Arama

Peygamber Efendimizin sofra adabı ile ilgili 20 hadisi

İslam, Müslümanların bütün hayatını, Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şerifler ışığında şekillendirir. Müminler arasındaki bağın kuvvetlenmesi ancak İslami adaba uygun yaşamakla sağlanır. Arzulanan beraberlik ise Hz. Peygamberin yaşayışını örnek almakla mümkündür. Peygamber Efendimizin günlük yaşayışıyla ilgili rivayet edilen hadislerden çoğu, yeme-içme ve sofra adabına dairdir. Allah Resulü, her işte olduğu gibi yemeğe de besmele ile başlanmasını ve sağ elle tabağın önünden yenmesini istemiştir. Sizler için Peygamber Efendimizin sofra adabı ile ilgili 20 hadisini derledik.

  • 16
  • 20

Abdullah b. Busr (ra) anlatıyor: Peygamber'in (sav) ğarrâ denilen bir yemek kabı vardı; onu dört kişi taşırdı. Bir gün kuşluk vakti girip namazı kıldıklarında içerisine tirit (et suyuna ekmek doğramak suretiyle yapılan yemek) koyulan bu kap önüne getirildi. Sahabeler kabın etrafına dizildiler. Gelenler çoğalınca, Resûlullah (sav) diz çökerek oturdu. Bir bedevi: "Bu oturuş da ne" dedi. Resûlullah (sav): "Allah beni alçak gönüllü bir kul eyledi; zorba, inatçı biri değil" cevabını verdi ve arkasından: "Yemek kabının kenarından yiyin, ortasını bırakın ki bereketlensin" buyurdu.

(Ebû Dâvûd, Et'ime, 17)

  • 17
  • 20

Hz. Âişe'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: Yemek yiyeceğiniz zaman (önce) besmele çekin. Eğer yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutursanız, "başı için de sonu için de bismillâh" deyin.

(Ebû Dâvûd, Et'ime, 15; Tirmizî, Et'ime, 47)

  • 18
  • 20

Ömer bin Ebû Seleme (ra) şöyle demiştir: Resûlullah (sav) bana: "Bismillâh de, sağ elinle ve önünden ye." dedi.

(Buhârî, Et'ime, 2; Müslim, Eşribe, 108)

  • 19
  • 20

Ebû Ümâme'den (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (sav), sofrasını kaldırdığı zaman şöyle derdi: "Rabbimiz! Güzel ve bereket dilekleriyle dolu, ama bir o kadar yetersiz olan ve dilimizden düşüremediğimiz tüm övgülerle Sana çokça hamd ediyoruz."

(Buhârî, Et'ime, 54)

  • 20
  • 20

Câbir'den (ra) rivayet edildiğine göre Allah Resulü (sav): "Birinizin lokması yere düştüğünde onu alıp temizleyerek yesin de şeytana bırakmasın. Parmaklarını yalamadan elini beze silmesin. Çünkü insan, bereketin yemeğin neresinde olduğunu bilemez, buyurmuştur." *

(Müslim, Eşribe, 134)

*Bu kabil tavsiyeler kıtlık, açlık ve yokluk zamanlarında insanların bir lokma yiyeceğe muhtaç olduğu durumlar dikkate alınarak yapılmıştır. İsraf ve savurganlığı her durumda yasaklayan Hz. Peygamber, zor zamanlarda bunu evleviyetle (öncelikle) yasaklamış ve tutumlu olmayı önermiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN