Arama

Peygamber Efendimizin dilinden tabiat

"Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikiniz." buyuran Peygamber Efendimiz, çevrenin en iyi şekilde korunmasına büyük ihtimam göstermiş, ashabına da özellikle ağaçları korumayı teşvik etmişti. Gelecek nesillere daha yeşil bir tabiat bırakmak adına Peygamber Efendimiz, gereksiz yere ağaç kesimini yasaklamıştı. Peki, Hz. Peygamber'in ağaçlandırma ile ilgili tavsiyeleri nelerdi?

Râfi' b. Amr çocukken karnını doyurmak için 'ensar'dan birisinin hurma ağacını taşlayınca, Hz. Peygamber ona sevecen bir şekilde "Evladım, ağaçları taşlama, dibine düşenleri al, ye!" buyurmuştu.

(Tirmizî, Buyu', 54; İbn Mâce, Ticârât, 67)

Peygamber Efendimiz, iki mezar arasından geçerken bir ağaç fidanı istemiş ve onu iki mezarın arasına dikmişti. Bu davranışının sebebi kendisine sorulduğunda ise, "Bu iki dal kurumadığı sürece, o ikisinin çekmekte olduğu azabın hafifletilmesi umulur." buyurmuşlardır.

(Buhârî, Cenâiz, 82; Müslim, İmân, 34; Ebû Dâvud, Tahâret, 26)

"Herhangi birinizin elinde bir hurma fidanı varken kıyamet kopacak olsa, onu derhal diksin."

(Heysemî, Mecmeu'z-zevâid, IV, 63 Bezzâr'dan naklen)

"Bir Müslüman herhangi bir ağaç veya bitki dikerse, ondan yenilen şey kendisi için sadakadır, ondan çalınan şey kendisi için sadakadır, yabani hayvanların yediği şeyler sadakadır, kuşların yedikleri sadakadır, bir kişinin ondan alıp eksilttiği şey de kendisi için sadakadır."

(Müslim, Müsâkât, 7)

Peygamber Efendimiz Mekke-i Mükerreme'nin yanında Medîne-i Münevvere ve Tâif bölgelerini de harem ilan ederek oralarda ağaç kesmeyi, bitki örtüsünü tahrip etmeyi, avlanmayı yasaklamış ve şöyle buyurmuştu:

"Allah Resul'ünün korusu içinde bulunan ağaçlara sopa ile vurulmaz ve onlar kesilmez. Fakat zaruret hâlinde hayvanların yemesi için hafif ve yumuşak bir şekilde rıfk ile sallanarak yaprakları silkelenebilir."

(Ebû Dâvûd, Hac, 95-96/2039)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN