Arama

Ramazan'a kaç gün kaldı?

İslam aleminin rahmet ve mağfiret mevsimi olan Ramazan'a sayılı günler kaldı. Tüm Müslümanlar bu mübarek ayı büyük bir heyecan ve coşkuyla beklemekte. Tam bu noktada akıllara, Ramazana ayına kaç gün kaldığı sorusu gelmekte. Peki, 9 Mart Cumartesi günü itibariyle Ramazan'a ne kadar süre kaldı? 2024 Ramazan ayına kaç gün kaldı? İşte merak edilen soruların cevabı...

  • 7
  • 10
RAMAZAN BAYRAMI 2024
RAMAZAN BAYRAMI 2024

RAMAZAN'DA İBADETİN MAHİYETİ

🔸 Ramazan; rahmetin, mağfiretin olduğu bir aydır. Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalı hatta aksine her daim aklımızın en nadide köşesinde bulundurmalıyız.

🔸 Müminleri kuşatan bu mübarek ayda, Rabbimize açtığımız ellerimiz boş çevrilmez, niyazlarımız karşılığını bulur. İşte, Ramazan'da iftar ve sahur vakitleri duaların karşılık bulduğu zaman aralıklarıdır.

  • 8
  • 10
RAMAZAN BAYRAMI
RAMAZAN BAYRAMI

İFTAR VAKTİNİN FAZİLETİ

🔸 İftarın faziletine dair birçok hadis-i şerif bulunur. Bunlardan birinde İftar anında yapılan duanın makbul olacağı belirtilmiştir.

Ebu Dâvûd et-Tayâlisi'nin Müsned'inde Hz. Ömer'in oğlu Abdullah'tan rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur "Oruçlunun iftar anındaki duası kabul edilir." Abdullah iftar edeceği zaman ailesini ve çocuklarını çağırıp dua ederdi.

(El-Kâsimî, Mehâsinü't-te'vil, III, 450.)

  • 9
  • 10
2024 RAMAZAN AYI
2024 RAMAZAN AYI

🔸 Allah Teâlâ'nın (CC) rızası için yapılan her ibadet ve taata, her hayır ve iyiliğe en az on misli mükafat verileceği En'am suresinin 160. âyetinde buyrulmuştur:

"Kim iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır; kim de kötülükle gelirse o sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır. Onlar haksızlığa uğratılmazlar."

AYETİN TEFSİRİ

..."Kim (ilâhî huzura) iyilikle gelirse ona daha iyisi verilir... Ama kimler de kötülükle gelirse işte onlar yüzüstü cehenneme atılırlar. Yaptıklarınızın karşılığından başkasını mı göreceksiniz?" (Neml 27/89-90) meâlindeki âyetle Kasas sûresinin aynı mahiyetteki 84. âyetini dikkate alarak iyiliklerin karşılığının fazlasıyla verilmesi, şefaat ve af gibi konularda, insanları dinî ve ahlâkî görevlerini ihmal etmeye kadar götürebilecek aşırı iyimserliklerden, boş ümitlerden de kaçınmak gerekmektedir.

  • 10
  • 10
RAMAZANIN İLK GÜNÜ
RAMAZANIN İLK GÜNÜ

Mallarını Allah yolunda harcayanların örneği, her başağında yüz tanenin bulunduğu yedi adet başak çıkaran bir tohum tanesi gibidir. Allah dilediğine katlayarak verir, Allah (zât ve sıfatlarında) sınırsızdır, her şeyi bilmektedir.

🔸 Bakara suresinin 261. ayetinde de Allah yolunda mallarını infak edenlerin mükafatının 700 misli ve daha fazla olacağı belirtilmiştir.

AYETİN TEFSİRİ

...Allah'a itaat ve ibadet mahiyetinde olan, İslâm'a ve müslümanlara yardım ve fayda getiren her harcama "Allah yolundadır", Kur'an deyişiyle "fî sebîlillâh"tır. Bunların en faziletlisi de İslâm'a güç kazandırmaya, onu koruyup geliştirmeye, ülkeyi düşmana karşı savunmaya yönelik bulunan cihad için yapılan harcamalardır. Bu mânada harcama (infak) yapanların alacağı karşılık, toprağa ekilen ve bire yedi yüz veren buğday tanesi örneği ile açıklanmıştır. Genellikle iyiliklerin sevabı bire on olduğu halde "Allah yolunda harcama yapma"nın sevabının bire yedi yüz oluşu hem çok önemli bir teşvik unsurudur hem de bu ibadetin diğerlerinden daha zor olduğunu gösterir. Çünkü "Nefisler cimriliğe meyillidir" (Nisâ 4/128).

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN