Arama

Peygamberimizin gençlere yaklaşımı

Peygamber Efendimiz, nesillerin devamı için Müslümanlara öğütler vermiş; çocuk yetiştirmede dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda müminleri uyarmıştır. Yetişkinliğe geçişte, insanın kişilik ve kimliğinin oluştuğu gençlik çağının rolü oldukça büyüktür. Allah Resulü, gençlere önem vermiş; onlara sevgi ve saygı göstermiş, kabiliyetleri doğrultusunda mühim görevlendirmelerde bulunmuştur. Peygamber Efendimizin gençlere yaklaşımı, onlar üzerinde etkili olmuş; nitekim İslam'ın ilk yıllarında Müslümanların büyük çoğunluğu gençlerden oluşmuştur.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 3
  • 10
İSLAM’IN İLK YILLARI VE GENÇ SAHABELER
İSLAM’IN İLK YILLARI VE GENÇ SAHABELER

Peygamber Efendimizin (sav) çevresinde pek çok genç sahabe bulunmuş; onun gençlere davranışları başta sahabeler olmak üzere insanlığa örnek gösterilmiştir.

🔸 İslam'ın ilk yıllarında Müslümanların büyük çoğunluğu gençlerden oluşmaktadır.

🔸 Ali bin Ebu Talib 10 yaşında, Abdullah ibn Ömer 13, Zeyd bin Harise 15, Abdullah bin Mesud 16, Zübeyr bin Avvam 16, Talha bin Ubeydullah 17, Abdurrahman bin Avf 17, Erkam bin Ebi'l-Erkam 17, Sad bin Ebu Vakkas 17, Musab bin Umeyr 18-20, Cafer bin Ebi Talip 22, Hz. Ebu Bekir'in kızları Hz. Ayşe ve Esma genç yaşlarda olan ilk Müslümanlardan bazılarıdır.

🔸 Bu genç sahabeler, zengin, fakir, köle gibi toplumun farklı kesimlerine mensup kimselerdir.

🔸 Peygamberimizin (sav) risaletinin ilk yıllarında gençlik dönemini yaşayan bu kişiler, onun yanında bulunmuşlar ve onun terbiyesi ile yetişmişlerdir.

(x) 🔍 Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın kaleminden "Peygamberimizin gençlerle iletişimi"

  • 4
  • 10
TEVHİD MÜCADELESİNDE ÖNEMLİ ROLLER ÜSTLENDİLER
TEVHİD MÜCADELESİNDE ÖNEMLİ ROLLER ÜSTLENDİLER

Resul-i Ekrem'in (sav) tevhid mücadelesinde gençler önemli roller üstlenmişlerdir.

🔸 Zulüm gördüklerinde, kötülüğe maruz kaldıklarında Peygamberimizin (sav) desteğini görmüşler ve en zor zamanlarında dahi Resul-i Ekrem'i (sav) terk etmemişlerdir.

🔸 Bu konudaki en önemli unsurlardan biri, Peygamber Efendimizin (sav) gençlerle kurduğu iletişimdir.

🔸 Allah, Peygamberimizi (sav) her anlamda "müminler için en güzel örnek" kılmış; onun gençlere yönelik davranışları da müminlere en güzel misali oluşturmuştur.

Resulullah (sav), gençlere değer vermiş ve onlara çok önemli sorumluluklar vermiştir.

🔸 Sahabelerden Muaz bin Cebel'i 20 yaşlarındayken Yemen'e, Mus'ab bin Umeyr'i 25 yaşındayken Medine'ye öğretmen olarak göndermiştir.

🔸 20'li yaşlardaki Attab bin Esîd'i Mekke'ye vali tayin etmiş; 20 yaşlarındaki Usame'yi Şam'a giden ordunun başında komutan olarak görevlendirmiştir.

(x) 🔍 İlk Müslümanlar kimlerdi? İslam'ı kabul eden ilk on Müslüman

  • 5
  • 10
PEYGAMBERİMİZİN GENÇLERE YAKLAŞIMI
PEYGAMBERİMİZİN GENÇLERE YAKLAŞIMI

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Allah Resulü (sav), gençlere sevgi ve saygısı ile en güzel örneği oluşturmuştur.

🔸 Henüz gençlik yıllarında iken Zeyd bin Harise'yi kölelikten azad etmiş ve onu sahiplenmiştir.

🔸 Öyle ki Zeyd, ailesi tarafından geri götürülmek istendiğinde dahi o, Peygamber Efendimiz (sav) ile kalmayı tercih etmiştir.

🔸 Resulullah (sav) da onu güzel bir karşılık vererek evladı olarak ilan etmiş; bu konuda ayet nazil olana değin Zeyd bin Muhammed olarak anılmıştır.

"Allah bir kişinin göğüs boşluğunda iki kalp yaratmamıştır, annelerinize benzeterek haram olsun dediğiniz eşlerinizi anneleriniz kılmamış, evlâtlıklarınızı da gerçek oğullarınız yapmamıştır. Bunlar sizin kendi iddianızdır; hak ve hakikati Allah söyler, doğru yolu da O gösterir.

Evlâtlıklarınızı babalarının soyadlarıyla anın. Bu Allah katında adalete daha uygun bir davranıştır. Eğer onların babalarını bilmiyorsanız o zaman kendileri sizin din kardeşleriniz ve dostlarınızdır. Yanıldığınız hususta size günah yoktur, fakat bilinçli ve kasıtlı olarak yaptıklarınızdan sorumlusunuz. Allah çok bağışlayıcı ve ziyadesiyle esirgeyicidir."

(x) 📕 Ahzâb suresinin 4.-5. ayetlerinin tefsiri

🔸 Kur'an Yolu Tefsirine göre bu ayette Hz. Peygamber'in evlâtlığı Zeyd bin Hârise'den söz edilir ve ayetin inişine onun bu durumunun sebep olduğu söylenir. Zeyd çocuk iken kendi kabilesinden zorla alınmış, köleleştirilerek satılmış, elden ele dolaşarak Hz. Hatice'ye gelmişti. Hatice Hz. Peygamber ile evlenince Zeyd'i ona hediye etmişti. Peygamberimiz onu âzat etti ve evlât edindi.

🔸 Zeyd'in ailesi, Mekke'ye gelip çocuklarını bulmuşlardı. Peygamberimiz kendisini seçimde serbest bıraktığı halde Zeyd Allah'ın Resulünü tercih etti, ailesi ile memleketine dönmedi.

🔸 Bu ayet gelinceye kadar kendisine Muhammed oğlu Zeyd derlerdi, ayet gelince kendi babasına nisbet ederek Hârise oğlu Zeyd dediler. Artık o, Peygamber ailesinin bir ferdi değil, Müslümanların din kardeşi, Hz. Peygamber'in sadık bir bağlısı idi (İbn Kesîr, VI, 377; Ebû Bekir İbnü'lArabî, III, 1504).

(x) 🔍 Hz. Zeyd kimdir? Zeyd bin Harise'nin hayatı…

  • 6
  • 10
KABİLİYETLERİ DOĞRULTUSUNDA GENÇLERE VERİLEN GÖREVLER
KABİLİYETLERİ DOĞRULTUSUNDA GENÇLERE VERİLEN GÖREVLER

Peygamber Efendimiz, kendisine iman eden gençlere yakınlık ve ilgi göstermiş onlara kabiliyetleri doğrultusunda görevler vermiştir.

🔸 Resulullah (sav), Mekke'de baş gösteren kıtlık üzerine Resul-i Ekrem, amcası Ebû Tâlib'in yükünü hafifletmek amacıyla Hz. Ali'yi himayesine almıştır.

🔸 5 yaşından itibaren Efendimizin (sav) yanında büyüyen Hz. Ali, Peygamberimize (sav) ilk iman eden Müslümanlardan biridir.

🔸 Bu sırada Hz. Ali'nin yaşının 10 civarında olduğu rivayet edilir.

Mekke müşriklerinin eza ve cefalarını gittikçe artırmaları ve hatta kendisini öldürme hazırlıklarına girişmeleri üzerine Peygamberimiz (sav) Medine'ye hicret etme kararı almıştır.

🔸 Bunun üzerine Hz. Ali'yi, kendisini öldürmeye gelecek müşrikleri oyalamak ve yokluğunu gözlemek maksadıyla Mekke'de bırakmıştır.

🔸 Hz. Ali de geceyi Peygamber Efendimizin (sav) yatağında geçirerek onun evde olduğu kanaatini uyandırmıştır.

🔸 Ardından Resulullah'ın (sav) kendisine bıraktığı emanetleri sahiplerine teslim etmiş ve Mekke'den ayrılarak Kuba'da Peygamber Efendimiz'e (sav) yetişmiştir.

🔸 Müslümanlar ile Yahudiler arasında gerçekleşen Hayber Muharebesi'nde sancağı Hz. Ali'ye vermiştir.

(x) 🔍 Hayber'in fethi nasıl gerçekleşti?

  • 7
  • 10
İSLAM ORDUSUNUN GENÇ KOMUTANI
İSLAM ORDUSUNUN GENÇ KOMUTANI

18 yaşında bulunan Üsame bin Zeyd'i, sahabenin ileri gelenlerinin başına komutan olarak görevlendirmesi, Peygamberimizin (sav) gençlere verdiği önemin bir tezahürüdür.

🔸 Üsame bin Zeyd, henüz 15 yaşındayken Allah yolunda savaşa katılmak istemiş ancak Peygamberimiz ona ve o yaştaki arkadaşlarına izin vermemiştir.

🔸 Ardından çok üzülüp gözyaşı döken Üsame, Hendek Savaşı öncesi boyunu biraz daha uzun göstererek savaşa katılmak istemiş; Resulullah (sav) ona şefkat göstererek izin vermiştir.

Üsame bin Zeyd, daha sonra Ca'fer bin Ebû Tâlib, Abdullah bin Revâha ve Hâlid bin Velîd kumandasında savaş ve seriyyelere katılmaya devam etmiştir.

🔸 Peygamber Efendimiz (sav), Üsame bin Zeyd'in kabiliyetlerini fark etmiş; diğer sahabilerin şaşkınlıkla karşılamasına rağmen henüz 18 yaşındayken onu İslam ordusunun başına komutan ilan etmiştir.

🔸 Onun bu göreve layık olduğu iltifatında bulunan Peygamberimiz, Üsame için "Daha önce onun babasını kumandan tayin etmeme de karşı çıkmıştınız. Babası kumandanlığa nasıl lâyıksa oğlu da lâyıktır " buyurmuştur.

(x) 🔍 Üsame bin Zeyd kimdir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN