Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Peygamberimizin vefatı nasıl olmuştur? Peygamberimizin son günleri nasıl geçmişti?

Peygamberimizin vefatı nasıl olmuştur? Peygamberimizin son günleri nasıl geçmişti?

Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (sav)'in 23 yıllık risalet hayatı insanlara Allah'ın dinini tebliğ ve beyan ile geçti. Peki, Peygamber Efendimiz ne zaman ve nasıl vefat etti? Peygamberimizin vefatı Müslümanları nasıl etkiledi? Peygamberimizin son sözleri ne olmuştur?

Allah'ın son elçisi sıfatıyla kendinden önce gelip geçen peygamber kardeşlerinin ardından ümmetlerinin içine düştüğü dini, dünyevi yanlış ve sapmaları tespit etmiş olan Hz. Muhammed, ashabının şahsında ümmetine hatta bütün insanlığa hitap ederek uyarılarda bulundu.

Hz. Peygamber'in Veda Hutbesi'yle ilgili haberimize ulaşmak için tıklayın…

  • 3
  • 20
PEYGAMBER EFENDİMİZİN SON GÜNLERİ
PEYGAMBER EFENDİMİZİN SON GÜNLERİ

Hz. Peygamber, Veda Haccı'ndan Medine'ye döndükten sonra sağlığı bozuldu. Rahatsızlandığı günler içinde Uhud şehitlerini ziyaret edip cenaze namazı kıldı. Yine bir gece evinden çıkarak Cennetü'l-bakî' mezarlığına gitti ve orada yatanlara Allah'tan mağfiret dileyip evine döndü. Aynı günlerde Yemen'de Mezhic kabilesine mensup Esved el-Ansî, peygamberlik iddiasıyla ortaya çıktı. Hz. Peygamber bölgenin valileri ile ileri gelenlerine onun ortadan kaldırılması için mektup gönderdi. Sonunda Esved, Âzâd'ın yardımıyla bertaraf edildi. Öte yandan Medine'ye bir heyet gönderen Benî Hanîfe'ye mensup Müseylimetülkezzâb, heyetin Yemâme'ye dönüşünde irtidad ederek peygamberlik iddia etmeye başladı. Rasûlullah bir mektup göndererek onu yeniden İslam'a davet etti. Müseylime, yazdığı cevabi mektupta Rasûlullah'a ortaklık teklif etti ve yeryüzünün yarısının kendisine yarısının da Kureyş'e ait olduğu iddiasında bulundu. Rasûl-i Ekrem; cevabında yeryüzünün Allah'a ait olduğunu, ona kullarından dilediğini vâris kılacağını bildirdi. Müseylime, Hz. Ebû Bekir'in halifeliği döneminde bertaraf edildi.

Hz. Peygamber'in yol gösterici hadisleri için tıklayın…

Rasûl-i Ekrem bu arada zaman zaman şiddetlenen baş ağrısı ve yüksek ateşten mustaripti. Hastalığı sırasında yakınlarının yardımıyla Mescid-i Nebevî'ye gelip namaz kıldırıyordu. Bir gün minbere çıkıp "Allah kulunu dünya ile kendisine kavuşmak arasında muhayyer kıldı ve kulu da ona kavuşmayı tercih etti" buyurdu. Söz konusu kulun Hz. Peygamber olduğunu anlayan Hz. Ebû Bekir "Anamız babamız sana feda olsun ya Rasûlallah!" diyerek ağlamaya başladı. Hz. Peygamber onu teskin etti ve kendisinden memnun olduğunu söyledi. Ardından Ensar ve Muhacirlerin karşılıklı fedakârlıklarını ve faziletlerini hatırlatarak birlikte hareket etmeleri konusunda nasihatte bulundu. Daha sonra kimin kendisine hakkı geçmişse gelip almasını istedi. Kul hakkı konusunda hassas davranılması, borçların zamanında ödenmesi ve tarihte bazı örnekleri görüldüğü gibi kabrinin tapınak haline getirilmemesine dair uyarılarda bulundu.

İslam'da kardeşlik hakkında hadisler için tıklayın…

  • 5
  • 20
HZ. PEYGAMBER’İN, HZ. FATIMA’YA VASİYETİ
HZ. PEYGAMBER’İN, HZ. FATIMA’YA VASİYETİ

Hz. Peygamber'in kızı Fatıma ve halası Safiyye'ye yaptığı şu vasiyette bulundu: "Allah katında değer taşıyan güzel işler yapınız. Yoksa helal haram konularında Allah'ın sorgusundan ben sizi kurtaramam."

En güzel baba-kız örneği "Hz. Muhammed- Hz. Fatıma" haberimizi okumak için tıklayın…

  • 6
  • 20
HZ. PEYGAMBER’İN MÜSLÜMANLARA SON VASİYETİ
HZ. PEYGAMBER’İN MÜSLÜMANLARA SON VASİYETİ

Rasûlullah'ın Müslümanlara son vasiyetlerinden biri de sorumlulukları altındaki insanlara iyi davranmaları, ahirette Allah huzurunda hesaba çekilecekleri bilinciyle gerekli hazırlığa özen göstermeleri ve yabancı elçilerin güzel bir şekilde ağırlanıp hediyeler verilmesi gibi hususları içerir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN