Arama

Ramazan ikliminin çocuklara aktarımı

Rahmet ve bereket ayı Ramazan, çocuklara İslam'ı anlatmak, sabrı öğretmek, medeniyet ve oruç bilinci oluşturmak için önemli bir fırsattır. Konuşmaya başladıkları günden itibaren çevresinde gördüğü her şeyi sorgulayan çocuklar, Ramazan geldiğinde oruç ile ilgili birçok soru soracaktır. Bu mübarek ayın ruhunu, çocuklara aktarma noktasında özellikle anne babalara büyük vazifeler düşmektedir. Peki, ebeveynler Ramazan iklimini çocuklara nasıl aktarmalıdır?

🔸 Enes'ten (RA) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: "Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Müjdeleyiniz, ürkütmeyiniz." (Buhâri, İlim 11, Edeb 80, Cihâd 164)

🔸 Bu hadisten hareketle çocukları zorlamamak gerektiği, tutmak isteyenlere de tekne veya kavanoz orucu ile kolaylık sağlamanın önemli olduğu anlaşılır.

🔸 Meseleye dair İsmail Güler, "Zorlanan bir çocuğun oruç tutmasını istemek ne kadar tehlikeliyse, tutabilecek çocuğa da sen tutamazsın deyip onu geri bırakmak o kadar tehlikelidir. İşte bu tekne, kavanoz orucu dediğimiz şeyler bunun ön hazırlığı aslında. Sahuru ye, bakalım öğlene kadar dayanabilirsen dayan, olmazsa öğlende de bir ye ve akşama kadar oruç tut" dedi ve oruç ile mesafe koyma eğitimi yapılmış olduğunu açıkladı.

🔸 Çocuklar ile Ramazan'da özel aktiviteler yapmak mühimdir. Beraber teravihe gitmek, ardından bir çorbacıya ya da parka giderek çocuğun gönlünü hoş etmek onun zihninde güzel izler bırakır.

🔸 "Ramazan'da babamla teravihe giderdik, oradan da parka geçerdik" diye ileride hatırlanacak güzel bir anı bırakmak, bu mukaddes ayı küçük gönüllere nakşetmenin bir başka yoludur.

🔸 Ailelerin Ramazan'ı çocuklarına sevdirmesi noktasında tavsiyelerde bulunan İbrahim Güler, "Ramazan'ı bir yere bağlamak gerekiyor, yoksa uçar. O yüzden somut bir şey vermeniz lazım çocuğa. Bir hatıra oluşturmak lazım. Eğer hatıranız oluşmazsa çocuğun dünyasında, büyüyünce hatırınız olmaz. Fakat ne diyor? Biz dedemle ya da babamla şuraya giderdik. Çorbaya, parka bağlayın çocuğu. Ya da bir yere gittiniz, oradan bir şey alıp tekrar eve geldiniz. Eve de bir şey getirin. Ya da evde bir poğaça hamuru yaptınız, beraberce poğaçayı yoğurun ve komşuya bir şey ikram etmenin, paylaşmanın duygusunu çocuğa aktarın" ifadelerini kullandı.

Turhan ve Ayşe Atacan çiftinin Ramazan Anıları

"ÇOCUKLARI MEDENİYETİMİZE BAĞLAMAK İÇİN FIRSAT"

🔸 Ramazan denince akla sadece oruç tutmak gelmez elbette. Teravihe gitmek, Ramazan pidesi, sahurda çalınan davullar ve söylenen maniler bu ayın vazgeçilmez parçalarıdır. Ramazan'a has bütün bu gelenekleri deneyimleyen çocuklar için bu mukaddes ay, her zaman farklı bir anlam taşır.

🔸 Ramazan şenliklerine değinen İbrahim Güler, "Ramazanlar, çocukları medeniyetimize bağlamak için büyük bir fırsat. Sadece dini anlamda söylemiyorum. Ramazan'ın şenliği ve atmosferi içerisinde çocuğu yetiştirdiği zaman, çocuk on yıl sonra da yurt dışına gitse o tadı kesinlikle arayacak. Evladı olduğunda da o tadı evladına aktarması için bütün ekosistemi oluşturmaya çalışacak" şeklinde konuştu.

  • 10
  • 10

"EĞİTİM, RAMAZAN'I YENİ NESİLLERE TATTIRMAK"

🔸 Büyük küçük herkesin ayrı bir heyecan duyduğu Ramazan, tüm gelenekleri ile her dönemde şenlik içinde geçmektedir.

🔸 İnsanların kalplerine işleyen Ramazan ruhu, küçüklerin zihninde de huzur dolu güzel hatıralar bırakır.

🔸 Konu ile ilgili İsmail Güler şu ifadeleri kullandı: "Her şeyin bir tadı var. Ramazan'ın, orucun, teravihin bir tadı var. Eğitim, onu yeni nesillere tattırmaktır aslında. O yüzden Ramazan şenlikleri denir. Ramazan, şenlik ayıdır. Şenlik, o tatman gerekeni tadarak huzur duymaktır."

Ramazan'da Osmanlı saray sofralarını süsleyen tatlı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN