Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Peygamberimiz nasıl hutbe okurdu? Kılıçla hutbe geleneği nasıl başladı?

Peygamberimiz nasıl hutbe okurdu? Kılıçla hutbe geleneği nasıl başladı?

İslam kaideleri çerçevesinde, İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya Camisi'nde 481 yıl hiç kesintiye uğramadan kılıçla hutbe okundu. Hutbe, Müslümanların yüreklerini İslam inancıyla doldurmak, onları eğitmek, iyilik ve güzelliğe yöneltip kötülüklerden vazgeçirmek için çok önemli bir vasıtadır. Hutbenin kuralları, Peygamber Efendimizin (sav) uygulamaları çerçevesinde oluştu. Peki, Peygamberimiz nasıl hutbe okurdu? Kılıçla hutbe geleneği nasıl başladı?

Bazı âlimlere göre Cuma suresinin "Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır." ayet-i kerimesinde geçen "Allah'ı zikir" ifadesi ile hutbe kastedilir. Bu durumda ise "hutbeyi dinlemeye koşun" anlamı ortaya çıkar.

Allah Resûlü (sav)'nün bildirdiğine göre, Cuma namazına gelenlerin sevaplarını yazmakla görevli melekler, imam hutbeye çıkınca sevap yazmayı bırakarak zikri (hutbeyi) dinlemeye başlarlar.(Buhârî, Cum'a, 31; Müslim, Cum'a, 24)

Bu hadis, hutbenin Cuma namazı içerisindeki anlam ve önemini açıkça ortaya koyar.

  • 4
  • 15
Peygamberimizin uygulamaları çerçevesinde gelişen hutbe kuralları
Peygamberimizin uygulamaları çerçevesinde gelişen hutbe kuralları

Cuma ve bayram namazlarının bir bölümü olan hutbenin birtakım temel prensipleri bulunurdu. Bu kurallar, Peygamber Efendimizin (sav) uygulamaları çerçevesinde oluştu. Hutbenin topluluk karşısında yüksek bir yerde ve irticalen irad edilmesi, kısa ve öz olması, nasihat içermesi, hatibin sesini alçaltıp yükseltmesi, jest ve mimiklerini kullanması, uygun bir kıyafet giymesi ve elinde yay, değnek veya kılıç bulunması bunun neticesidir.

  • 5
  • 15
Peygamberimiz nasıl hutbe okurdu?
Peygamberimiz nasıl hutbe okurdu?

Peygamber Efendimizin (sav) Cuma ve bayram günleri için saklayıp giydiği özel elbiseler bulunurdu. Cabir b. Abdullah'ın anlattığına göre: "Rasûlullah Cuma ve bayramlarda kırmızı cübbesini giyerlerdi."

Hutbenin konusunda göre sesini alçaltıp yükseltirdi. Gerektiğinde sesini daha iyi duyurabilmek için ayağa kalkar, bir bineğin, kayanın, kütüğün veya minberin üzerinde insanlara hitap ederdi.

Peygamberimiz (sav) hutbelerini ağaç, kütük gibi yüksekçe bir yere çıkıp yapardı. Bu hitabetin gücünü artıran bir uygulamaydı. Sonraki dönemlerde minberin yapılmasıyla hutbeler burada irad edildi.

Allah Resulü, hutbesini okuyacağı vakit, minber yapılmadan önce eline yay ya da baston alırdı. Bundan dolayı fıkıh âlimleri, hatibin elindeki bu tür şeylere dayanarak hutbe irad etmesi sünnet olduğunu kabul eder.

  • 7
  • 15
Kılıçla hutbe geleneği nasıl başladı?
Kılıçla hutbe geleneği nasıl başladı?

Hanefî âlimleri ise yalnız savaş yoluyla fethedilen ülkelerde İslam'ın gücüne imada bulunmak üzere kılıca dayanılarak hutbe okunmasını uygun görmüşlerdi. Bundan dolayı Müslüman beldelerde kılıçla hutbe geleneği başladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN