Arama

Peygamberimize saygı konusunda mümine düşen görevler

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin (sav) 23 yıllık risalet hayatı insanlara Allah'ın dinini tebliğ ve beyan ile geçti. Mekke'de 13 yıl, Medine'de ise 10 yıl boyunca çetin bir mücadeleye girişti. Yüce Allah'ın "Rasûlüm! Biz Sen'i ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." diye hitap ettiği Peygamber Efendimiz Müslümanlara kılavuz oldu. Hz. İbrahim'in (AS) duası, Hz.İsa'nın (AS) müjdesi olan; "tüm insanlığa rahmet" olarak gönderilen Peygamberimize (SAV) saygı konusunda bir mümine düşen görevler nelerdir? Allah, fertlere ve toplumlara bu konuda ne tavsiye etmiştir? Peygamberimize karşı yapılan saygısızlık karşısında ne yapılmalıdır?

  • 11
  • 15
PEYGAMBER, MÜMİNLERE KENDİ CANLARINDAN YAKINDIR
PEYGAMBER, MÜMİNLERE KENDİ CANLARINDAN YAKINDIR

Kur'an-ı Kerîm'de Peygamberin müminlere kendi canlarından daha yakın olduğu, sıkıntıya düşmeleri halinde üzülüp üzerlerine titreyen, şefkat ve merhamet gösteren bir duyarlılığa sahip bulunduğu ifade edilir.

🔸 Ebû Hüreyre'nin rivayet ettiği bir hadiste, Resul-i Ekrem muhatapları karşısındaki konumunu, ateşe düşmekte ısrar edenleri bellerinden yakalayıp kurtarmaya çalışan kimsenin durumuna benzetmiştir.

  • 12
  • 15
MÜMİNLERİN ‘SALAT-Ü SELAM’ GETİRMELERİ İSTENMİŞTİR
MÜMİNLERİN ‘SALAT-Ü SELAM’ GETİRMELERİ İSTENMİŞTİR

"Sizden hiçbiriniz beni babasından, evlâdından ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiş olamaz" mealindeki hadis, Peygamber sevgisinin ne şekilde olması gerektiğini vurgular.

🔸 Kur'an-ı Kerim'de geçmiş peygamberlere, seçkin kullara ve cennet ehline Allah'ın selamı ifade edildiği gibi, Allah'ın ve meleklerinin Peygamber'e salât ettikleri bildirilerek müminlerden de ona salât-ü selam getirmeleri istenmiştir.

  • 13
  • 15
PEYGAMBERİMİZE KARŞI SAYGISIZLIĞA İZİN VERİLMEMELİDİR
PEYGAMBERİMİZE KARŞI SAYGISIZLIĞA İZİN VERİLMEMELİDİR

Müminlerin Peygamber Efendimize karşı görevleri sıralandıktan sonra belirtilmesi gereken bir husus da ona karşı saygısızlık gösterilmesine izin verilmemesidir.

🔸 Bütün peygamberler, inkârcıların kaba kuvvete dayanan reaksiyonlarının yanı sıra psikolojik eziyetlerine de maruz kalmıştır.

  • 14
  • 15
‘PEYGAMBERE EZİYET’ SÖZÜYLE NE ANLATILMAK İSTENİR?
‘PEYGAMBERE EZİYET’ SÖZÜYLE NE ANLATILMAK İSTENİR?

Kur'an-ı Kerim'de "Nebîye veya Allah'a ve Resulüne eziyet" diye ifade edilen, dünyada ve âhirette lânete ve elem verici cezaya sürükleyeceği haber verilen bu davranış, 8'inci yüzyıldan itibaren gündeme getirilmiş, muhtemelen ilk defa Kâdî İyâz tarafından derli toplu olarak ele alınmıştır.

🔸 Peygamber'e eziyet, "alay, küçümseme, çekiştirme, ayıplama, iftira, aile hayatını karalama" anlamındadır ve bütün bunların iki cihanda da cezalandırılacağı belirtilmiştir.

  • 15
  • 15
DİNİ VE AHLAKİ HAYATA BÜYÜK ZARARLAR GETİRİR
DİNİ VE AHLAKİ HAYATA BÜYÜK ZARARLAR GETİRİR

"Seb" ve "şetm" yani dil uzatma, ta'netme, şahsiyetini zedeleyici asılsız eleştiriler yapma kelimeleriyle ifade edilen bu tür eziyetler, dinî ve ahlâkî hayata maddî eziyetlerden daha büyük zararlar getirebilir.

🔸 Âlimler Hz. Peygamber'e dil uzatan müşrik, münafık, inkârcı ve bozguncuların zararlarını ortadan kaldırmak için bazı maddî müeyyideler belirlemiştir.

Derlenmiştir.

TDV – İslam Ansiklopedisi, Kur'an ve Sünnet'e Göre Hz. Muhammed, müellif: Bekir Topaloğlu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN