Osmanlı'da Kurban Bayramı gelenekleri
İslam tarihinin en mühim günlerinden biri olan Kurban Bayramı, Osmanlı İmparatorluğu'nda ayrı bir coşku ile eda edilirdi. Arefe gününden başlayan hazırlık ve kutlamalar bayramın dördüncü gününe kadar aynı hevesle sürerdi. Peki, Osmanlı'da Kurban Bayramı'na has gelenekler nelerdi?
Giriş Tarihi: 28.06.2023
11:04
Güncelleme Tarihi: 29.06.2023
08:51
KURBAN PAZARLARI
🔸 Osmanlı'da kurbanlıklar, şehrin muhtelif yerlerindeki pazarlarda satılırdı. Bunlardan en önemlisi Beyazıt Meydanı'nda kurulan pazardı.
🔸 O dönemde kurbanlık hayvan olarak koç tercih edilirdi. Özellikle sakız koçu, etinin lezzeti ve gösterişli yapısı ile daha ön plandaydı.
Padişahların asırlık geleneği: Bayram alayı
ŞÜKÜR NAMAZI
🔸 Osmanlı kurban bayramı geleneklerinden bir diğeri ise kurban kesildikten sonra iki rekat şükür namazı kılınmasıydı.
🔸 "Kurban alacak kadar param, kurbanı görecek kadar ömrüm, kurbanı kesecek kadar gücüm, kurbanı dağıtacak kadar imanım var" diyerek kılınan şükür namazı, günümüze ulaşmamış güzel gelenekler arasındadır.
🔸 Şükür namazı eda edildikten sonra dört gün boyunca akraba-i taallukat ziyaret edilirdi.
KURBAN GELENEKLERİ
🔸 Kesilen hayvanın eti yenir, derisi seccade olarak kullanılır ve yününden de kazak yapılırdı. Böylece kurbanlık hayvan en güzel şekliyle kullanılırmış olurdu.
🔸 Kurbanın bir parçası ev halkı için ayrılır, diğer parçaları yakınlara, komşulara, tanımadığı fakirlere dağıtılırdı. Üç ayrı parçaya bölünen et ile üç farklı hayra vesile olunurdu.
Osmanlı'da bayram coşkusu nasıl yaşanırdı?
🔸 Subay ve memurlara bayram hediyesi olarak birer maaş ikramiye verilirken, İstanbul'un büyük camilerindeki cemaate iftariye adı verilen hediyeler, şeker, helva ve lokumlar dağıtılırdı.
🔸 Kurban Bayramı'nda et tüketimi diğer zamanlara nazaran daha fazla olurdu. Bu da sindirim sisteminin bozulmasına neden olabilmekteydi. Her hanede tedbir amacıyla, vücudu dengelediği için "Turunç Reçeli" bulundurulurdu.