Arama

Peygamberimizin Hicret'ten sonra Medine'de gerçekleştirdiği faaliyetler

Peygamber Efendimiz ve müminler, Allah'a iman etmeleri ve İslam dinini kabul etmeleri nedeniyle Mekke'deki müşriklerden pek çok zulüm gördüler. Resul-i Ekrem'in İslam'ı tebliğinden itibaren başlayan bu tavır, her geçen gün şekil değiştirdi ve hem Peygamberimize hem de ashabına gösterilen eziyetler gün geçtikçe daha da arttı. Bunun üzerine Peygamberimiz ve ashabı, Medine'ye göç etti; bu olay, İslam tarihinin en önemli dönüm noktası oldu. Hicret, İslam dininin güçlenmesini, daha geniş kitlelere yayılmasını, siyasi ve idari manada yenilikleri beraberinde getirdi. Peygamberimizin Hicret'ten sonra Medine'de gerçekleştirdiği faaliyetleri derledik.

  • 3
  • 16
MUHACİRLERİN MEDİNE’DEKİ HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMIŞTI
MUHACİRLERİN MEDİNE’DEKİ HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMIŞTI

🔸 186 ailenin kardeş ilân edildiği bu uygulama sadece şekilde kalmamış, muhacirler ve ensar kan bağından öte bir bağlılıkla birbirlerine bağlanmışlardı.

🔸 Hatta mirasla ilgili ayetler gelinceye kadar bu kardeşler birbirine vâris dahi oluyorlardı.

🔸 Siyasî, iktisadî, içtimaî, dinî ve askerî pek çok fayda sağlayan muâhât, İslâm toplumunun yapılanmasındaki rolü bakımından Hicret'e anlam kazandırmış ve muhacirlerin Medine'deki hayatlarını kolaylaştırmıştır.

🔍 Müslümanlar neden Mekke'den Medine'ye hicret etti?

  • 4
  • 16
HİCRET SİYASİ AÇIDAN BÜYÜK BİR DEĞİŞİMİN ADIYDI
HİCRET SİYASİ AÇIDAN BÜYÜK BİR DEĞİŞİMİN ADIYDI

🔸 Siyasî açıdan Hicret, büyük bir değişime imkân sağlamıştı.

🔸 Mekke'deki müşriklerin baskıları karşısında pek çok eziyet ve işkenceye maruz kalan Müslümanlar hicret sayesinde güç bulmuş ve Peygamberimizin önderliğinde bir devlete kavuşmuşlardı.

  • 5
  • 16
PEYGAMBER EFENDİMİZ ‘MEDİNE’Yİ NASIL İSİMLENDİRDİ?
PEYGAMBER EFENDİMİZ ‘MEDİNE’Yİ NASIL İSİMLENDİRDİ?

🔸 Hicret'ten sonra Yesrib şehrinin adı, "fesat" anlamındaki bir kökten geldiği için Resûl-i Ekrem tarafından "hoş ve güzel" mânasında Taybe veya Tâbe'ye çevrildi.

🔸 Daha çok da Medînetü'r-Resûl yahut Medîne-i Münevvere adıyla anılarak Müslümanların kurdukları devletin ilk başşehri oldu ve bu konumunu Hz. Osman'ın şehid edildiği tarihe kadar korudu.

  • 6
  • 16
PEYGAMBERİMİZ MEKKE’NİN FETHİNDEN SONRA DA MEDİNE’DE KALDI
PEYGAMBERİMİZ MEKKE’NİN FETHİNDEN SONRA DA MEDİNE’DE KALDI

🔸 Ayrıca Resul-i Ekrem, Hz. İbrahim'in hareminden (Mekke) sonra bu yeni merkezin de harem olmasını Allah'tan niyaz etmiş, niyazının kabulü üzerine de şehrin doğusundaki Harretüvâkım ve batısındaki Harretülvebere ile güneydeki Âir (Ayr) ve kuzeydeki Küçük Sevr dağları arası şehrin harem sınırı olarak kabul edilmişti.

🔸 Resûl-i Ekrem, Mekke'nin fethinden sonra ensara karşı vefa duygusuyla hareket edip Medine'yi bırakmamış ve vefatında Mescid-i Nebevî'deki hücre-i saâdetine defnedilmiştir.

🔍 Mescid-i Nebevi hakkında 20 ilginç bilgi

  • 7
  • 16
HİCRET’İN ARDINDAN İSLAM DEVLETİNİN KURULUŞU İLAN EDİLDİ
HİCRET’İN ARDINDAN İSLAM DEVLETİNİN KURULUŞU İLAN EDİLDİ

🔸 Hicretten sonra Peygamber Efendimiz, İslam devletinin kuruluşunu ilan etmiş ve diplomatik temaslarına hemen başlamıştı.

🔸 Yahudileri de içine alacak şekilde devletin ilk anayasasının belirlenmesini ve civardaki kabilelerle antlaşmalar yapılmasını bu çerçevede değerlendirmek gerekir.

🔸 Neticede Hicret'in 6'ncı (628) yılında yapılan Hudeybiye Antlaşması ile daha önce Müslüman varlığını reddeden Kureyş de İslam devletinin mevcudiyetini kabullenmek mecburiyetinde kalmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN