Dairesi'nin kapısında, tüyleri temizlenen ve boynuzları yaldızlarla süslenen yaklaşık 40 kurbanlık hazır bulunurdu. Silahdarağa tarafından kurban duası okunur, sonra padişahın elbisesine kan sıçramaması için yeniler ile sarılır, "Futa" denilen bir peştamal bağlanırdı.

🔸 Bıçakçıbaşı, halis demirden ve altın işlemeli bıçakların bulunduğu tabyayla padişahın huzuruna gelirdi. Padişah, bıçağı alır ve kendi kurbanını kendisi keserdi. Diğer kurbanların kesilmesi için darüssade ağası olmak üzere diğer yardımcılara vekalet verirdi.

🔸 Osmanlı padişahları, Ayasofya Camii'nin önünde ve medrese bahçesinde bayram boyunca 600 kurban keserdi. Bu kurbanlar, İstanbul'da bulunan imarathane, darüzziyafe, darüleytamlar, yetimlere ve fukaralara dağıtılırdı.

Osmanlı'da Ramazan Bayramı

SULTAN II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE BAYRAM

🔸 Bayram tebrik merasimleri 19. yüzyılın ortalarına kadar Topkapı Sarayı'nda, 1867'li yıllarda itibaren Dolmabahçe Sarayı'nda, Sultan II. Abdülhamid Han devrinde ise Yıldız Sarayı'nda gerçekleştirilirdi.

🔸 Sultan II. Abdülhamid döneminde medrese, cami, tekke gibi kurumlara kurbanlık koyun gönderilirdi. Bunlardan biri II. Abdülhamid döneminde kurulan günümüze kadar varlığını sürdüren Darülaceze idi.

🔸 Padişahın kendi kesesinden ödeyerek aldırdığı kurbanlıklar, yoksullara dağıtılırdı. Ayrıca askerler için kestirdiği kurban etlerinden kavurmalı pilav yaptırır ve asker evlatlarına ulaştırırdı.

KURBAN PAZARLARI

🔸 Osmanlı'da kurbanlıklar, şehrin muhtelif yerlerindeki pazarlarda satılırdı. Bunlardan en önemlisi Beyazıt Meydanı'nda kurulan pazardı.

🔸 O dönemde kurbanlık hayvan olarak koç tercih edilirdi. Özellikle sakız koçu, etinin lezzeti ve gösterişli yapısı ile daha ön plandaydı.

Padişahların asırlık geleneği: Bayram alayı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN