Arama

Rabbimiz ile İlişkimizin İnsani İlişkilerimize Yansıyışı

Kişinin Rabbi ile ilişkisi onun bütün ilişkilerine tesir eder ve her şey o perspektiften şekillenir. Kulun Müslümanlığının kalitesi Rabbine nasıl baktığı, Rabbinden gelene nasıl baktığı bu noktada görülür. Kıymetli yazarımız Fatma Bayram'ın Kur'an-ı Kerim ve İnsan İlişkileri dersinin 5. bölümünden önemli notları sizler için derledik.

  • 10
  • 10

Fatır Suresi 10. ayette "Kim izzet isterse bilmeli ki izzet tamamıyla Allah'a (CC) aittir. Güzel sözler O'na yükselir; rızâsına uygun iş ve davranışları da O yüceltir. Sinsi sinsi kötülük tasarlayanlar için çetin bir azap vardır ve onların tuzakları altüst olur." buyrulur.

🔶 Dolayısıyla o saygınlığı, şerefi nerede arayacağız. Allah (CC) benim dostumdur, yaratıcımdır, hidayet rehberim onun sözleridir ve ben onun huzuruna varıp orada yargılanacağım perspektifinden bütün insanlarla ilişkilerimize baktığımız zaman şüphesiz ki ilkesel davranmak çok daha kolay olacaktır.

Fatır Suresi 10. ayet tesfiri:

İzzet kelimesi "onur, saygınlık ve güçlü olma" anlamlarına gelir. "Kim izzet isterse bilmeli ki izzet tamamıyla Allah'a aittir" şeklinde çevirdiğimiz cümleye, bazı müfessirler, "Kim o sözde tanrılara ve putlara taparak bir izzet elde etmek istiyorsa bilsin ki izzet tümüyle Allah'a aittir", bazıları "Kim izzet istiyorsa Allah'a itaat etsin, izzet bulsun", bazıları da "Gerçek anlamda izzetin kime ait olduğunu öğrenmek isteyenler bilsinler ki, her yönden izzet Allah'a mahsustur" mânasını vermişlerdir (Taberî, XXII, 119-120).

Fatır suresini okumak ve dinlemek için tıklayınız...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN