Rahmet ve bereket mevsimi üç aylar
İslam aleminde Recep, Şaban ve Ramazan'ı kapsayan manevi yenilenme ve arınma mevsimi üç aylar, bugün başladı. Recep ayının cumaya bağlanan ilk perşembe akşamı olan 27 Şubat'ta ise Regaip Kandili idrak edilecek. Müslümanlara oruç tutma, Kur'an-ı Kerim okuma ve sadaka verme gibi ibadetlere daha çok yönelmeleri tavsiye edilen bu mübarek ayların önemine dair bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 25.02.2020
08:50
Güncelleme Tarihi: 25.02.2020
14:48
Üç ayların İslam'daki yeri ile ilgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'den nakledilen rivayetler büyük önem taşır. Üç aylar, Recep, Şaban ve Ramazan aylarını birlikte ifade eden bir tabirdir.
ÜÇ AYLARIN İSLAM'DAKİ YERİ NEDİR?
Üç ayların başlangıcı : 25 Şubat 2020
Regaip Kandili: 27 Şubat 2020
Miraç Kandili: 21 Mart 2020
Berat Kandili: 7 Nisan 2020
Ramazan ayı başlangıcı: 24 Nisan 2020
Kadir Gecesi: 19 Mayıs 2020
Ramazan Bayramı: 24-26 Mayıs 2020
ÜÇ AYLARIN FAZİLETLERİ NELERDİR?
Müslümanlar için büyük önem arz eden üç aylarda Peygamber Efendimiz daha çok ibadet etmiş, ibadetin artırılmasını ve haramlardan sakınılmasını istemiştir. Üç aylar girdiği zaman Hz. Peygamber (sav) şöyle dua ederdi; "Ey Allah'ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazan'a kavuştur."
Hz. Peygamber (sav) başka bir hadis-i şeriflerinde "Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazanda ümmetimin ayıdır. " buyurarak bu ayların manevi feyzine işaret buyururlar. Dört kıymetli aydan biridir. Bir âyet-i kerime meali:
(Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günden beri, ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü, haram [hürmet edilen] aylardır. (Tevbe 36)
On bir ayın sultanı olan Ramazana hazırlık Recep ayının gelmesiyle başlar.
Tövbe kapılarının sonuna kadar aralandığı bu dönemler, istisnai dönemlerdir. Yolu düzeltmek, yanlışları örtmek için önümüze gelen bu fırsatı değerlendirmeliyiz.
ÜÇ AYLARDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?
Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.
ÜÇ AYLAR ORUCU NASIL TUTULUR?
Hz. Peygamber, üç aylarda bol bol nafile oruç tutardı. İbn Abbas şöyle anlatır: "Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık."
Üç aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun kesin bir cevabı olmamakla beraber Recep ayının ilk gününde tutulacak oruçla ilgili şöyle bir hadis-i şerif bulunur:
"Receb-i Şerif'in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci gününde oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü gününde oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur."