Osmanlı’nın son sultan külliyesi: Muradiye
Ölüm ile yaşamın, rüya ile hakikatin, hüzün ile huzurun bir arada hissedildiği nadide yerlerden biri olan Muradiye , Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliye olarak varlığını koruyor. Cami, medrese, hamam, darüşşifa ve türbeden oluşan bu nadide eserin detaylarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 09.07.2019
13:01
Güncelleme Tarihi: 09.07.2021
10:36
Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yapıldığı bilinen türbelerin de eklenmesiyle 12 türbenin yer aldığı külliyede, hanedana mensup 40 kişinin mezarı bulunuyor.
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Muradiye sabrın acı meyvesi" diye nitelendirdiği Muradiye Külliyesi, 2014 yılında Dünya Miras Listesine alınan "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu" Dünya Miras alanının 6 bileşeni arasında yer aldı.
MURADİYE CAMİİ VE ÖZELLİKLERİ
II. Murat tarafından 1425-1426 yılında "Ters T" planlı yaptırılan II. Murad Camii, İznik çinileri, Edirnekari tavan süslemeleri ve özellikle girişte bulunan kündekari tekniğiyle yapılan ahşap kapısıyla dikkati çekiyor.
Bursa'da inşa edilen son selatin medrese ise caminin yaklaşık 40 metre batısında yer alıyor. Tuğla işçiliği bakımından Bursa'nın en güzel mekanlarından biri olan medresedeki orijinal çiniler de görenlerin ilgisini çekiyor.
Külliyenin içinde bir de açık hava Mezar Taşları Müzesi bulunuyor. Mezar Taşları Müzesi çalışmaları esnasında yıllar önce yıkılarak ortadan kaldırılan bazı yapıların, yok olup gittiği sanılan kitabeleri bu hazirede ortaya çıktı.