Peygamber Efendimiz bayramları nasıl geçirirdi?
Peygamber Efendimiz (SAV) bayramları, Müslümanlar için yardımlaşma, dayanışma ve sevinç günleri ilan ederek, bugünlerde, insanların gülüp eğlenmelerini dilerdi. Hem dini hem de sosyal yönü olan bayramlar Müslümanların kaynaşmasına vesile olduğu gibi yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesine de olanak sağlar. Böylece İslam'ın sosyal adalet ve toplumsal bütünleşme ilkeleri idrak edilir.
Giriş Tarihi: 06.06.2019
14:43
Güncelleme Tarihi: 29.06.2023
12:53
BAYRAMDA TATLI İKRAM ETME GELENEĞİ NASIL OLUŞTU?
🔳 Hz. Peygamber (SAV), Ramazan Bayramı namaza çıkmadan önce birkaç tane hurma yerdi. O'nun (SAV) hurma yeme âdeti bir sünnet telakki edildi ve bu anlayış, bayramlarda tatlı ikramı geleneğini doğurdu. Kurban bayramında ise hiçbir şey yemez, kesilen kurban etinden yerdi.
🔳 Bayram namazı kılınan yere gelince önce iki rekât bayram namazı kıldırır, sonra da ayağa kalkıp cemaate dönerek hutbe okur, vaaz ve nasihat te bulunurdu. Daha sonra arka saflarda bulunan kadınların tarafına giderek onlara da öğüt verirdi. Peygamberimiz (SAV), bütün hutbelerine Allah'a hamd ederek başlardı. Ayrıca bayram hutbelerinde çokça tekbir getirirdi.
🔳 Bayramların huzur, mutluluk ve sevinç günleri olduğunu ilan eden Hz. Peygamber (SAV), o günlerin kalabalıkla ve büyük bir coşku içinde kutlanmasını arzu ederdi.
🔳 Mescid-i Nebevi 'nin toprak zemini üzerinde bir grup Habeşlinin oynadığı mızrak kalkan oyunlarını hanımı Hz. Aişe (RANHA) ile birlikte seyredip Hz. Ömer'in (RA) müdahalesini de doğru bulmadığı bilinmektedir.
KADINLAR DA BAYRAM NAMAZINA KATILDI
🔳 Hz. Peygamber (SAV) zamanında, hanımlar da bayram namazlarına katılmışlardı. Özürlü hallerinde bile, yine bayram namazı kılınan yere gidip, arka saflarda yer alarak, Peygamberimizin (SAV) hutbesini dinlemişler ve yapılan dualara iştirak ederlerdi. Onlar, bayram gününün bereketini ve günahlardan arınmayı ümit ederdi.
🔳 Hz. Peygamber'in (SAV) zamanında kadınlarla birlikte çocuklar da bayram namazına katılırdı. Allah'ın elçisi çocuklara ilgi gösterir, selam verir, başlarını okşar, şakalaşır ve hediyeler verirdi. O (SAV), yalnız bayramlarda değil, senenin her gününde çocukların yardımcısı, koruyucusu ve şefkat kaynağı oldu.
İLK BAYRAM TEBRİKLEŞMESİ
🔳 Peygamberimiz (SAV), her zaman arkadaşlarıyla görüştüğü gibi bayramlarda da onları evlerinde ziyarete gider, ikramlarını kabul ederdi. Kendisi de misafirlerine ikramda bulunurdu.
🔳 O (SAV), Müslümanlar arasında dargınlığı hoş görmemiş ve "Bir Müslüman'ın diğer Müslüman'a üç günden fazla dargın durması helal olmaz" buyurur. Allah Rasûlü, hastaları ziyarete önem verir; bunun, Müslümanlar için bir vazife olduğunu bildirirdi.
(Buhârî, Edeb, 57; Müslim, Birr, 23-25)
🔳 Ayrıca Peygamber Efendimiz (SAV) , Müslümanların kabirlerini de ziyaret eder, duada bulunur ve buralardan ibret alınmasını isterdi. Peygamberimizin zamanında bayramlarda tebrikleşme de vardı.
🔳 İlk Müslümanların muhtemelen Hz. Peygamber'in (SAV) bir kurban bayramı günü kurban keserken, "Allah'ım, Muhammed'den, Muhammed ailesinden ve Muhammed ümmetinden kabul et!" demesinden mülhem olarak "Allah bizden ve sizden kabul etsin" (Buhari, II/2-12) duasıyla tebrikleştikleri rivayet edilir.
(Müslim, "Edâhî", 19)