Arama

Peygamber Efendimizin sırdaşı: Enes bin Malik

Peygamber Efendimiz (sav) tarafından yetiştirilen Enes bin Malik, vefatına kadar O'nun yanından ayrılmadı. En çok hadis rivayet eden sahabelerden biriydi. Resulullah'ın (sav) "ey oğulcuğum" hitabına mazhar olan Hz. Enes, hadisleri aktarırken oldukça titiz davranır, hata yapmaktan korktuğu için rivayet ettikten sonra "Veya Resulullah böyle bir şey dedi" ilavesinde bulunurdu.

🔸 Amcası Enes bin Nadr, Uhud'da yiğitçe savaşan sahabelerdendi. Paramparça olan bedenini parmağındaki bir işaretten Enes bin Malik'in halası Rubeyyi binti Nadr tanıdı.

🔸 Enes bin Malik'in dayıları Haram bin Milhan ile Süleym bin Milhan ise Bi'rimaune'nin kahramanlarıydı. Teyzesi Ümmü Haram ise Kıbrıs fatihiydi.

Hakkında ayet nazil olan sahabe: Enes bin Nadr

🔸 Enes bin Malik'in babası, müşriklerdendi. Müslüman olduğu, yüce dini çocuklarına anlattığı için Ümmü Süleym'i ve iki oğlunu geride bırakarak Şam'a gitti. Rivayete göre yolda hasımları tarafından öldürüldü.

🔸Hz. Enes'in yakınlarının çoğu İslam'la şereflense de babası müşrik olarak öldü. İki çocuğuyla dul kalan Ümmü Süleym, yapılan izdivaç tekliflerini reddederek kendini çocuklarına adadı.

🔸 Bir zaman sonra İslam'ı seçmesi şartıyla Ebu Talha'yla evlenmeyi kabul etti, mehir olarak Müslüman olmasını istedi.

🔸 Peygamber Efendimiz (sav) Medine'ye hicret ettiğinde Enes bin Malik on yaşındaydı.

🔸 Resulullah (sav) hicret ettiğinde ensar kadın ve erkekler O'na (sav) hediyeler sundu. Hz. Enes'in annesi Ümmü Süleym ve üvey babası Ebu Talha verecek başka bir şeyleri olmadığı için Peygamber Efendimizden (sav) oğullarını hediye olarak kabul etmelerini istediler. Hz. Peygamber (sav) de Enes'i kabul etti ve vefatına kadar on yıl boyunca yanından ayırmadı.

Peygamberimizin iltifatına mazhar olan 3 sahabi

🔸 Bir gün Enes bin Malik, Resulullah'ın (sav) verdiği işi yapmak üzere çıktı. Dışarıda oyun oynayan çocukları görünce onlara katıldı. Oyuna dalınca da yapması gereken işi unuttu. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (sav) yanına gelip Enes'in ensesine dokundu.

🔸 Enes bin Malik ilk ve ikinci dokunuşunda umursamadı. Ama üçüncü dokunuşunda eliyle Hz. Peygamber'in (sav) eline vurdu. Hz. Enes'in bu davranışı üzerine Peygamber Efendimiz (sav) onu işini yapması için incitmeden uyardı.

Allah Resulü'nün (sav) bu tavrı hizmetimizde bulunan kişileri uyarma şeklimizi belirlemektedir.

Resulullah'ın (sav) ona verdiği sırrı, annesine dahi söylemeyip mezara götürdü.

🔸 Yaşı on beşten küçük olduğu için seferlere katılamadı ama Peygamber Efendimizin (sav) yanında bulunarak on iki yaşında Bedir, on üç yaşında Uhud Savaşı'na şahit oldu.

🔸 Allah Resulü (sav) vefat ettiğinde, Enes bin Malik yirmi yaşındaydı.

Peygamberimizin vefatını haber veren sure

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN