Peygamberimizin sevdiği ve övdüğü yiyecekler
Sevgili Peygamberimiz örnek hayatı ile bizlere her zaman bir rehber, yol gösterici oldu. O'nun örnek davranışları, bir Müslümanın hayatının nasıl daha da güzelleşeceği sorusuna cevap niteliğindedir. Sofrada bile etrafındaki insanları düşünen Resul-i Ekrem, sofrada kendisinden yaşça büyük kimse varsa asla yemeğe başlamaz, yemeği hep sağ eliyle yerdi. Besmele çekmeyi asla unutmayan Peygamberimizin sevdiği ve övdüğü yiyecekleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 08.06.2020
15:33
Güncelleme Tarihi: 11.07.2022
10:53
📍 Peygamber Efendimiz (SAV), eti sever ve "Ehli dünya ve ehli cennetin yemeğinin efendisi ettir" derdi. Etin bazı kısımlarını diğer kısımlarına göre daha çok severdi. Ebu Hüreyre'den rivayet edildiğine göre: "Bir gün Resulullaha et getirildi. Ona bir kol verildi, hoşuna gitti, onu sıyırdı." Sırt etini de sever "Etin en iyisi sırt etidir" derdi.
📍 Et, Kur'an-ı Kerim'de on iki yerde zikredilmiştir. Hayvanlardan bahsedilirken; "Eti yenen büyük ve küçükbaş hayvanları da O yarattı. Onlarda sizin için soğuktan koruyucu şeyler ve başka yararlar vardır, ayrıca onlardan beslenirsiniz."
(Nahl 5)
Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamamızdan Nahl Suresini okumak ve dinlemek için tıklayın
📍 Sirke ; hurma, şeker, bal, incir ve üzüm gibi meyvelerin şırasının çıkarılıp ekşitilmesiyle elde edilir. Sirke, gıda maddesi olarak kullanıldığı gibi, temizlikte ve hekimlikte de kullanılmıştır. Peygamberimiz (SAV) bir hadislerinde: "Sirke ne güzel bir katıktır. Allah'ım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez." buyurmuştur.
📍 Doğal ve etkili bir temizlik malzemesi olarak sirke , yüzeylerdeki virüsleri öldürmeye yönelik etken maddeleri barındırır. Temizlik yaparken suya bir miktar sirke ekleyebilirsiniz.
📍 Elma sirkesi evlerde temizleyici olarak kullanılan doğal bir dezenfektandır. Elma sirkesi ve beyaz sirke içindeki asit sayesinde mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca, içeriğinde kimyasal ürün barındırmaması bakımından da uzmanlar tarafından önerilmektedir.
📍 Peygamberimiz (SAV) sabahları yedi tane yaş hurma yerdi.
📍 Kur'an-ı Kerim'de yirmi üç yerde "hurma ağacı" (nahl, nahle, lîne), "hurma bahçesi" (cennetün / cennâtün min nahîl), "hurma" (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), "hurma kütüğü" (a'câzü nahl), "hurma dalı" (urcûn) ve "hurma lifi" (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
📍 Hurma , tüketildiğinde DNA'nın yapısını ve vücudumuzdaki hücreleri yenileme özelliği olan meyvelerden bir tanesidir. Besin değeri oldukça yüksektir ve ayrıca protein, lif ve farklı yağlar başta olmak üzere 16 farklı mineral ve vitamin içermektedir. Hurma , içinde barındırdığı C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren ve özellikle kanser hastalığına yakalanma riskini azaltan selenyum açısından da oldukça zengindir.
25 maddede hurmanın faydaları
Hz. Peygamber (SAV) balda şifa olduğunu ifade eder. Balla ilgili Nahl suresinde ayet vardır.
"Rabbin, bal arısına, 'Dağlarda, ağaçlarda ve hazırlanmış kovanlarda yuva yap, sonra her çeşit bitkiden ye; sonra da -bal yapman için- Rabbinin gösterdiği yollardan boyun eğerek yürü' diye öğretti. Onun karınlarından renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Düşünen bir millet için bunda ibretler vardır"
(Nahl, 69)
📍 Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde "Şifa iki şeydedir: Biri Kur'ân okumakta, diğeri bal şerbeti içmekte. " der.
📍 Früktoz ve glikoz gibi doğal şeker ler içerir. Bunun yanı sıra magnezyum, potasyum, kalsiyum, bakır, iyot, çinko, sodyum klorür, kükürt, demir ve fosfor gibi mineralleri de içerir. Ayrıca B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminleri vardır. Sindirimi çok kolay olduğu için bağırsakların ve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
📍 Hz. Peygamber (SAV), yaş üzümün salkımı nı tutar, altından üçer tane alır ve yerdi. Kuru üzüm içinse ağız kokusunu güzelleştirir, derdi.
"Gökten su indiren O'dur. Sonra Biz onunla her çeşit bitkiyi çıkarırız. O bitkiden bir filiz, ondan da büyüyüp birbirinin üstüne binmiş taneler, başaklar çıkarırız. Hurma tomurcuklarından sarkan salkımlar, üzüm, zeytin ve nar bahçeleri yetiştiririz..."
(En'âm, 99)
📍 Üzüm, Kur'an'da on bir defa geçer. Karaciğer, dalak, mide ve bağırsakları güçlendiren üzüm, sabahları aç karnına yenmesi tavsiye edilir. Üzüm, zihni açıp hafızayı güçlendirir.
Kan yapımında rol alan üzüm aynı zamanda vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonun düşmesinde rol alır. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabının giderilmesinde etkilidir.