Ramazan ayının girişi: Rahmet
Kur'an-ı Kerim'de çokça geçen bir kavram olan rahmet, Allah Teala'nın şefkat ve merhametini içeren bir terimdir. İlahi hediyeler, nimetler hep rahmet kavramının kapsamına girer. Öyle ki A'raf Suresi'nde Allah Teala'nın rahmetinin yani ilahi rahmetin her şeyi kuşattığı haber verilmiştir. İlahi bir kavram olan rahmet kelimesini araştırdık.
Giriş Tarihi: 14.03.2024
16:40
Güncelleme Tarihi: 14.03.2024
16:42
🔹 Allah Teala 'nın rahmet denizi sonsuz dur. Bu deniz özellikle Ramazan gibi kutlu zamanlarda, mübarek aylarda adeta çağlamakta ve kulların bağışlanmasına vesile olmaktadır.
🔹 İlahi rahmet bir kalkan, siper ve set gibidir. İnsanlığı temiz olmayan her şeye karşı korur. Temiz, Allah Teala'ya yakın olan kirli ise Allah Teala'dan uzak olan demektir. Tövbe rahmet kapısının anahtarı, rahmete ulaştıran araçtır.
🔹 Merhamet, Allah'ın rahmetinin kullar arasındaki tezahürüdür . Bundan dolayı merhamet etmek Allah Teala'nın rahmetini çekmek için güçlü bir sebe ptir.
🔹 Allah'ın (CC) rahmeti iyilik yapanlar, kötülükten uzak kalanlar, temizlik kavramına dikkat edenler, sınırları aşmayanlar ve topluma katkı sağlayanlar üzerinde olmuştur.
İman edenler, hicret eden ve Allah yolunda savaşanlar; şüphesiz işte bunlar Allah'ın rahmetini umarlar. Allah çok bağışlayıcıdır, sonsuz rahmet sahibidir.
Bakara Suresi 218. Ayet
Bakara Suresi 218. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Bakara Suresi 218. Ayet Tefsiri
◼ Kâfir olarak ölenlerin cehennemlik olacakları ve burada devamlı kalacakları bildirildikten sonra iman, hicret ve cihad edenlerin Allah'ın rahmetini umabilecekleri açıklanmakla bir gerçeğe yeniden dikkat çekilmektedir: Allah Teâlâ'nın madde âlemi için koyduğu kanunları yanında insanın dünya ve âhiret hayatını düzenleyen kanun ve kuralları da vardır. Bunlardan birine göre âhiret saadetini, cenneti, ebedî hayatta ilâhî rahmeti umabilmek için kulun üzerine düşen "iman etmek, gerektiğinde davası uğrunda yurdunu yuvasını terkedip diyâr-ı gurbete göçmek, Müslümanca yaşayabilmek için elinden gelen çabayı sarf etmek" gibi vazifeler vardır.
Tefsirin tamamı için tıklayın
🔹
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semada bulunanlar da size rahmet etsinler. Rahim (akrabalık bağı) Rahman`dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır."
(Tirmizi, Birr 16 - Ebu Davud, Edeb 66)
🔹 Rahmet ve merhamet toplumsal açıdan birlik ve beraberliği sağlama noktasında çok önemlidir. Kul hakkına riayet ve rahmet çerçevesinde ilerleyen ilişkiler huzurlu bir toplumun temelidir.
🔹 Hak Teala'dan rahmetle muamele görebilmenin yegane yolu dünyada iken ilişkilerimizi merhamet üzerine inşa etmektir. Merhamet, rahmet için ön kabuldür.