Peygamberimizin sevdiği ve övdüğü yiyecekler
Sevgili Peygamberimiz örnek hayatı ile bizlere her zaman bir rehber, yol gösterici oldu. O'nun örnek davranışları, bir Müslümanın hayatının nasıl daha da güzelleşeceği sorusuna cevap niteliğindedir. Sofrada bile etrafındaki insanları düşünen Resul-i Ekrem, sofrada kendisinden yaşça büyük kimse varsa asla yemeğe başlamaz, yemeği hep sağ eliyle yerdi. Besmele çekmeyi asla unutmayan Peygamberimizin sevdiği ve övdüğü yiyecekleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 08.06.2020
15:33
Güncelleme Tarihi: 11.07.2022
10:53
Hz. Peygamber (SAV) balda şifa olduğunu ifade eder. Balla ilgili Nahl suresinde ayet vardır.
"Rabbin, bal arısına, 'Dağlarda, ağaçlarda ve hazırlanmış kovanlarda yuva yap, sonra her çeşit bitkiden ye; sonra da -bal yapman için- Rabbinin gösterdiği yollardan boyun eğerek yürü' diye öğretti. Onun karınlarından renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Düşünen bir millet için bunda ibretler vardır"
(Nahl, 69)
📍 Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde "Şifa iki şeydedir: Biri Kur'ân okumakta, diğeri bal şerbeti içmekte. " der.
📍 Früktoz ve glikoz gibi doğal şeker ler içerir. Bunun yanı sıra magnezyum, potasyum, kalsiyum, bakır, iyot, çinko, sodyum klorür, kükürt, demir ve fosfor gibi mineralleri de içerir. Ayrıca B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminleri vardır. Sindirimi çok kolay olduğu için bağırsakların ve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
📍 Hz. Peygamber (SAV), yaş üzümün salkımı nı tutar, altından üçer tane alır ve yerdi. Kuru üzüm içinse ağız kokusunu güzelleştirir, derdi.
"Gökten su indiren O'dur. Sonra Biz onunla her çeşit bitkiyi çıkarırız. O bitkiden bir filiz, ondan da büyüyüp birbirinin üstüne binmiş taneler, başaklar çıkarırız. Hurma tomurcuklarından sarkan salkımlar, üzüm, zeytin ve nar bahçeleri yetiştiririz..."
(En'âm, 99)
📍 Üzüm, Kur'an'da on bir defa geçer. Karaciğer, dalak, mide ve bağırsakları güçlendiren üzüm, sabahları aç karnına yenmesi tavsiye edilir. Üzüm, zihni açıp hafızayı güçlendirir.
Kan yapımında rol alan üzüm aynı zamanda vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonun düşmesinde rol alır. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabının giderilmesinde etkilidir.
Resulullah karpuzu hurmadan sonra yerdi.
📍 Karpuz ; su muhtevası yüksek ve sodyum, potasyum, kalsiyum, demir gibi çeşitli mineral ve vitaminleri ihtiva eden faydalı bir meyvedir. İçerisinde % 8-10 kadar kuru madde bulunur, gerisi sudur. Şeker oranı % 1-3 gibi düşük miktardadır. Karpuzun çekirdekleri de çok faydalıdır; içerisinde bol miktarda protein, magnezyum, B vitamini ve yararlı yağlar mevcuttur.
📍 Peygamber Efendimiz (SAV) sütü severdi. şöyle buyururdu: "Yüce Allah bir kişiye süt ikram ederse, o kimse sütü içeceği zaman; Allâh'ım bize bu sütü bereketli kıl, bize daha çok süt ihsan et diye duâ etsin. Çünkü yiyecek ve içeceklerin yerini tutan, açlığı ve susuzluğu gideren sütten başka bir gıda bilmiyorum."
📍 Süt içtiğinde "Allah'ım bereketli kıl ve çok süt ihsan et." derdi. Medine'ye bir gün yolunuz düşerse keçilerine dikkat edin. Bir özellikleri vardır, çok sıskadırlar ama sütleri fazladır hatta yürürken damlar.
📍 Peki, bu hayvanlar ne yiyor dersiniz? Ot yok, kâğıt ve poşet yiyorlar. Resulullah'ın (SAV) bir hadisini hatırlayalım hemen; "Allah'ım Mekke'yi dedem İbrahim için bereketli kıldığın gibi Medine'yi de bana bereketli kıl." Medine'de Peygamberin bereketinin nokta nokta her tarafta göründüğünün ifadesidir.
📍 Arpa ve buğday unu ile yağ ve süt karıştırılmış bulamacı sever ve överdi. Bazen yağ katmadan yerdi.
📍 Sütlü bulamaç, arpa veya buğday ununa yağ ve süt karıştırılarak ateş üzerinde yapılan bir nevi çorbadır. Sütlü bulamaç olarak da bilinir. Bazen bu karışıma bal da ilave edilir. Sütlü bulamaçla alakalı Peygamberimizin (SAV) muhtelif hadisleri vardır: "Gerçekten sütlü bulamaç hastanın midesini kuvvetlendirip rahatlatır. Bazı üzüntülerini de giderir."
(Buhari Tıp 7/14)