Arama

Peygamberlerin ortak sünneti: Hicret

İnanç uğruna yapılan göç olan hicret, peygamberlerin ortak sünnetidir. Yurt değişim eylemi hicretin en önemli yönü ise diğer amellerimizde olduğu gibi niyettir. Bir kaçıştan ziyade İslam'ın tevhid akidesini yaşatma olarak görülen hicret, imanla aşılan zorlukları ifade eder. Peygamberlerin ortak sünneti eylem, Müslümanca bir yaşam için atılan büyük bir adımdır.

Lut (AS) peygamber yaşadığı Filistin'den Sodom ve Gomore şehirlerine hicret ederek burada yaşayan insanlara Hak Teala'nın dinini tebliğ etti, ulaştırdı.

◾ Lakin Sodom ve Gomore sakinleri Hz. Lut'u (AS) dinlemedi. Bunun üzerine Lut (AS) peygamber buradan hicret etti ve kısa süre sonra kavim helak edildi.

İLK MUHACİRİN YOL ARKADAŞI: HZ. LUT

◾ Hz. Yunus (AS) bir Asur şehri olan Ninova yani günümüzdeki Musul'da peygamberlik yapıyor, insanlığı hakikate, Alemlerin Rabbine itaat etmeye çağırıyordu.

◾ Çağrısına icabet edilmeyen Hz. Yunus (AS) orayı terk etti ve denize atıldı. Bir balığın karnında kalan Hz. Yunus (AS) dualarının kabul edilmesi üzerine affedildi ve Musul'a döndüğünde kavmi ona iman etti. Hz. Yunus (AS) Musul'dan denize, denizden de Musul'a hicret etmiş oldu.

BALIĞIN KARNINDA 40 GÜN KALAN PEYGAMBER: HZ. YUNUS

◾ Hz. Musa (AS) kavmini putlara ve firavuna iman etmekten vazgeçmeleri yönünde uyardı. Onları tevhid akidesine davet etti ve bu uğurda eziyet gördü.

◾ Kendisine uyanlarla beraber Mısır'dan Filistin'e hicret eden Hz. Musa'nın (AS) peşine firavun ve ordusu takılsa da Allah Teala'nın izni ile Kızıl Deniz yarıldı ve inananlar kurtuldu.

HZ. MUSA'NIN HAYATI

Resulullah (SAV) yerlisi olduğu Mekke'de tebliğe başladı. İnsanları doğru yola davet etti, bu uğurda inanılmaz zorluklar yaşadı. Müslümanların yaşadığı zor koşullar sebebiyle Medine'ye hicret etmeye karar verdi.

Resul-i Ekrem'in (SAV) hicreti İslam'ın farklı bir boyuta geçtiğinin göstergesiydi. Hicretle beraber Müslümanlar devletleşmiş ve dünya tarihini yeniden yorumlamışlardı.

◾ Allah Teala Kur'an-ı Kerim'de insanların dinlerini rahatça yaşayabilmek için inananları teşvik eder. Bu yönden ele alındığında hicret bir imtihan olarak da anlaşılabilir.

HİCRETTEN SONRA MEDİNE'DE NELER YAPILDI?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN