Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Rahip Bahira hikayesi: Hz. Muhammed'in peygamber olduğunu anlayan rahip...

Rahip Bahira hikayesi: Hz. Muhammed'in peygamber olduğunu anlayan rahip...

Ehl-i Kitap olarak adlandırılan Yahudi ve Hristiyanlara son peygamberin müjdesi verilmiş; onun sahip olduğu özellikler, vahiy ve peygamberler aracılığıyla kendilerine bildirilmiştir. Nitekim Resul-i Ekrem Efendimizin sahip olduğu özellikler, nübüvvetten önce gerçekleşen bazı mucizeler, bu duruma işaret eden hadiselerdendir. Peygamberimiz, çocuk yaşta amcası Ebu Talib ile birlikte bir ticaret kervanıyla Suriye'ye gelmiş; burada Bahira adlı bir rahip, onun nübüvvet mührüne sahip olduğunu görmüş ve iyi bakılıp himaye edilmesini öğütlemiştir.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 5
  • 10
RAHİP BAHÎRÂ PEYGAMBERİMİZİ FARK ETTİ
RAHİP BAHÎRÂ PEYGAMBERİMİZİ FARK ETTİ

🔸 Müslüman bibliyografya âlimi İbnü'n Nedîm, Bahîrâ'nın elinde bulunan bu dini metinlerin, suhuf tercümeleri olabileceğini ifade etmiştir.

Suhuf: Önceki peygamberlere Allah tarafından gönderilen kutsal metinler.

🔸 Bilgin rahiplerden olan Bahîrâ, daha önceki ticaret yolculuklarda Kureyşliler buradan geçtiklerinde onlarla hiç ilgilenmemiş ve konuşmamıştır.

🔸 Fakat manastırdan dışarı bakarken Hz. Muhammed'i (sav) bir bulutun gölgelendirdiğini görmüş; ağacın altında oturduğunda ise ağaç dallarının onun üzerine eğildiğini fark etmiştir.

🔸 Bu olayın ardından bir sofra hazırlayarak ticaret kafilesini yemeğe davet etmiştir.

(X) 🔍 Peygamber Efendimizin doğumu ve çocukluğu

  • 6
  • 10
BAHÎRÂ NÜBÜVVET MÜHRÜNÜ GÖRDÜ
BAHÎRÂ NÜBÜVVET MÜHRÜNÜ GÖRDÜ

🔸 O güne kadar kendilerine hiçbir ilgi göstermeyen Bahîrâ'nın bu daveti karşısında şaşıran Kureyşliler, şaşkınlıkla yemeğe gitmeyi kabul etmişlerdir.

🔸 Yaşı küçük olduğu için Hz. Muhammed'i (sav) kervanın yanında bırakarak manastıra gitmişlerdir.

🔸 Fakat Bahîrâ, yemeğe onun da gelmesini istemiş, onunla bizzat ilgilenerek ona sorular sormuş ve sırtına baktığında peygamberlik mührünü görmüştür.

Nübüvvet mührü nedir?

🔸 Resul-i Ekrem Efendimizin (sav) iki kürek kemiği arasında bulunan ve nübüvvetinin alâmetlerinden biri sayılan ben.

🔸 Nübüvvet mührünün, Ehl-i Kitap'ın kutsal metinlerinde geçtiği; geleceği bildirilen peygamberle ilgili bilgi verilirken bu mührün de zikredildiğine dair rivayetler bulunur.

  • 7
  • 10
RAHİBİN EBU TALİB’E TAVSİYESİ
RAHİBİN EBU TALİB’E TAVSİYESİ

🔸 Rahip Bahîrâ, nübüvvet mührünü görmesinin ardından Ebu Talib'e Hz. Muhammed'in (sav) kimin oğlu olduğunu sormuştur.

🔸 Yetim kaldığını öğrenmesi üzerine Ebu Talib'e ona iyi bakmasını öğütlemiş ve onu Yahudilerden korumasını tavsiye etmiştir.

🔸 Ebu Talib, bu tavsiyenin üzerine derhal Suriye'deki işlerini bitirmiş ve onu Mekke'ye götürmüştür.

🔸 Bu olayın zikredildiği rivayetlerde, Ehl-i Kitap'tan üç kişinin Hz. Muhammed'i (sav) gördüğü, ona kötülükte bulunmak istedikleri ve Bahîrâ'nın buna engel olduğu zikredilmiştir.

(X) 🔍 Peygamberler Tarihi kategorisi için tıklayın

  • 8
  • 10
BAHÎRÂ PEYGAMBERİMİZİ BİR KEZ Mİ GÖRDÜ?
BAHÎRÂ PEYGAMBERİMİZİ BİR KEZ Mİ GÖRDÜ?

🔸 İbn Hacer, İbn Mende ve onu takip eden Ebû Nuaym el-İsfahânî'nin Bahîrâ'yı sahabi kabul ettiklerini belirtmiştir.

🔸 Bahîrâ'nın Hz. Muhammed'i (sav) peygamber olduktan sonra gördüğüne dair bilgi bulunmadığı görüşüne katılmamıştır.

🔸 Resul-i Ekrem'in 25 yaşındayken Hz. Hatice'nin ticaret kervanının başında Suriye'ye yaptığı yolculukta Bahîrâ'yı ziyaret ettiği ile ilgili rivayetlerin bulunduğunu belirtmiştir.

  • 9
  • 10
KAYNAKLARDA NASIL YER ALDI?
KAYNAKLARDA NASIL YER ALDI?

🔸 Bir başka rivayette, Hz. Muhammed'in (sav) Hz. Ebubekir ve Hz. Bilal'in de bulunduğu ticaret yolculuğunda karşılaştığı rahipten bahsedilir.

🔸 Ancak bu rahip Bahîrâ değil; onun halefi olan Nestûrâ'dır ve bazı kaynaklarda bu iki hadisenin karıştırılarak tek bir vaka gibi anlatıldığı bildirilmiştir.

🔸 Öte yandan Müslüman olmayan bu iki rahibin fetret ehlinden; yani iki peygamber arasında hak dine davetin kesintiye uğradığı dönemden sayılması gerektiği belirtilir.

🔸 İsmi Bahîrâ olan bir başka şahısın, Cafer bin Ebu Talib ile Müslümanların ilk hicret ettikleri yer olan Habeşistan'dan gelerek İslam'ı kabul eden biri olduğu zikredilir.

(X) 🔍 Medine'den önce Müslümanların ilk hicreti: Habeşistan

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN