Prof. Uğur Derman anlatıyor: Kaybolan En'am-ı Şerif hikayesi
Uluslararası Üsküdar Sempozyumu, bu yıl 12'nci kez gerçekleşti. Türkiye'den ve dünyadan 165 bilim insanının katıldığı sempozyumda birçok konu başlıkları irdelendi. Konukların arasında Fikriyat yazarı kıymetli Prof. Uğur Derman hocamız da yer aldı. Ankara'dan çıkan ve emsali olmayan En'am-ı Şerif'in kayboluş hikayesini anlatırken duygulanması, o an'ları tekrar yaşadığını hissettirdi bizlere. İşte, En'am-ı Şerif'in sadece Uğur Derman'dan dinleyebileceğiniz unutulmaz hikayesi…
Giriş Tarihi: 15.10.2023
14:00
Güncelleme Tarihi: 15.10.2023
15:15
◾ Prof. Uğur Derman, 5 Şubat 1935'te Bandırma'da dünyaya gelir. O, doğmadan dört ay kadar önce babası Mehmed Celaleddin'i kaybeder . Bundan ötürü eczacı olan dedesi Osman Derman'ın himayesinde büyür.
◾ Çocukluğunun büyük bir kısmı, Üsküdar'da geçer. İstanbul'u çok seven Derman için Üsküdar , bambaşkadır. Bu semtin tarihi onun hayal dünyasını büyük bir tesirle kabzeder.
Prof. Uğur Derman'ın Tarîkatler ve hat san'atı - 1 yazısı için tıklayınız
◾ Uğur Derman hocanın Osmanlı kültürüne ve yazısına merak sarmasının temelinde, Haydarpaşa Lisesi'ndeki süre zarfında Edebiyat hocası olan Mahir İz'in yönlendirmesi oldukça etkili olmuştur.
◾ Liseden sonra aile mesleği olan eczacılığı, İstanbul Üniversitesi'nde tahsil eder. Bu süre zarfında Osmanlı tarihine ve yazısına ilgisini devam ettirir. Hatta 1955 yılında Üsküdarlı Hezârfen Hattat Necmeddin Okyay'ın talebesi olur.
◾ 1960 senesine gelindiğinde hocası Necmeddin Okyay'dan aldığı eğitim sonucu ta'lîk hattından icâzete hak kazanır. Üstadının; ebru, cild, âhar, zer-endud yazı imâli gibi sanatlarından da feyz alır ve bu alanlarda kendini geliştirir.
Son Hezarfen: Necmeddin Okyay
ETKİLENDİĞİ ÖNEMLİ İSİMLER
◾ Yine 1960 'lara tekabül eden yıllarda, Hattat Macid Ayral, Prof. Dr. Süheyl Ünver ve Halim Özyazıcı gibi önemli isimlerin ilimlerinden de etkilenmiştir. Sanata duyduğu ilginin yanı sıra eczacılık mesleğinin önemli bir kısmını Taksim Gümüşsuyu'nda icra eder.
◾ Türk edebiyatının önde gelen şair, yazar ve aktivislerinden biri olan Fethi Gemuhluoğlu'nun 1977 'de vefatının ardından Derman , onun yerine Türkpetrol Vakfı'nın idaresini üstlenir ve bu görevi 2006 senesine kadar devam ettirir.
Prof. Uğur Derman'ın Hat san'atında kıt'alar - 1 yazısı için tıklayınız
YER ALDIĞI GÖREVLER VE ÖDÜLLERİ
◾ Kıymetli yazarımız üstlendiği görevler ve ilgi duyduğu alanlar haricinde 1985-2006 yılları arasında Marmara ve Mimar Sinan üniversitelerinin Geleneksel Türk Sanatları bölümünde, Türk Kitap Sanatları Tarihi derslerinde eğitimler vermiştir.
◾ 1997 senesinde, Mimar Sinan Üniversitesi Senatosu tarafından Uğur Derman hocaya fahrî profesör ünvanı verilir. 2009 senesine gelindiğinde ise "Geleneksel Sanatlar" alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne, 2010 yılında ise UNESCO Yaşayan Kültür Hazinesi ödülüne layık görülür.
Prof. Uğur Derman'ın Hat san'atında Hz. Ali - 1 yazısı için tıklayınız
◾ Derman , 1961 yılından itibaren ise Osmanlı kültürü, hat ve kitap sanatlarına dair konferanslar vermeyi sürdürmektedir.
◾ Otuza yakın müstakil kitap olmak üzere, yazdığı makale ve ansiklopedi maddeleri ile birlikte neşriyatı beş yüzden fazladır. Günümüzde, Çiçek Derman ile evli olup üç oğlu ve üç torunu bulunmaktadır.
◾ Prof. Dr. Uğur Derman, Fikriyat kurulduğu günden bu yana kıymetli yazarları arasında yer almıştır, halen değerli birçok yazısı ile kültür hazinemizi genişletmeye devam etmekteyiz.
Prof. Uğur Derman'ın Türk Hat San'atında Celî Kavramı - 1 yazısı için tıklayınız