Arama

Ramazan bize ne öğretir?

On bir ayın sultanı Ramazan, Müslümanların oruç tuttuğu faziletli bir aydır. Bu mübarek zamanda müminler, ibadetlerini artırmaya, daha fazla yardımlaşmaya gayret eder. Hamd vesilesi olan faziletli ayda Müslümanlar, ruhlarını arındırma ve nefsini terbiye etme fırsatı bulur. Nitekim Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: "Mübarek Ramazan ayına kavuştunuz. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda sema (cennet) kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapanır ve şeytanların azgınları bağlanır."

GÜNLÜK HAYATIN DEĞİŞMESİ

🔸 Oruç, hayatı rutine dönüşmüş olan günümüz insanının normal yaşam akışını değiştiren bir ibadettir. Her şeyden önce bireyin yeme içme saatlerini değiştiren oruç, uyku düzeninin de farklılaşmasına neden olur.

🔸 İlkılıç, "Saniyesi ve dakikası dahi hesaplanmış, belirli bir tempoya sokulmuş bir hayatın içerisindeyiz. Oruç ile birlikte hayat ile olan ilişkimiz, günlük tempo değişiyor. Yemek saatlerimiz değişiyor, imkan varsa işe başlama, işi bitirme saati değişiyor. Ramazan, hayatın bu normal akışını düğmeye basar gibi pat diye değiştiriyor" diyerek bu durumu ontolojik devrim olarak tanımladı.

Hamd nedir ve neden önemlidir?

HAMD VESİLESİ

🔸 Allah-u Teala, kullarını yoktan var ederek, muazzam bir sistem üzere yaratmıştır. Türlü nimetleri ile donattığı kullarından kendisine verdiği rızıklar için ibadet ederek hamd ve şükretmesini istemiştir. Oruç da insanların, Cenab-ı Hakk'a (CC) verdiği güzel nimetler için hamd vesilesidir.

🔸 Hamda dair İlkılıç, şu ifadeleri kullandı: "Hekim perspektifinden bakıldığında kişinin vücudunun çalışmasının gerçekten bir mucize olduğunu görüyor ve biliyoruz. Bize mucizevi bir hayat veren Allahu Teala'ya karşı hamdımızın bir göstergesi olarak ibadet ediyoruz."

TABİATI ANLAMA VASITASI

🔸 Ramazan'ı layıkıyla idrak eden Müslüman, iftar ve sahur vesilesi ile tabiatın akışını daha dikkatle anlamlandırır. Sahura kalkan kişi, sabahın nurundan ve bereketinden nasibini alır, iftar ederken güneşin battığı anın farkına varır. Öyle ki Hz. Enes'ten (RA) rivayet edildiğine göre Resulullah (SAV), sahurun önemine dair: "Sahur yemeği yiyin, çünkü sahurda bereket vardır" buyurmuştur. (Müslim)

🔸 İlkılıç konu ile ilgili şöyle dedi: "Ne kadar postmodern dönemde yaşamış olsak bile en azından namaz, oruç vesilesiyle biz aya, güneşe bakmak durumundayız. Yani bizi biz yapan tabiatın temel elementleri ile ilişkimizi sürdürmek zorundayız."

Teravih kaç rekat kılınır?

BİR ARAYA GETİRMESİ

🔸 Ramazan ayının gelmesiyle camilerde, mescitlerde ya da evlerde bir araya gelen Müslümanlar mukabele okur ve teravih namazı kılar. Böylece on bir ayın sultanı, kendine has ibadet şekilleri ile müminleri birleştirir, muhabbetlerini atırır.

🔸 Oruç tutan Müslümanlar, birbirlerini ve ihtiyaç sahibi kişileri evlerine iftara davet eder. Sevap vesilesi olan Ramazan sofralarında buluşan akraba, eş, dost hasret gidermiş ve sıla-i rahimi idrak etmiş olur. Zeyd İbni Halid el-Cüheni'den (RA) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (SAV) iftara davetin önemine dair şöyle buyurdu: "Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez." (Tirmizî, Savm 82)

  • 10
  • 10

AÇIN HALİNİ ANLAMAK

🔸 Mübarek ayda oruç tutan müminler, açlık halini deneyimler ve böylece yoksul kişilerin halinden anlama vesilesi bulur. Bunun bir sonucu olarak da Ramazan'da ihtiyaç sahiplerine fitre ve zekat verilir. Böylece imkanı olan, olmayan her evin sofrası yemek ile donatılır, bereket gelir.

🔸 İlkılıç, "Bizzat bedenimizde yaşamış olduğumuz tecrübenin ahlaka da etkisi söz konusu. Maddi durumu iyi olan insanların Ramazan'da vermiş olduğu zekat ve fitreler var. Biz, o zaman içerisinde açlığın, susuzluğun ne anlama geldiğini anlıyoruz. Bizzat hissetmiş olduğumuz bir zorluk halinden mütevellit ahlaki bir davranışı gerçekleştiriyoruz" diyerek Ramazan'ın bize öğrettiklerini anlattı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN