Arama

Peygamberimizden miras kalan öğütler

Peygamber Efendimiz (SAV), yaşamı boyunca doğruluğun sorumluluğunu üstlenmiştir. Onu en derinden etkileyen şeyin, Hud suresindeki "Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!" ayeti olduğunu dile getirmiştir. Dosdoğru olmanın kolay bir yol olmadığını, aksine zorluklar ve fedakarlıklarla dolu olduğunu hem kendi hayatında yaşamış hem de öğütleriyle ümmetine sunmuştur.

3 ŞEYE HAKİM OLUN

◾ Dil:

İnsanoğlu, dilinden çıkan sözlerin hem kendi hayatı hem başkasının hayatı için ne büyük etkiler oluşturduğundan oldukça uzaktır ve gaflet içindedir.

Ebu Sa'idi'l-Hudri (RA) Resulullah (SAV)'ı anlatıyor:

"Ademoğlu sabaha erdimi, bütün azaları, dile temenna edip: "Bizim hakkımızda Allah'tan kork. Zira biz sana tabiyiz. Sen istikamette olursan biz de istikamette oluruz, sen sapıtırsan biz de sapıtırız!" derler."

Kaynak: Tirmizi, Zühd 61, (2409)

◾ Öfke:

↪ Allah'ın (CC), yaratılmışların en şereflisi olarak yarattığı ve imtihan için dünyaya gönderdiği insanoğlunun en çok ihtiyaç duyduğu şey; huzur, güven ve mutluluk. Son zamanlarda öfkenin toplum içinde büyük bir artış gösterdiğine tanıklık ediyoruz. Peygamberimiz (SAV) bu konu hakkında şöyle buyurmuştur:

"Güçlü kişi, öfkesini yenen kişidir."

Kaynak: Buhârî, Edeb 76; Müslim, Birr 107

◾ Ruh (bencil arzular):

Enaniyet yani bencillik, kişinin kendisinin çıkarlarını başkalarınınkinden üstün tutması durumudur. Peygamber Efendimiz (SAV) bu konu hakkında şöyle buyurmuştur:

"Müslüman kardeşini küçük görmesi, kişiye kötülük olarak yeter."

Kaynak: Müslim, Birr, 32

3 ŞEYİ SAF TUTUN

◾ Beden

Kur'an Kerim'in 2. Suresi olan Bakara Suresinde Allahu Teala (CC):

"Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız." buyurur. Bu minvalde insanoğluna Allahu Teala (CC) sağlığını koruma görevi vermiştir. Allah (CC) kutsal kitabında insanlara verilen rızıkların temiz ve helalinden yenilmesini emretmekte (Bakara 2/172), Efendimiz (SAV)'in iyi ve temiz şeyleri helal, kötü ve zararlı şeyleri ise haram kılmak üzere görevlendirildiğini insanlara bildirmektedir. (Araf, 7/157)

◾ Giysi:

Allahu Teala (CC) yiyeceklerin temiz olanı yani helal olanını, giyeceklerin de temiz olanını emretmiştir. Peygamber Efendimiz (SAV) de dişlerini fırçalamaya özen göstermiş, sarımsak ve benzeri nahoş kokulardan rahatsız olduğunu çokça dile getirmiştir. Aynı zamanda Allahu Teala (CC) giysilerin de en güzelinin ahlak olduğunu söyle dile getirmiştir:

"Ey Âdemoğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise yarattık. Takvâ elbisesi, işte o daha hayırlıdır."

(A'raf sûresi, 26. Ayet)

◾ Düşünce:

↪ İslam'da tefekkür ibadetlerin arasında sayılmıştır. Yüce Allah (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Onlar ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allah'ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler:) Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın."

(Al-i İmran, 191. Ayet)

KENDİNİZİ 2 ŞEYDEN KURTARIN

Kibir:

Allah (CC), insanların gururunu kıracak her fiiliyatı yasaklamıştır. Kibir, kötü hasletlerdendir. Alçak gönüllülüğün karşıtı olan kibir, insanı felakete götüren Allah'ın (CC) yasakladığı kötü huylardan biridir. Tevazunun tam aksi manasına gelen kibir, böbürlenmek ve kişiyi küçük görmektir.

Resul-i Ekrem (SAV) kibir hakkında:

"Mütekebbirler/kibirli kimseler, kıyâmet gününde insan sûretinde küçük ve kırmızı karıncalar kadar haşrolunacaklardır. Zillet her taraflarından onları saracaktır. Cehennemdeki "Bûles" adı verilen bir zindana sürükleneceklerdir. Onları ateşlerin ateşi kuşatacak ve Cehennem ehlinin Tînetü'l-habâl denilen kan, irin ve pisliklerinden içirileceklerdir." buyurur.

Kaynak: Tirmizî, Kıyamet, 47/2492; Ahmed, II, 179; Buhârî, el-Edebü'l-müfred, no: 557

Borç:

İslam medeniyetinde, "karz-ı hasen" (güzel borç verme) diye tanımlanan bir gelenek bulunmaktadır. Karz-ı Hasen; gücü ve imkânı olan Müslümanlar, ihtiyaç sahibi kardeşlerine; ilave bir fayda beklemeksizin, misli ile iade edilmek üzere borç vermeye denir.

◾ Peygamber Efendimiz (SAV), ihtiyaç sahiplerine borç vermeyi çokça teşvik etmiştir;

"Kim bir Müslümanın dünya sıkıntılarından birini giderirse, Allah da onun ahiret sıkıntılarından birini giderir. Kul kardeşinin yardımcısı olduğu sürece, Allah da onun yardımcısı olur"

"Kim bir borçluya mühlet verirse, her gün için bir sadaka sevâbı kazanır. Kim onun borcunu vâdesi geldikten sonra tehir ederse, tehir ettiği müddetçe, her geçen gün (alacağı mal kadar) sadaka yazılır."

Kaynak: İbn-i Mâce, Sadakât, 14

  • 9
  • 10
Ayet
Ayet

BİR ŞEYİ HEP HATIRLAYIN

◾ Ölüm:

Münafikun Suresinin 10. ayetinde şöyle buyurur;

''Herhangi birinize ölüm gelip de: 'Rabbim, ne olur, ölümümü biraz geciktirsen de sadaka verip iyilik edenlerden olsam!' demeden önce, size verdiğimiz rızıktan harcayın.''

Yine bir başka ayetlerde;

''Her nefis mutlaka ölümü tadacaktır. Biz sizi, gerçek değerinizi ortaya çıkarmak için şerle de hayırla da imtihan ediyoruz. Sonunda zâten bize döneceksiniz.''

(Enbiya, 35. Ayet)

''Allah hanginizin daha güzel işler yapacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı. Kudreti dâimâ üstün gelen ve günahları çok bağışlayan yalnız O'dur.''

(Mülk, 2. Ayet)

''Hayatı boyunca günah işleyip işleyip de, nihâyet kendisine ölüm gelip çattığında: "Ben şimdi tövbe ediyorum" diyenlerin ve kâfir olarak ölenlerin tövbeleri kabul edilmeyecektir. Biz, böyleleri için can yakıcı bir azap hazırladık.''

(Nisa, 18. Ayet)

"De ki: "Kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm var ya, sonunda o, mutlaka gelip sizi bulacaktır. Sonra duyuların ötesinde olan şeyleri de, duyular sahasına giren her şeyi de çok iyi bilen Allah'ın huzuruna çıkarılacaksınız; O da size yaptıklarınızı tek tek haber verecektir."

(Cum'a, 8. Ayet)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN