Arama

Peygamber Efendimizin diğer ülkelere gönderdiği elçiler

İslam tarihinin dönüm noktalarından biri olan Hudeybiye Antlaşması'ndan sonra huzur ortamı oluştu. Peygamber Efendimiz (sav), bu barış ortamında İslam'ı dünyaya duyurmak için muhtelif ülkelere elçiler yolladı. Devlet büyüklerini, mektuplar vasıtasıyla yüce Allah'a iman etmeye davet etti. Peki, Peygamber Efendimizin (sav) diğer ülkelere elçi göndermesi nasıl olmuştur? Hangi sahabeler elçi olarak gönderildi?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

➡ Tarih, ahbâr (rivayet), şiir, nahiv (söz dizimi) ve lugat âlimi İbn Hişam der ki: "Resulullah aleyhisselâm, ashabından bazılarını hükümdarlara gönderdi ve yazdırıp ellerine verdiği mektuplarla, onları, İslamiyet'e davet etti. En güvenilir bir zat, bana söyledi. O da, "Bana, bildirildiğine göre, dedi, Resûlullâh aleyhisselâm, Hudeybiye günü, umre yapmaktan alıkonulduktan sonra, bir gün ashabının yanına varıp: 'Ey insanlar! Şüphe yok ki, yüce Allah, beni, rahmet olarak ve herkese gönderdi. Havarilerin, İsa b. Meryem'e karşı muhalefette bulunduktan gibi, siz de, bana karşı muhalefet etmeyiniz!' buyurdu.

Ashab "Yâ Resulallah! Havariler, nasıl muhalefette bulundular?" diye sordu. Resulullah: "Benim, sizi davet etmiş olduğum vazifeye, O da, onları, davet etmişti. Onun, yakın yere gönderdiği kimseler, gitmeğe razı oldular ve selâmeti buldular. Uzak yere göndermek istediği kimseler ise, oralara kadar gitmek istemediler, güçsündüler, yüksündüler. İsâ da bunu, Allah'a arz ve şikâyet etti. Yüksünenlerden her biri, gönderilecekleri milletlerin dilini konuşur oldukları halde, sabaha çıktılar!" buyurdu.

(İbn İshak, İbn Hişam - Sıre c. 4, s. 254)

➡ İslam'ın Arap yarımadası dışında, diğer ülkelerde duyurulması, tebliğ edilmesi anlamında elçiler ile gönderilen mektuplar önemliydi.

➡ Hem fetihler yoluyla hem de bu elçiler yoluyla İslam, kısa zamanda diğer ülkelere yayıldı. Bu bir tebliğ metoduydu.

📌 Elçi olarak gönderilen sahabelerin yanında, Efendimizin (sav) mührünü taşıyan mektup bulunurdu.

➡ Mektuplar besmele ile başlar ardından gönderenin adı ve hitap edilen kişinin ismi yazılırdı. Sonrasında Allah'a hamd ü senalarda bulunulur akabinde asıl konudan bahsedilirdi.

➡ Mektubu alan kişi Müslüman ise es-selamü aleyke (Allah'ın selamı senin üzerine olsun) gayrimüslim ise "es-selamü ala men'ittebea'l Hüda" (Allah'ın selamı, hidayet yolu üzerinde bulunan üzerine olsun) ifadesi yer alırdı.

➡ Yazının en sonunda "Allâh-Resûl-Muhammed" yazılı mühür yer alırdı. Bazen katibin adına da rastlanırdı.

➡ Peygamberimize (sav) hükümdarların mühürsüz mektup okumadığı bildirilmesiyle kendisine üzerinde alt alta "Allah-Resûl-Muhammed" yazılı gümüşten bir yüzük yaptırdı.

➡ Allah Resulü (sav) vefatına kadar bu yüzüğü taktı. Vefatından sonra Hz. Ebû Bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman bu yüzüğü takma şerefine nail oldu. Fakat günün birinde Hz. Osman'ın elinden kuyuya düştü. Kuyunun tüm suyu boşaltıldığı halde yüzük bulunamadı.

Peygamberimizin İslam'a davet mektupları

➡ Gönderilen elçiler, İslam'a yürekten bağlı, emir ve yasakların esaslarını bilen, gittikleri ülkelerin dillerinde hâkim kişilerdi. Ayrıca davetçilerin güzel görünüşlü, sağlam vücutlu, kılık kıyafetine önem gösteren kişiler olması gerekirdi. Çünkü bu kişiler, her yönüyle İslam'ı temsil ederdi. Nitekim Bizans imparatoruna güzelliği ile meşhur olan Dihye bin Kelbi'nin gönderilmesi bunu gösterir.

➡ Peygamber Efendimizin (sav) elçiler vasıtasıyla gönderdiği mektuplardan günümüze çok azı ulaşabildi. Fakat hadis ravileri sayesinde aslına uygun olarak günümüze aktarıldı.

Dihyetü'l-Kelbî Bizans İmparatoru Heraklius'a, Amr bin Ümeyye ed-Demri Habeş Hükümdarı (Necaşi) Ashame'ye, Abdullah bin Huzâfe İran Kisrâsı Hüsrev Perviz'e, Hatıb bin Ebî Beltea'yı Mısır Firavunu Mukavkıs'a, Salit bin Amr'ı, Yemâme Valisi Havza bin Ali'ye, Şuca' bin Vehb'i Gassân Meliki Münzir bin Hâris bin Ebî Şemir'e elçilik vazifesiyle gönderildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN