Peygamberimiz ve ashabından cömertliğe dair örnekler
Hz. Muhammed (sav) insanların en cömertiydi. Kendisinden bir şey istendiğinde asla "hayır" demezdi. Malını Allah'ın rızasını kazanmak için infak eder, ashabını da teşvik ederdi. Sahabeler de mallarını İslam için harcamakta acele ederdi. Birbirlerini bu konuda teşvik eder ve hayırda yarışırlardı. Sizler için Resulullah ve ashabının hayatından cömertlik konusunda örnekleri derledik.
Giriş Tarihi: 23.01.2021
16:33
Güncelleme Tarihi: 21.08.2021
14:11
ASHAB ALLAH'IN EMRİNİ DUYUNCA HEMEN İCABET EDERDİ
📌 Ebu Talha , ensar içinde, Medine'de en çok hurma bahçesi olan bir zat idi. Malları içinde en çok sevdiği de, Beyraha hurmalığıydı. Bu bahçe, mescidin karşısındaydı ve Peygamberimiz (sav) oraya girip su içerdi.
"Sevdiklerinizden infak etmedikçe hayra, sevaba eremezsiniz." ayeti nazil olunca Ebu Talha, Peygamberimiz (sav) yanına gelip şöyle dedi:
"Ey Allah'ın Resulü! Allah Teala: 'Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe hayra, sevaba erişemezsiniz.' buyuruyor. Mallarımın içinde en çok Beyraha hurmalığını seviyorum. Onu Allah yolunda infak ediyorum. Allah'ın yanında kabul edilmesini umuyorum. Onu Allah'ın emrettiği yerlere ver."
SAHABELER İNFAK KONUSUNDA BİRBİRLERİYLE YARIŞIRDI
📌 Sahabeler Allah'ın rızasını kazanmak için birbirleriyle yarışır, hayırda öne geçmeye çalışırdı. Onları için Allah'ın emirlerini yerine getirmek kadar önemli bir şey yoktu. Bollukta ve darlıkta infak ederlerdi. Herkes İslam için elinden geleni yapardı.
Müslümanların sefere çıkacağı bir zaman Allah'ın Resulü, orduyu hazırlamak için insanlara yardım çağrısında bulundu. Bu çağrıyı duyan Hz. Ömer kendi kendine bu sefer "Ebubekir'i geçeceğim." dedi. Evine gidip malının yarısını yanına aldı. Diğer yarısını da ailesi için evde bıraktı. Allah'ın Resulü'nün yanına gelip malını İslam için bağışlayınca Peygamberimiz (sav) ona:
➡"Ailene ne bıraktın?" diye sordu. Hz. Ömer:
"Onlara malımın yarısını bıraktım." dedi.
Bir süre sonra Hz. Ebubekir (r.a.) malını infak etmek için getirdi. Nebi (sav) ona da: "Ailene ne bıraktın?" diye sordu. Ebubekir (r.a.) "Onlara Allah ve Resulü'nün sevgisini bıraktım." dedi.
Müminlerin emiri Hz. Ömer'den öğütler
📌 Hz. Ebubekir'in kızları Hz. Aişe ve Hz. Esma çok cömert olan hanım sahabilerdendi. İkisi de farklı şekillerde infak ediyordu. Hz. Aişe malı biriktiriyor, kıtlık ve sıkıntı zamanlarında insanlara dağıtıyordu. Hz. Esma ise her gün elinde fazladan ne varsa onu insanlara dağıtıyordu.
Hz. Aişe Nebi'nin (sav) vefatından sonra O'nun hayatından bahsederken şöyle demiştir:
"Resulullah'ın ailesi vefatına kadar Muhammed ailesi üç gün üst üste buğday ekmeğine doymadı."
Abdurrahman bin Avf kimdir?
ABDURRAHMAN İBN-İ AVF'IN KERVANI
📌 Abdurrahman İbn-i Avf Medine'ye hicret ettiğinde bütün malını Mekke'de bırakmıştı. Nebi (sav) muhacir ve ensarı kardeş kıldığı zaman, Abdurrahman İbn-i Avf'ın ensardaki kardeşi ona malının yarısını vermek istedi. Fakat İbn-i Avf kardeşine şöyle dedi:
"Allah senden razı olsun. Bana pazarın yolunu göster."
➡ İbn-i Avf o gün pazarda ticarete başladı. Kısa süre sonra zengin oldu. Bir gün Allah'ın Resulü hutbe verirken Medine'de de bir gürültü duyulmaya başladı. Nebi (sav) ne olduğunu sorduğunda, "Abdurrahman'ın kervanıdır." dediler.
Nebi (sav):
"Abdurrahman cennete sürünerek girecek." buyurdu.
Peygamberin bu sözünü duyan Abdurrahman İbn-i Avf, bütün kervanı Allah yolunda infak etti. İnfak edilen kervanda üzeri yüklerle dolu 700 deve bulunuyordu.
PEYGAMBERİMİZİN İNFAK KONUSUNDAKİ HADİSLERİ
📌 Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği bir hadiste Nebi (sav) şöyle buyurdu:
"Benim Uhud dağı kadar altınım olsa bile üç gün geçmeden onu infak etmesem, memnun ve hoşnut olmam. Ancak borç için ayıracağım miktar müstesna."
➡ Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de Peygamberimize şöyle emretmiştir:
"Sabah akşam Rablerinin rızasını dileyerek O'na yalvaranlarla beraber sen de sabret. Dünya hayatının güzelliklerini isteyerek gözlerini o kimselerden ayırma. Bizi anmasını kendisine unutturduğumuz ve işinde aşırı giderek hevesine uyan kimseye uyma."
(Kehf suresi 28. ayet)