Arama

Peygamberimizin Hicret'ten sonra Medine'de gerçekleştirdiği faaliyetler

Peygamber Efendimiz ve müminler, Allah'a iman etmeleri ve İslam dinini kabul etmeleri nedeniyle Mekke'deki müşriklerden pek çok zulüm gördüler. Resul-i Ekrem'in İslam'ı tebliğinden itibaren başlayan bu tavır, her geçen gün şekil değiştirdi ve hem Peygamberimize hem de ashabına gösterilen eziyetler gün geçtikçe daha da arttı. Bunun üzerine Peygamberimiz ve ashabı, Medine'ye göç etti; bu olay, İslam tarihinin en önemli dönüm noktası oldu. Hicret, İslam dininin güçlenmesini, daha geniş kitlelere yayılmasını, siyasi ve idari manada yenilikleri beraberinde getirdi. Peygamberimizin Hicret'ten sonra Medine'de gerçekleştirdiği faaliyetleri derledik.

  • 7
  • 16
HİCRET’İN ARDINDAN İSLAM DEVLETİNİN KURULUŞU İLAN EDİLDİ
HİCRET’İN ARDINDAN İSLAM DEVLETİNİN KURULUŞU İLAN EDİLDİ

🔸 Hicretten sonra Peygamber Efendimiz, İslam devletinin kuruluşunu ilan etmiş ve diplomatik temaslarına hemen başlamıştı.

🔸 Yahudileri de içine alacak şekilde devletin ilk anayasasının belirlenmesini ve civardaki kabilelerle antlaşmalar yapılmasını bu çerçevede değerlendirmek gerekir.

🔸 Neticede Hicret'in 6'ncı (628) yılında yapılan Hudeybiye Antlaşması ile daha önce Müslüman varlığını reddeden Kureyş de İslam devletinin mevcudiyetini kabullenmek mecburiyetinde kalmıştı.

  • 8
  • 16
GÜVENLİK İÇİN ÇEVREYE SİLAHLI BİRLİKLER GÖNDERİLMİŞTİ
GÜVENLİK İÇİN ÇEVREYE SİLAHLI BİRLİKLER GÖNDERİLMİŞTİ

🔸 Resûl-i Ekrem, devletin teşkilâtlandırılması için gereken bütün çalışmaları en kısa zamanda tamamlamaya çalıştı.

🔸 Henüz Hicret'in birinci yılı dolmadan can ve mal güvenliğini sağlamak üzere çevreye silahlı birliklerin gönderilmesi de bunu gösterir.

  • 9
  • 16
İSLAM DEVLETİNİN GÜÇLENMESİNDE MEDİNE’NİN ROLÜ
İSLAM DEVLETİNİN GÜÇLENMESİNDE MEDİNE’NİN ROLÜ

🔸 Mekke döneminde kâfirlerin sataşmaları ve fiilî engellemelerine karşı sabır tavsiye edilirken Medine döneminde durum değişmiş ve Müslümanlara misillemede bulunma hakkı tanınmıştı.

🔸 Çok kısa bir sürede güçlenecek ve tarihte yeni oluşumlara sebep teşkil edecek İslam devletinin temelinde hiç şüphesiz Hicret olayı vardır.

🔍 Bedir Muharebesi ne zaman gerçekleşti?

  • 10
  • 16
HİCRET DAVETİN SEYRİNİ VE DİNİN YAYILIŞINI ETKİLEDİ
HİCRET DAVETİN SEYRİNİ VE DİNİN YAYILIŞINI ETKİLEDİ

🔸 Mekke döneminde nazil olan ayetlerde tevhid, nübüvvet, ahiret gibi temel inanç konuları işlenip ibadet ve ahlâkla ilgili İslâm esasları konulurken; Hicret'ten sonra ferdî ve içtimaî hayatı düzenleyen ahkâmla ilgili ayetler inmiş, ibadet ve muâmelâta dair hükümler konularak müeyyideler getirilmiş ve devletlerarası hukuku ilgilendiren kurallar belirlenmiştir.

🔸 Hicret'in, İslam davetinin seyrinde ve dinin yayılışında da etkili olduğu bilinen bir husustur.

  • 11
  • 16
İSLAM İLE ŞEREFLENENLERİN SAYISI HIZLI BİR ŞEKİLDE ARTTI
İSLAM İLE ŞEREFLENENLERİN SAYISI HIZLI BİR ŞEKİLDE ARTTI

🔸 Medine döneminde davetin önündeki engeller birer birer kaldırılarak Müslümanlara ve Müslümanlığa meyli olan kimselere yapılan baskılar kırılmış, böylece insanlara hür iradeleriyle dinlerini seçme imkânı sağlanmıştır.

🔸 Hicret'ten sonra gün geçtikçe kuvvetlenen devlet otoritesi İslam'a duyulan ilginin artmasını sağlamış, ayrıca kabileler ve aşiretlerle yapılan görüşmeler sonucunda gerçekleşen toplu ihtidâlarla hızlı bir yayılma sürecine girilmiştir.

🔸 Hicret ile Müslümanların iktisadî ve ticarî imkânları da genişlemiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN