Arama

Peygamber Efendimizin dilinden tabiat

"Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikiniz." buyuran Peygamber Efendimiz, çevrenin en iyi şekilde korunmasına büyük ihtimam göstermiş, ashabına da özellikle ağaçları korumayı teşvik etmişti. Gelecek nesillere daha yeşil bir tabiat bırakmak adına Peygamber Efendimiz, gereksiz yere ağaç kesimini yasaklamıştı. Peki, Hz. Peygamber'in ağaçlandırma ile ilgili tavsiyeleri nelerdi?

Peygamber Efendimiz Mekke-i Mükerreme'nin yanında Medîne-i Münevvere ve Tâif bölgelerini de harem ilan ederek oralarda ağaç kesmeyi, bitki örtüsünü tahrip etmeyi, avlanmayı yasaklamış ve şöyle buyurmuştu:

"Allah Resul'ünün korusu içinde bulunan ağaçlara sopa ile vurulmaz ve onlar kesilmez. Fakat zaruret hâlinde hayvanların yemesi için hafif ve yumuşak bir şekilde rıfk ile sallanarak yaprakları silkelenebilir."

(Ebû Dâvûd, Hac, 95-96/2039)

Yine Hârise Oğulları kabilesinin otlak yeri için: "Kim buradan bir ağaç keserse mutlaka onun yerine bir ağaç diksin!" buyurmuştur.

(Belazurî, Fütûhu'l-Büldân)

"Her kim boş, kuru ve çorak bir yeri ihya edecek olursa, bu amelinden dolayı Allah tarafından mükafatlandırılır. İnsan ve hayvan ondan faydalandıkça orayı ihya edene sadaka yazılır."

(el-Münavi, Feyzu'l-Kadir, VI/39; Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, IV/67-68)

  • 10
  • 14

"Bir kimse bir ağaç dikse, o ağaç meyve verdikçe sevabı ona yazılır."

(Ahmed b. Hanbel, Müsned, V/480)

  • 11
  • 14

"Kişi kabirde bile olsa, yedi şeyden meydana gelen sevap devamlı olarak kendisine ulaşır: Öğretilen ilim, halkın yararlanması için akıtılan su, açılan kuyu, dikilmiş ağaç, yapılan mescit, okunmak üzere bağışlanan Kur'an ve ölümünden sonra kendisine dua edecek evlat."

(Münavi, IV/87)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN