Peygamberimizin İslam'a davet mektupları
Hz. Muhammed (sav) insanlığa rahmet olarak gönderildi. İslam davetini yaymak için kendisine nübüvvet verildi. Allah'ın emrini yerine getirmek için en yakınlarından başlayarak insanları İslam'a davet etti. Medine'ye hicret ettikten sonra İslam davetinin diğer şehir ve ülkelere ulaşması gerekiyordu. Ashabının yardımıyla komşu devletlere mektuplar yolladı. Sizler için Hz. Muhammed'in (sav) İslam daveti için krallara gönderdiği risalet mesajlarını derledik.
Giriş Tarihi: 12.01.2021
14:43
Güncelleme Tarihi: 02.07.2021
16:34
HERAKL'IN EBU SÜFYAN İLE KONUŞMASI
📌 Hz. Muhammed'in mektubunu alan Herakl, adamlarına bu mektubu gönderenin topraklarından kimseler varsa yanıma getirin, diye emir verdi.
O günlerde Ebu Süfyan, ticaret için Şam'da bulunuyordu. Askerler Ebu Süfyan'ı ve arkadaşlarını Herakl'ın huzuruna çıkardı. Herakl, Ebu Süfyan'a:
- "Şu sizin memleketinizde peygamberlik davası ile ortaya çıkan kimdir, bana anlat!" dedi.
Ebu Süfyan:
- "Genç birisi." dedi.
- "Soyu sopu nasıl?" diye sordu Herakl.
Ebu Süfyan:
- "İçimizde onun soyu kadar şerefli bir sülale yoktur."
- "Nasıl, dürüst birisi midir?" diye sordu.
- "Yalan söylediği duyulmamıştır." dedi Ebu Süfyan.
- "Dinine girip de dönen var mı?" diye sordu Herakl.
- "Hayır!" dedi Ebu Süfyan.
- "Onunla savaş durumunuz nasıl?" diye sordu Bizans İmparatoru.
Ebu Süfyan:
- "Bazen biz onu yeneriz bazen de o bizi." dedi.
Herakl, Ebu Süfyan ile konuşması bittikten sonra şöyle dedi:
-"Eğer senin bu söylediklerin doğruysa, şu iki ayağımın bastığı yerler yakında onun olacaktır. Ben bu sıralarda bir peygamberin ortaya çıkacağını biliyordum. Ama sizden olacağını zannetmiyordum. Eğer ona ulaşabileceğimi bilseydim, kendisiyle karşılaşmak için bütün güçlüklere katlanırdım. Eğer yanında olsaydım, ayaklarını yıkardım."
Bizans İmparatoru Herakl, her ne kadar Hz. Muhammed'in (sav) Peygamber olduğunu bilse de Müslüman olmadı. Etrafındaki vezirleri ve din adamlarını denemek için onlarla bir toplantı yaptı. Toplantıda Hz. Muhammed'in (sav) mektubu ve İslam üzerine konuşmaya başlayınca etrafındaki din adamları tepki gösterdi. Herakl bunun üzerine onları denemek için böyle bir şey yaptığını söyledi. İslam'a girmekten vazgeçti.
Herakl'ın Dıhye'ye şöyle dediği rivayet edilir:
"Çok yazık Allah'a yemin ederim ki, ben senin efendinin, Allah'ın gönderdiği bir peygamber olduğunu biliyorum. Biz onu bekliyorduk ve kitabımız da ondan bahsediyor. Fakat kendi hesabıma halktan korkuyorum. Eğer onlardan emin olsaydım, mutlaka kendisine tabi olurdum."
Bizans İmparatorluğu'nun Şam'daki hakimiyeti Hz. Muhammed'in vefatından sonra Yermük Savaşı ile birlikte sonlandırıldı. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle birlikte yıkıldı.
Harun Reşid kimdir? İslam dünyasına altın çağını yaşatan halife
SASANİ KRALI KİSRA'YA DAVET MEKTUBU
📝 Hz. Muhammed (sav) Kisra'yı İslam'a davet etmek için gönderdiği mektubu götürmesi için Abdullah bin Huzafe'yi görevlendirdi. Allah'ın Resulü, Kisra'yı şu sözlerle İslam'a davet etti:
📩 Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adıyla
Allah'ın Resulü Muhammed'ten İran'ın büyüğü Kisra'ya!
Hidayete uyanlara, Allah'a ve Resulü'ne iman edenlere, eşi ve benzeri olmayan tek Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın kulu ve Resulü olduğuna şehadet edenlere selam olsun!
Seni, halkını ve Allah'ın dinine çağırmaya davet ediyorum. Çünkü ben, insanların hepsi için Allah'ın gönderdiği bir peygamberim. Allah diri olanları uyarmak, inanmayanları da haklı olarak cezalandırmak için beni göndermiştir.
Eğer İslam'a girersen selamet bulursun. Yok, eğer buna razı olmazsan, bil ki bütün mecusilerin günahı senin üzerinedir.
Abdullah İbn-i Mesud'tan yol gösterici 12 öğüt
KİSRA GELEN MEKTUBU PARÇALADI
📌 Peygamberin mektubu kendisine ulaşınca, Kisra mektubu okutunca çok öfkelendi ve şöyle dedi:
- "Benim kölem olduğu halde bana nasıl bir mektup yazıyor!"
Sasani Kisra'sı daha sonra mektubu eliyle parçaladı ve Abdullah bin Huzafe'yi kovdu. Yemen valisine mektup yollayarak Hz. Muhammed'i (sav) bağlayıp kendisine getirmesini emreden bir mektup yolladı.
Abdullah bin Huzafe, Medine'ye Nebi'nin (sav) yanına ulaştığında olanları anlattı. Allah'ın Resulü, Kisra için şöyle dedi:
- "Parça parça olsunlar! O benim mektubumu parçaladı. Ey Allahım! Sen de onun mülkünü ve saltanatını parçala."
Peygamberin (sav) bedduasından kısa bir zaman sonra Sasanilerin Kisrası Hürmüz, oğlu tarafından öldürüldü.
Sasani Devleti'nde taht kavgaları hiç eksik olmadı. Hz. Ebubekir döneminde İslam ordusu, Pers ordusuyla karşılaştı. Sasani Devleti'nin hakim olduğu topraklar parça parça Müslümanlar tarafından ele geçirildi.
Kadisiye'de yapılan büyük savaştan sonra ülkenin merkezi olan Medain'in fethedilmesi sonucu Sasani Devleti, yok olma sürecine girdi.
Kadisiye Savaşı nedir? Kadisiye Savaşı'nın önemi ve sonuçları...
İSKENDERİYE MELİK'İ MUKAVKIS'A DAVET MEKTUBU
📌 Hz. Muhammed (sav) İskenderiye Melik'i Mukavkıs'a elçi olarak Hatib İbn-i Belta'yı gönderdi. Hatib, İslamiyetten önce hristiyandı. Peygamber'in (sav) mektubunu Mukavkıs'a ulaştıran Hatıb, melik tarafından çok iyi ağırlandı.
Mukavkıs, Allah'ın Resulü'nün (sav) mektubun öpüp başına koydu.
Yakup, İshak ve İbrahim'in ilahının adıyla...
Allah'ın elçisi ve peygamberi olan Muhammed'ten Necran patriğine ve Necran ahalisine!...
Sizler akıllı kimselersiniz! Ben de sizin gibi, İbrahim, İshak ve Yakup'un ilahına hamd ediyorum.
Artık iyice bilin ki, sizi, kula kulluk etmekten Allah'a kul olmaya çağırıyor, körü körüne insanlara bağlanmaktansa, Allah'a bağlanmaya davet ediyorum.
Eğer bunu kabul etmezseniz, sizden cizye alırım. Buna da karşı çıkarsanız işte o zaman size harp açarım, bu böylece biline vesselam!...
İki hicret sevabı ile müjdelenen kadın sahabi: Esma bint Umey s