Peygamberimiz ve ashabının tevazusu
Hz. Muhammed (sav) ashabına merhametle muamele ederdi. Onların arasında sıradan biri gibi davranırdı. Ashabının kendisi için ayağa kalkmasını hoş karşılamazdı. Ashabına alçak gönüllü olmayı tavsiye ederdi. Nitekim bir hadisinde şöyle buyurdu: "Öyle mütavazı olun ki kimse kimseye karşı böbürlenmesin ve taşkınlık yapmasın." Sizler için Allah'ın Resulünden ve ashabının hayatından tevazu örneklerini derledik.
Giriş Tarihi: 27.01.2021
16:07
Güncelleme Tarihi: 27.01.2022
11:04
Sesli dinlemek için tıklayınız.
📌 Hz. Ömer, bir hutbeye çıkıp insanlara şöyle hitap etti:
"Ey cemaat! Beni Mahzum kabilesindeki halalarımın koyunlarını güttüğümü hatırlarım. Bu işi bir avuç hurma ve üzüm karşılığında yapardım. Nereden nereye! Bugünkü durumumu da görüyorsunuz."
Bu sözleri duyan Abdurrahman İbn-i Avf:
"Ey mü'minlerin emiri kendi değerini düşürme" diye ikazda bulundu. Hz. Ömer ona şöyle dedi:
"Karışma ey Abdurrahman! Yalnız kalmıştım nefsim bana, "Sen müminlerin emirisin. Senden şerefli olan var mı?" dedi. İşte ben de ona kim olduğunu hatırlatıyorum."
(x) İslam'a ilk davet ve ilk Müslümanlar
📌 Hz. Ömer bir gün halkın işlerini görmek için dışarı çıkmıştı. Öğlen sıcağına kaldığı için hırkasını başına koymuş yürüyordu. Eşeğinin üzerinde bir çocukla karşılaştı. Ona:
"Evladım, beni de merkebine bindir." dedi.
Çocuk Hz. Ömer'i görünce hemen merkebin üzerinden indi.
"Buyur sen bin, ey müminlerin emiri!" diye teklifte bulundu.
Hz. Ömer:
"Hayır, sen bin, ben terkine bineceğim. Beni yumuşak yere bindirmek, kendin de sert yere binmek istiyorsun." dedi.
Çocuğun bineğine bindi. Yolda ilerlerken insanlar şaşkınlıkla kendisine bakıyordu.
📌 Hz. Osman halife iken gece namaz kılmak için kalkar abdest suyunu kendisi hazırlardı. Kendisine:
"Hizmetçilerden birine emretsen de, o getirse." denildiğinde, Hz. Osman onlara şöyle cevap verirdi:
"Hayır, gece onların istirahat zamanıdır."
(x) İslam'ın doğuşuna tanıklık eden Hira Mağarası
SELMAN-I FARİSİ'NİN TEVAZUSU
📌 Selman-ı Farisi bir müfrezenin komutanıydı. Müfrezede genç askerler vardı. Selman (r.a.) onların yanından geçtiğinde onlar gülüyorlar ve:
"İşte kumandanınız." diyordu.
Bir kişi "Bunların ne dediğini duymuyor musun? diye sordu. Selman (r.a.):
"Bırak onları iyilik ve kötülük bugünden (kıyamet gününden) sonra belli olacak. Toprak dahi yemek mecburiyetinde kalırsan ye ama iki kişiye de olsa başkan olma. Mazlumun bedduasını alma. Çünkü, onların duasını doğrudan doğruya Allah yerine getirir."
Selman-ı Farisi (r.a.) kendi yemeğini kendisi yapardı. Eline para geçerse et ya da balık satın alır, yoksulları davet eder, onlarla birlikte yemek yerdi.
HZ. ALİ'NİN TEVAZU HAKKINDA SÖZÜ
📌 Hz. Ali:
"Üç şey tevazunun esasını teşkil eder. Karşılaştığına önce selam vermek; büyük meclislerde baş köşeye geçmemek; riya ve gösterişten hoşlanmamak."
Hz. Fatıma Peygamberimiz (sav) kızıydı. Allah'ın Resulü'nden bir hizmetçi istediğinde, Peygamberimiz uyumadan önce otuz üçer defa Sübhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber demesini tavsiye etti. Böyle yapmasının hizmetçiden daha hayırlı olduğunu belirtti.