Arama

Ramazan bize ne öğretir?

On bir ayın sultanı Ramazan, Müslümanların oruç tuttuğu faziletli bir aydır. Bu mübarek zamanda müminler, ibadetlerini artırmaya, daha fazla yardımlaşmaya gayret eder. Hamd vesilesi olan faziletli ayda Müslümanlar, ruhlarını arındırma ve nefsini terbiye etme fırsatı bulur. Nitekim Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: "Mübarek Ramazan ayına kavuştunuz. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda sema (cennet) kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapanır ve şeytanların azgınları bağlanır."

İBADET VESİLESİ

🔸 On bir ayın sultanı Ramazan, oruç tutmanın farz olduğu, Müslüman aleminin arınma fırsatı bulduğu faziletli bir zamandır. Bu mübarek ay, inanan herkese hayata, açlığa, yardımlaşmaya, sabretmeye dair pek çok şey öğretir.

🔸 Oruç tutan müminler, diğer aylara nazaran Ramazan'da ibadetlerine ayrı bir ehemmiyet gösterir, beş vakit namaz kılmaya daha çok gayret eder. Böylece Ramazan, namaza başlama ve ibadetini devamlı hale getirme niyetinde olanlara vesile kaynağı olur.

🔸 Vav TV'de yayınlanan Son Davet programında konuşan Prof. Dr. İlhan İlkılıç konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"İbadetler, insanın imanının, yani metafizik dünyasındaki var olan bir şeyin fiziki hayata gölgesinin düşmesidir. Nasıl bir enfeksiyon hastalığının varlığı ister istemez ateş ile kendini gösteriyorsa ben inanıyorum ki ibadetlerin de varlığı imanın fiziki dünyada tezahürü, imanın aksiyona dönüşmesidir".

AHLAKİ AÇIDAN ETKİLERİ

🔸 Oruçlu kimse, ibadetlerini yerine getirme gayreti ile beraber ahlaki açıdan da kötü alışkanlıklardan uzak durmalıdır. Ramazan, insana kötülüklerden kaçınmayı öğretir.

🔸 Konuyla ilgili İlkılıç, şöyle konuştu: "Her ibadetin olduğu gibi orucun da ruhu var. Belirli kriterlere uyulmadığı takdirde sadece aç kalmakla nitelendirilir. Bu ibadetin diğer boyutu, insanları ahlaka yönlendirmesidir. İbadeti gerçekleştiren kişinin, sosyal toplumdaki insanlarla ilişkisini ahlaki prensiplere göre düzenlemesinde de önemli bir rol olması gerektiğine inanıyorum."

Ramazan ile ilgili hadisler

🔸 Peygamber Efendimiz (SAV), oruçlu kimsenin nasıl davranması gerektiğine dair şöyle buyurmuştur:
"Oruç (sahibini koruyan) bir kalkandır. Oruçlu, saygısızlık yapmasın, ahlaksızca konuşmasın. Eğer biri kendisiyle dövüşmeye veya sövüşmeye kalkışırsa, iki defa, "Ben oruçluyum" desin." (Buhârî, Savm, 2)

🔸 Orucu anlamlandırmanın önemli olduğunu vurgulayan İlkılıç, insanların Ramazan ile birlikte kötü alışkanlıklardan uzak durduğunu söyledi ve "Modern tıp bunu açıklamakta aciz kalıyor" dedi.

GÜNLÜK HAYATIN DEĞİŞMESİ

🔸 Oruç, hayatı rutine dönüşmüş olan günümüz insanının normal yaşam akışını değiştiren bir ibadettir. Her şeyden önce bireyin yeme içme saatlerini değiştiren oruç, uyku düzeninin de farklılaşmasına neden olur.

🔸 İlkılıç, "Saniyesi ve dakikası dahi hesaplanmış, belirli bir tempoya sokulmuş bir hayatın içerisindeyiz. Oruç ile birlikte hayat ile olan ilişkimiz, günlük tempo değişiyor. Yemek saatlerimiz değişiyor, imkan varsa işe başlama, işi bitirme saati değişiyor. Ramazan, hayatın bu normal akışını düğmeye basar gibi pat diye değiştiriyor" diyerek bu durumu ontolojik devrim olarak tanımladı.

Hamd nedir ve neden önemlidir?

HAMD VESİLESİ

🔸 Allah-u Teala, kullarını yoktan var ederek, muazzam bir sistem üzere yaratmıştır. Türlü nimetleri ile donattığı kullarından kendisine verdiği rızıklar için ibadet ederek hamd ve şükretmesini istemiştir. Oruç da insanların, Cenab-ı Hakk'a (CC) verdiği güzel nimetler için hamd vesilesidir.

🔸 Hamda dair İlkılıç, şu ifadeleri kullandı: "Hekim perspektifinden bakıldığında kişinin vücudunun çalışmasının gerçekten bir mucize olduğunu görüyor ve biliyoruz. Bize mucizevi bir hayat veren Allahu Teala'ya karşı hamdımızın bir göstergesi olarak ibadet ediyoruz."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN