Arama

Peygamber Efendimize verilen söz: Akabe biatları

İslam ile şereflenen Medineli kafile, Peygamber Efendimize huzurlu toplumun temelini atacak bir söz verdi. Bu Medineli ilk Müslümanlar, Hz. Peygambere "Ya Resulallah, bunları söylediğiniz tarzda yaparsak, bize ne var?" diye sorduğunda Efendimiz "Cennet var." buyurdu. Peki, Akabe biatı nedir, kimler arasında yapılmıştır? Akabe biatları ve Medine'de İslam'ın yayılması nasıl gerçekleşti?

  • 5
  • 14
HUZURLU BİR TOPLUMUN TEMELİNİ OLUŞTURAN SÖZ
HUZURLU BİR TOPLUMUN TEMELİNİ OLUŞTURAN SÖZ

🔹 Ayrıca, bu Medineli ilk Müslümanlar, Peygamber Efendimiz ile aralarında şu şekilde bir anlaşma yaptılar:

"Gerek sıkıntı ve darlıkta ve gerekse refah ve sevinç halinde söz dinlemek ve itâat etmek başta gelir. Ve sen bizzat, bizim üstümüzde bir tercihe sahip olacaksın ve senin hiçbir iyi hareketinde sana karşı itâatsizlik etmeyeceğiz."

🔹 İlk Akabe biatı olarak adlandırılan Medineli Müslümanların bu sözleri, huzurlu bir toplumun temelini oluşturuyordu.

HAYATIMIZA YÖN VERECEK 20 AYET

  • 6
  • 14
İLK AKABE BİATINDA BULUNAN MÜSLÜMANLAR KİMLERDİ?
İLK AKABE BİATINDA BULUNAN MÜSLÜMANLAR KİMLERDİ?

▫ Es'ad bin Zürâre
▫ Avf bin Hâris
▫ Muâz bin Hâris
▫ Râfî' bin Mâlik
▫ Zekvan bin Kays
▫ Ubâde bin Sâmit
▫ Yezid bin Sa'lebe
▫ Abbas bin Ubâde
▫ Kutbe bin Âmir
▫ Ukbe bin Âmir
▫ Uveym bin Sâîde
▫ Ebü'l-Heysem Mâlik bin Teyyihân

Kadisiye Savaşı nedir? Kadisiye Savaşı'nın önemi ve sonuçları...

🔹 Akabe biatından sonra bu Müslümanlar, Medine'ye dönüp kendi kabilelerine İslam'ı anlattı. Bir süre sonra Medine'de İslam yayılınca dinin adâb ve erkânını öğretecek bir Kur'ân muallimi gönderilmesini istediler. Peygamber Efendimiz de Mus'ab bin Umeyr'i gönderdi.

🔹 Medineli Müslümanların Kur'an muallimi Hz. Mus'ab bin Umeyr, Es'ad bin Zürare'nin evinde kalıyor buradan İslam'ı tebliğ ediyordu.

🔹 Bir yıl boyunca Mus'ab'ın gösterdiği faaliyet, Yesrib'in iki büyük reisi Sa'd b. Muâz ile Üseyd b. Hudayr'ın Müslüman olmaları ve çevrede İslam'ın büyük kabul görmesi gibi birçok faydalar sağladı.

🔹 Nübüvvetin on üçüncü yılında Peygamber Efendimizi Medine'ye davet etmeye karar veren ikisi kadın yetmiş beş Medineli, asıl niyetlerini gizli tutarak hac için Mekke'ye giden müşrik Medinelilerle birlikte yola çıktılar.

🔹 Yetmiş beş kişilik kafileyi temsilen bir grup Mescid-i Haram'da amcası Hz. Abbas ile oturan Hz. Peygamberin yanına varıp şu teklifte bulundu:

"Ya Resulallah! Biz oldukça kalabalığız. Seni yanımıza almak, size yardımcı olmak, uğrunuzda canımızı feda etmek, şahsınızı koruduğumuz şeylerden zatınızı da esirgeyip korumak üzere söz birliği etmiş bulunuyoruz. Bu hususta sizinle daha geniş konuşmak için nerede buluşalım?"

🔹 Peygamber Efendimiz yine Akabe'de buluşmayı uygun gördü. Müşriklerin Müslümanlara eziyet ettiği bu dönemde güvenliklerini sağlamak için kimseye duyurulmadan ve dikkat çekmeden Akabe'ye gittiler.

  • 9
  • 14
HZ. ABBAS’IN MEDİNELİLERE UYARISI
HZ. ABBAS’IN MEDİNELİLERE UYARISI

🔹 Hz. Peygamber, Akabe'ye henüz Müslüman olmayan amcası Abbas ile geldi. Amcası Abbas'ın amacı, yeğenini bu önemli meselede yalnız bırakmamak, yapılanları ve verilen sözleri bizzat görüp işitmekti.

🔹 Abbas bir konuşma yaparak Peygamber Efendimizin kendi kabilesi arasında şerefli bir yeri bulunduğunu, ona inananların bağlılıklarından dolayı, inanmayanların da aynı soydan oldukları için onu korumayı bir vazife bildiklerini, buna rağmen Hz. Muhammed'in Medinelilerin davetini kabul ederek oraya hicret etme arzusunda olduğunu söyledi.

🔹 Hz. Peygamber, memleketlerine götürdükleri zaman başlarına çeşitli sıkıntılar gelebileceğine, bütün Arap kabilelerinin kendilerine düşman olacağına dikkatlerini çekti. Böyle bir durumda onu düşmanlarına teslim edeceklerse bu işten şimdi vazgeçmelerinin daha iyi olacağını ifade etti. Medineliler söylenenleri kabul ettiler ve Hz. Peygamber'e istediği şartlarda biata hazır olduklarını belirttiler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN