Rabbimiz ile İlişkimizin İnsani İlişkilerimize Yansıyışı
Kişinin Rabbi ile ilişkisi onun bütün ilişkilerine tesir eder ve her şey o perspektiften şekillenir. Kulun Müslümanlığının kalitesi Rabbine nasıl baktığı, Rabbinden gelene nasıl baktığı bu noktada görülür. Kıymetli yazarımız Fatma Bayram'ın Kur'an-ı Kerim ve İnsan İlişkileri dersinin 5. bölümünden önemli notları sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 13.09.2022
11:48
Güncelleme Tarihi: 13.09.2022
15:52
🔶 Siyer okuyanlarımız bilir. Cahiliye döneminde Arap yarımadasında Haniflik var, sayıları çok az da olsa şirk koşmayan Hz. Adem'in dini üzerine devam etmeye çalışan (itikadi anlamda), fakat ne yapacağını bilmeyen insanlar. Onlardan şöyle bir rivayet var: "Ey Rabbimiz sana nasıl kulluk edileceğini bilseydim sana öyle kulluk ederdim." diyorlar.
Dolayısıyla bir insanın iç dünyasında hem zihnen hem kalben Cenab-ı Hak ile bu kadar içten bir ilişki kurduktan sonra ona nasıl kulluk edeceğinin Allah (CC) tarafından öğretilmiş olması kaçınılmazdır. Biz Rabbimize nasıl yaklaşacağımızı kendi kafamıza göre, nefsanî veya fikri heveslerimize göre organize edemeyiz. Bu ilişkide biz kuluz Cenab-ı Hak bizim sahibimiz, yaradanımız ve aramızdaki bu metafizik ilişkiyi nasıl olması gerektiğini bütün detaylarıyla bilmek ancak onun yapabileceği bir şey.
Programın tamamını izlemek için tıklayınız...
Rabbimiz ile İlişkimizde Sosyal Boyut
🔶Üçüncü boyutumuz sosyal boyuttur. Yani siz Allah'a Kur'an-ı Kerim'de nasıl anlatılıyorsa o şekilde inanıyorsunuz. Ona kulluk göstergesi olan ibadetleri ve kulluğa da riayet ediyorsunuz. Fakat ilişkilere gelince ilişkilerde çok bencilsiniz, çok narsist çok kavgacı, çıkarcı böyle bir şey mümkün mü?
🔶 İnsanlar duygusal açıdan eşit değillerdir. Bazı insanlar doğuştan daha katı, az merhametli dünyaya gelebilirler. Biz onun içindeki iyiyi ya da onun içindeki kötüyü açığa çıkarabiliriz. Bir insanı iyi eğitirseniz başarılı bir cerrah olur. Kötü eğitirseniz kiralık katil olur. Dolayısıyla yaratılıştan gelen bazı özelliklerimiz Allah (CC) inancı ve takva ile hayatımızı yönlendirmesi gerekir. Bütün ilişkilerimize "Allah (CC) ne der, bunun Allah (CC) katında karşılığı nedir?" perspektifinden bakılması gerekir.
Darülhadis hakkında 10 bilgi
Ayetler Işığında İnsani İlişkilerin Dayanağı
🔶 Kur'an'da anlatıldığına göre dünya çok cazibelidir, şeytan insanı Allah (CC) ile bile aldatır, Allah (CC) affeder diyerek, bak küçücük bir sevaptan büyük günahları affettiğine dair rivayetler var diyerek… Bakara suresi 153. ayette "Ey iman edenler Allah'tan (CC) sabır ve namaz ile yardım isteyin. Muhakkak ki Allah (CC) sabredenlerle beraberdir." buyrulur.
'Allah (CC) sabredenlerle beraberdir' sözü aklımıza kazındığı zaman, onu devamlı hatırladığımızda halim olabilmek, reaksiyonel olmamak, öfkemizi kontrol edebilmek ne kadar kolaylaşacak öyle değil mi?
Bakara suresi 153. ayet tesfiri:
Sabır teriminin anlamı ve önemiyle sabır ve namazın insanı dirençli kılmadaki etkileri üzerinde daha önce durulmuştu (bk. Bakara 2/45). Orada bu buyruğun muhatabı İsrâiloğulları idi; bu yüzden de "Şüphesiz bunlar (sabır ve namaz), Allah'a huşû ile boyun eğenlerden başkasına ağır gelir" buyuruluyordu.
Bakara suresini okumak ve dinlemek için tıklayınız...
🔶 Maide suresi 54. Ayette, Rabbimiz sevdiği insan tiplerini anlatıyor, Allah kimlerden razı? Ben bu kadar önemsediğim Rabbimi nasıl razı edebilirim, acaba o neden hoşlanıyor? Onları vahiy olmadan bulmamız imkansız. Bu perspektiften baktığımızda bütün insan ilşkilerimize baktığımızda müthiş bir kalite kendiliğinden geliyor. Her ilişki için tek tek düşünmemiz gerekmiyor. Müminlere karşı çok alçak gönüllü, kafirlere karşı çok onurlu ve diktirler. Allah (CC) yolunda cihat ederler ve hiçbir kınayanın kınamasından korkmazlar. Beni en çok etkileyen hiçbir kınayanın kınamasından korkmamaları.. Yani insan ilişkilerinde doğru olanı yapmak için ihtiyaç duyduğumuz motivasyon bu ayeti kerimede var.
Maide suresi 54. ayet tesfiri:
İslâm'a düşman olan gayri müslimleri dost edinmek ve önder olarak tanımak münafıklık gibi bir kalp hastalığından ileri gelmekte ve insanların mürted olmalarına yani dinden dönmelerine sebep olmaktadır. Bu yüzden Allah konunun akışı içerisinde müminlere hitap ederek içlerinden böylelerinin çıkabileceğine işaret buyurmakta, onların dinden dönmeleriyle İslâm'ın değil, kendilerinin kaybedeceğini bildirmektedir. "Dinden dönme" diye tercüme ettiğimiz irtidad kavramı "bir kimsenin müslüman iken dinden dönmesi, İslâm'ı terketmesi" demektir.
Maide suresini okumak ve dinlemek için tıklayınız...
Hayırlı işlerde koşmaya dair ayet ve hadisler
En'am suresi 17. ayette buyrulduğu üzere; "Eğer Allah seni bir zarara uğratırsa, onu kendisinden başka giderecek yoktur. Ve eğer sana bir hayır verirse, (bunu da geri alacak yoktur). Şüphesiz O herşeye kadirdir."
🔶 Şimdi bu ayet, insanlar arası ilişkilerimizde ilkelerimize göre hareket edebilmemiz için ne kadar önemli. Yani insanlardan gelecek menfaate ya da zarara odaklanma, kâr amaçlı ve korku odaklı yaşama, diyor bize ayet-i kerime. Sen, ilkeli ve amaçlı yaşa. Çünkü sana kârı da zararı da verecek olan Allah'tır (CC) ve onun vereceğine kimse engel olamaz.
En'am suresi 17. ayet tefsiri:
Hayır ve şerrin Allah'tan olduğu şeklindeki Ehl-i sünnet itikadını destekleyen bu âyetlere göre hastalık, yoksulluk gibi insanlara elem veren ve istenmeyen durumlar da sağlık ve zenginlik gibi arzu edilen durumlar da Allah'ın kudret elinde olup Allah bir kimseye bunlardan birini veya ötekini takdir ederse bunu önleyecek, takdire karşı koyabilecek hiçbir güç yoktur.
En'am suresini okumak ve dinlemek için tıklayınız...