Peygamber Efendimize muhabbetin tezahürü
İslam'ın rehberi ve önderi olan Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV), en yüce ahlaka sahipti. Tarih boyunca en çok sevilen ve itaat edilen insandı. Resulullah'ı (SAV) sevmek ve O'na tabi olmak her Müslümana farzdır. Peki, alemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz'e (SAV) olan sevgimiz, hangi amellerimizde tezahür etmiştir, hiç düşündünüz mü?
Giriş Tarihi: 15.10.2022
11:14
Güncelleme Tarihi: 15.10.2023
10:53
Sevginin ispatı
🔷 Dil ile söylenen her cümlenin samimiyeti, insanın davranışlarında görülür.
◾ Toplumumuzda sevmek ile ilgili konuşulduğu zaman söylenilen "sevgi ispat ister" ifadesi, bu duygunun pratik bir yansıma olarak gösterilmesi gerektiğini belirtir.
🔷 Kalp ile tasdik edilip, dil ile ikrar edilen her şey kişinin sevdikleri arasındadır. Bunun ispatı ise kişinin amellerinde görülür. Dil ve kalpte birleşen sevgi, insanda mutlaka tezahür eder.
Manevi temizliğin merkezi: Kalp
🔷 Allah'ı (CC) ve Resulü'nü (SAV) çok seven kimseye mü'min denir. Rabbinin indirdiği kitaba ve Resulü'ne uyan Müslümanın, her şeyden çok neyi sevmesi gerektiği Kur'an-ı Kerim'de şöyle anlatılır:
"Onlara de ki; eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, kadınlarınız, akrabalarınız, kabileniz, elde ettiğiniz mallar, kesada uğramasından korktuğunuz ticaret, hoşlandığınız evler ve meskenler, size Allah ve Resulü'nden ve Allah yolunda cihaddan daha sevimli ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyin. Allah böyle fasıklar topluluğuna hidayet nasip etmez." (Tevbe Suresi, 24. ayet)
Tevbe Suresi'ni dinlemek için tıklayınız
🔷 Efendimiz'i (SAV) sevmek normal bir sevgiden öte anlam taşır. O'nun yaptıklarını yapmak ve sözlerine uymakla ifade edilebilecek bir duygudur. Rabbimizin örnek almamızı istediği Resulullah Efendimiz (SAV), bize cennetin yolunu gösterecek biricik kaynaktır.
"İçinizden Allah'ın lutfuna ve âhiret gününe umut bağlayanlar, Allah'ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah'ta güzel bir örneklik vardır." (Ahzab Suresi, 21. ayet)
İslam'ı yaşamak ve Hz. Peygamber'i örnek almak
Sahabinin Efendimize (SAV) olan sevgisi
🔷 Efendimize (SAV) risalet gelmeden evvel içinde bulunduğu toplumda "el-emin" olarak anılırdı ve çokça sevilen biriydi. Yaşanan şu olay bu durumun en açık örneğidir:
"Yâ Ebu Bekir!" dediler. "Arkadaşının işinden haberin var mı? O, bu gece Beytü'l-Makdis'e gittiğini, orada namaz kılıp Mekke'ye döndüğünü söyledi."Hz. Ebû Bekir,"Siz bunları ondan mı duydunuz?", "Evet," dediler, "Aynen ondan duyduk." Bunun üzerine Hz. Ebû Bekir,"Vallahi," dedi, "O söylediyse, şeksiz şüphesiz doğrudur. Siz buna hiç şaşırmayın!"
🔷 Ashabın Resulullah'a (SAV) olan sevgisi ve bağlılığı bizler için en büyük örnek vardır. Canlarını ve mallarını feda ederek Efendimizin (SAV) yolunda ilerlerler. Allah'ın (CC) rızasını nail olan sahabi, Hz. Peygamber'i (SAV) öyle çok seviyorlardı ki, O'nun (SAV) yanından dahi ayrılmak istemezlerdi. Resulullah (SAV) konuştuğunda başlarına kuş konacak kadar dikkatliydiler.
💠 Abdullah bin Ömer (RA) Peygamber Efendimiz'in ( SAV) sünnet-i seniyyesine öyle sarılıyordu ki, yolda giderken; "Niçin şuradan döndün?" diye soranlara;"Allah Rasûlü'nü ( SAV ) oradan dönerken gördüm, o sebeple O'nun ( SAV) yaptığını yapmak bana zevk veriyor!" dedi.
İslam'dan önce Peygamber Efendimizin yaşamı
O'nun (SAV) gibi yaşamak
🔷 Müslüman kişinin Allah'ın (CC) rızasını ve cenneti kazanabilmek için Efendimiz (SAV) gibi yaşamaya çalışmalıdır. Alemlere rahmet olarak inen Allah Resulü'nün (SAV) hayatı, İslam dininin ete kemiğe bürünmüş halidir.
🔷 Hz. Aişe'nin (R.ANHA) ifadesiyle "yaşayan Kur'an" olan Resulullah (SAV), dünya ve ahiretininin güzelleşmesi için çırpınan Müslümanın yegane referans kaynağıdır.
"Akıllı kişi, nefsine hâkim olan ve ölüm sonrası için çalışandır. Âciz kişi de, nefsini duygularına tâbi kılan ve Allah'tan dileklerde bulunup duran (bunu yeterli gören) dır." [Tirmizî, Kıyâmet 25, İbni Mace, Zühd 31]
Nefs ve mertebeleri