Peygamber Efendimiz Müslüman’ı neden hurma ağacına benzetti?
Ramazan denilince aklımıza ilk gelen şeylerden biri de sahur ve iftar sofralarımızın vazgeçilmezi olan hurma. Vücuda birçok fayda sağlayan hurma, düzenli tüketildiğinde birçok hastalığı önlüyor. Peki, verdiği meyvelerle insan sağlığına bu denli katkıda bulunan hurma ağacının Peygamberimiz tarafından "Müslüman"a benzetildiğini biliyor muydunuz? Peygamber Efendimizin hurma ağacı ile ilgili bu rivayetini sizlerle buluşturuyoruz.
Giriş Tarihi: 10.05.2019
09:30
Güncelleme Tarihi: 25.04.2020
13:29
RESULULLAH ‘BU HURMA AĞACIDIR’ BUYURDU
Abdullah onların bulunduğu ve konuşmadığı mecliste konuşmayı uygun bulmadı.
Bu arada topluluktaki diğer insanlar doğru cevabı bulamayınca, Allah Resulünden sorunun cevabını söylemesini istediler. Bunun üzerine Resulullah (sav), "Bu, hurma ağacıdır " buyurdu.
‘PEKİ, BUNU SÖYLEMENİ NE ENGELLEDİ?’
Topluluk dağılınca Abdullah, babası Hz. Ömer'e, "Babacığım! Aslında bu ağacın hurma ağacı olduğu aklımdan geçmişti" dedi.
Bunun üzerine Hz. Ömer, "Peki, bunu söylemeni ne engelledi? Eğer söylemiş olsaydın gerçekten çok sevinirdim" dedi oğluna.
Abdullah da, "Senin ve Ebû Bekir'in konuşmadığınızı görünce ben de konuşmak istemedim" cevabını verdi.
KUR’AN’DA ‘HURMA’ NASIL GEÇİYOR?
Resul-i Ekrem (sav) "Öyle bir ağaç vardır ki bereketi Müslüman'ın bereketine benzer" buyururken aslında ilhamını Kur'an-ı Kerim'den alıyordu.
Çünkü Yüce Allah, mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'de imanı ve imanın sözle ifadesi olan kelime-i tevhidi güzel bir ağaca, inkârı ve inkârın ifadesi olan kötü sözü ise kötü bir ağaca benzetmiş ve şöyle buyurmuştu:
"Görmedin mi Allah güzel sözü nasıl misal getirdi? Güzel söz, kökü sağlam, dalları göğe yükselen güzel bir ağaca benzer. Bu ağaç, Rabbinin izniyle her zaman meyvesini verir. Öğüt alsınlar diye Allah insanlara misaller getirir. Kötü söz de gövdesi yerden koparılmış, o yüzden ayakta durma imkânı olmayan kötü bir ağaca benzer."
PEYGAMBERİMİZ BU AYETİ NASIL AÇIKLADI?
Peygamberimiz (sav) bu ayette bir benzetme unsuru olarak kullanılan "güzel ağaç" ile hurma ağacının, "kötü ağaç" ile de halk arasında "ebucehil karpuzu" olarak da bilinen ve meyvesi acı olan "hanzal" adlı bitkinin kastedildiğini ifade etmişti.
Allah sadık imanın ifadesi olan kelime-i tevhidi hurma ağacına benzetirken, Resul-i Ekrem Efendimiz (sav) de sadık mümini hurma ağacına benzetmişti.
MÜMİN İLE HURMA ARASINDAKİ BENZERLİK
Mümin ile hurma ağacı arasında benzetme kurulurken ilk olarak hurmanın köküne dikkat çekilir.
Hurma ağacının kökleri nasıl toprağın derinliklerine sağlam bir şekilde yerleşmiş ve orada karar kılmışsa, müminin imanı da onda sağlam bir şekilde kökleşmiş ve sabit kalmıştır.
Hurmanın kökü onun gövdesinin, meyvesinin ve yapraklarının beslendiği yegâne kaynak olduğu gibi müminin imanı da onun ibadetlerinin ve güzel davranışlarının biricik membaıdır.
Kök ağaca besin taşıdığı gibi, iman da mümine ruh taşır, heyecan taşır ve onu daima diri tutar.